Testfamiljsuppdrag: Balthazar Science Center
Annons
Reseberättelse:

Testfamiljsuppdrag: Balthazar Science Center

(Sverige, Skövde, Balthazar Science Center)

De små pallade utmaningen

Café Kretsloppet med picknicktema

Framtida nobelpristagare?

Vår familj besökte Balthazar Science Center i Skövde mitt i högsommarens värmebölja för en spännande stund i vetenskapens förtrollande värld. Balthazar har tyvärr inga egna parkeringsplatser, så kommer man som oss i bil, får man hoppas att man hittar en ledig plats hyfsat nära. Kommer man däremot med tåg eller buss, ligger Skövde Resecentrum bokstavligt talat ett stenkast från Balthazar och det är lätt att hitta dit. Balthazar rekommenderar själva Resecentrums långtidsparkering.

Vid entrén ligger en liten souvenirshop, där en hel del prylar med upptäckartema, knep & knåp och liknande finns till försäljning, och väl inne på Balthazar finns en uppsjö av saker att roa sig med. Det finns något för alla, även om våra barn kanske var lite väl unga (6, 4 och 2 år - samt vår minsta på sex månader, men hon hängde förstås mest bara med) för att klara av och uppskatta många av de klurigheter och utmaningar som finns där. Det är en hel del instruktioner och information, så man bör vara läskunnig eller åtminstone ha föräldrar som är villiga att på ett pedagogiskt sätt förklara allt. I Makerverkstaden finns dessutom såväl varma limpistoler som en massa vassa, tunga och i övrigt lite halvläskiga verktyg, åtminstone för en småbarnsförälder. Man kan nästan höra Alfons Åbergs pappa i huvudet: "Du rör väl inte sågen...?" Men kreativa små och stora kan pärla pärlplattor, snickra och göra mycket annat som främjar fantasi och fingerfärdighet.

Barnen testade ändå nästan allt och mycket blir ju roligt trots att man inte riktigt förstår vetenskapen eller syftet bakom. Fast "gruvan" var väl lite väl spännande, tyckte i alla fall de två äldre barnen. Vår näst yngste gillade däremot allra mest att köra elbilen i miniatyrtrafikområdet utanför Balthazar, även om det var lite si och så med trafikvettet... Där finns dessutom en lekplats med linbana och annat spännande som barnen kan bränna lite överskottsenergi på.

Under besöket såg vi även showen Far och flyg, där man på ett lättsamt sätt förklarade varför vissa saker flyger och andra inte. Många små ur publiken fick agera assistenter och showen var precis lagom lång och händelserik för att inte barnen (eller de vuxna) skulle bli rastlösa.

Balthazar byggde för några år sedan ut och utökade till två våningar. På den övre våningen ligger bland annat LEGO-borgen samt café Kretsloppet. Temat är picknick, så om man vill får man låna en picknickkorg och till och med ta med sig egen matsäck, låna bestick och värma mat och barnmat i mikrovågsugn. Bra, för på många andra ställen kan just mat och fika bli en dyr historia. Vi åt dock inget utan använde all tid till att testa så mycket som möjligt, med avbrott för ett och annat toabesök. Toaletter finns det gott om, givetvis finns HWC med skötrum. Det är hyfsat lätt att ta sig fram nästan överallt med barnvagn, även om hissen är aningen liten och långsam (av den typen där man måste hålla inne knappen under hela färden).

På det hela sammantaget är Balthazar Science Center en händelserik och omväxlande plats. Har man bara tiden och intresset, kan man lätt roa sig där en hel dag och lära sig en massa på köpet. Äldre barn (8 till 13-årsåldern) kanske får mer valuta för inträdespengarna, men sådana här Science Centers blir ju ofta vad man gör dem till också.

 

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se