Bisonfarmen i Gate - en upplevelse för alla åldrar 2018 07 19
Annons
Reseberättelse:

Bisonfarmen i Gate - en upplevelse för alla åldrar 2018 07 19

(Sverige , Hjo, Bisonfarmen i Gate)

Nära bison - ingen zoom!

Traktorsafari bland bisonoxar

Info

En solig julidag under en bilresa från Stockholm mot västkusten gjorde vi en avstickare till Bisonfarmen i Gate. Hade vi inte blivit utvalda som Barnsemesters testfamilj är det osäkert om vi hade valt att besöka farmen, men efter besöket är vi alla överens om att det var en toppenutflykt och vill rekommendera fler att besöka farmen. Vägen dit var också väldigt vacker och landskapet där farmen ligger är bildskönt med utsikt över Vättern. Vi har två söner på 12 och 16 år och ingen av oss har tidigare erfarenhet av att möta bisonoxar, annat än på film. Väl på plats startade vi med lunch i den häftiga saloonen. Vi åt bisonburgaren, som var fräsch och vällagad och den av oss som är vegetarian fick hemlagad paj med mycket grönsaker. Alla blev mätta och nöjda - ett stort plus för det fina vegetariska alternativet i en tid då alltfler erbjuder halloumiburgare. 

Restaurangen erbjöd både mat, olika drycker och fika och höll hög klass i westernmiljö med utsikt över en hage med fina Highland Cattle-kor. Efter maten testade vi toaletterna som också var riktigt fräscha och strosade runt lite på området, där det fanns kaniner, höns och en uppställningsplats för campare. Då var det dags för höjdpunkten: traktorsafarit ut bland bisonoxarna. Vi satt ungefär 25 personer, allt från bebisar till fullvuxna, i ett täckt traktorsläp draget av en kraftfull traktor. Säkerhetsinstruktionerna gicks igenom (luta er inte ut och sträck inte ut armen eftersom bison kommer väldigt nära och kan svänga till med huvet och råka skada en med hornen..) 

Kvinnan som körde traktorn, en av två ägare till farmen, berättade mycket om oxarna och svarade på allas frågor. Vi gjorde ett längre och två kortare stopp i bisonhägnet och fick möta kor, kalvar och oxar. Eftersom vagnen var lövad kom flera bison ända fram till vagnen och betade. De är verkligen enorma! För oss var det en nyhet att se att de olika individerna är så olika utseendemässigt och vi fick höra en del anekdoter om deras olika personligheter. Vi fick upplevelsen av att djuren har det väldigt bra här i Gate och att ägarna sköter dem professionellt. Vi såg bara ett bisonhägn men fick veta att där finns sju stycken som djuren har att beta på. 

Efter bisonsafarit besökte vi butiken och köpte med oss kött till våra värdar på västkusten. Vi fick hjälp att välja ut en riktigt fin bit hängmörad ekologisk bisonfransyska och en fin service var att vi kunde byta ut våra halvtinade kylklampar mot deras frysta. Toppen! 

12-åringen hade turen att hitta lite gosig bisonull på marken innan avfärd, vilket var det närmaste att klappa en bison som vi kommit :) Vi rekommenderar ett besök på Bisonfarmen i Gate för familjer med (eller utan!) barn i alla åldrar. Förutom bison fanns lösgående tuppar och ett hägn kaniner, som vi såg tilltalade de allra yngsta besökarna. Väl värt en avstickare och ni inte har vägarna förbi. Prisvärt safari och maten var inte i den lägre prisklassen men höll hög klass. Gott om parkeringar och fina souvenirer i butiken. 

 

 

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se