En dag för den nyfikne
Annons
Reseberättelse:

En dag för den nyfikne

(Sverige, Karlshamn, Kreativum Science Center)

Här testar barnen att bygga med hjälp av pvc-rör

Barnen får styra båtar

Papperstillverkning

Flotte över vattnet

Vi fick möjlighet att besöka Kreativum i Karlshamn som testfamilj sommaren 2018. Vi var en vuxen och två barn, 4 och 6 år gamla.

Kreativum inryms i en gammal fabrikslokal på 2000 kvadratmeter intill en å, där fabriken förr i tiden fått elektricitet från en turbin. Man kan se rester av detta samt se hur det fungerar med vattenkraft när man gå ut och undersöker de försök som finns där.

Kreativum är ett science center, med mycket olika aktiviteter. Aktiviteterna är indelade i olika teman så som Jorden i universum, Människans sinnen, Vad jorden ger, Vad människan utvecklat, Kreaparken samt fik och en affär. I de olika avdelningarna kunde man testa på olika saker, enligt deras hemsida finns det 170 prova på stationer. Exempel på aktiviteter som mina barn tyckte var mycket roliga var att tillverka sitt eget papper, testa skördarsimulator, köra radiostyrda båtar, bygga hus/koja av pvc-rör, dragkamp där man fick se verkan av block och taljor, röstförvrängningsmaskin, men som sagt fanns det massor mer saker att testa.

Utomhus fanns olika aktiviteter som visade hur vattenkraft fungerar, ett stridsflygplan man kunde provsitta, en flotte som där man kunde dra sig fram och tillbaka över vattnet, en inte nudda golv bana med mera. Barnen tyckte även det var roligt att man kunde krypa över ån istället för att gå på bron.

Vi var på Kreativum i 3,5 timmar. Barnen hade fullt upp och hann inte ens stanna till och fika utan de sprang vidare för att upptäcka nya spännande saker. Barnen hade roligt på Kreativum, de lärde sig nya saker vilket visades när de kom hem och berättade vad de gjort med stöd av bilder. Personligen kan jag tycka att barnen får ut ännu mer av besöket om de är lite äldre. Jag skulle tro att den optimala åldern för ett besök på Kreativum är ungefär 7 till 12 år. Vid de olika aktiviteterna fanns skyltar som förklarade aktiviteten och hur den fungerade, vilket var bra så att man kunde lära sig olika saker.

När vi var på där fanns mycket personal på plats som kunde hjälpa till vid behov. Det fanns även olika hålltider då man kunde bygga båt och köra båtrace, programmera och titta på när de gjorde experiment.

Vi tycker absolut att Krativum är värt ett besök där du kan lära dig mycket om naturvetenskap på ett roligt och spännande sätt.


Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se