Annons
Reseberättelse:

Vi testar Kreativum!

(Sverige, Karlshamn, Kreativum Science Park)

Förväntansfulla

Vindkraft

Kroppstemperatur

På rymdfärd

Dagen då vi besökte Kreativum hade de sommaröppettider och dörrarna slog upp klockan 11. Eftersom vi hade en liten bit att köra så anlände vi klockan 11:30 och beslöt oss för att äta innan äventyret började. Kreativum har ett litet fik med sallader, mackor och en buffé. Vi valde buffén som bestod av allt från korv med bröd, pasta och köttfärssås till vegetarisk lasagne och bönsallad. Det fanns alternativ som passade hela vår familjs varierade smaker. Det fanns även möjlighet att ha med egen matsäck om man ville.

I vår familj är vi två vuxna och två barn; killar 8 och 10 år. Det var en perfekt ålder för Kreativum. Det krävs att man har barnasinnet och nyfikenheten med sig och många av stationerna kräver att man kan läsa för att förstå syftet och lära sig något av den.

Vi började i avdelningen ”Vad jorden ger”. Här kunde barnen köra skogsmaskin i en riktig simulator. Dom lyfte, flyttade och lastade timmer. I vattenlandet som låg precis bredvid kunde barnen köra radiostyrda båtar och en av båtarna styrdes inifrån en grotta och hade kamera fram så man kunde se de andra båtarna. Fyrarna kunde byta ”flash” beroende på vilken av skärgårdens fyrar man ville efterlikna.

På samma plan kunde barnen köra bil så miljövänligt som möjligt, se hur mycket energi kroppen avger, prova vindkraft och mycket, mycket mer som allt hade med energi och miljö att göra. Våra killar fastnade för en annorlunda slags trampbilar där de fick fart genom att ”vicka” på rumpan. Ju snabbare desto fortare. I denna delen provade vi även olika pussel, såpbubblor, byggde med stavar, programmerade, gjorde dataarmband och vi avslutade med båtrace. Barnen fick bygga båtar av smörkartonger, grillpinnar och papperssegel. Båtarna fick sedan åka i en ränna där vattnet strömmade och fläktar blåste på seglen. Här gällde det att hitta bästa sättet att utnyttja naturens energi för att föra båten framåt så fort det gick. Allt detta ingick i avdelningen ”Vad människan utvecklat”, men jag vill nog påstå att det är så många saker att göra och allt går ihop så att hålla koll på vilken avdelning man är i är nästintill omöjligt. På övervåningen spenderade vi absolut mest tid av dagens besök.

På nedervåning började vi med området där det fanns dataspel som styrdes med kroppen. För att kunna göra ordmonsterspelet måste man kunna läsa och även vår 10-åring hade problem med att hinna läsa alla orden när de trillade ner på skärmen. Fotbollsspelet funkar däremot för alla åldrar.  På detta plan kan man lära sig mer om de globala målen, sitta på vänskapsbänken mm. Här hittar man även ”Jorden i universum” och kan lära sig mer om stjärnor, planeter och även ta en tur till en annan planet med NASAs rymdskepp.

Efter en glasspaus gick vi ut i Kreapark och där öppnade sig ytterligare ett jätterum med experiment! Här fanns det mera såpbubblor, vattenexperiment och tyngdsexperiment. Barnen pumpade vatten för att starta vattenhjul, cyklade för att samla lika mycket energi som solen gav och lyfte sig själva med hjälp att block och talja.

Nu hade vi en del kvar ”Människans sinnen” och bara 30min på oss. I den tiden skulle vi även hinna klämma in ett besök i shopen. Denna avdelningen känns som den äldsta där flera av experimenten inte fungerade. Det handlade om att utforska syn, hörsel och känsel. Barnen lyckades lura pappa till att sätta sig på fakirstolen som hade minst antal spikar. Vi gjorde musik med klossar och lurade synen genom olika tester.

Nu var klockan strax 17 och vi hade varit på Kreativum sedan 11:30. Vi tyckte att övervåning och Kreapark var de roligaste avdelningarna på Kreativum, men det fanns mycket mer att utforska. Vi hade nog inte kunnat spendera en hel dag till här, men vi har säkert mer att se om vi återvänder. Sammanfattningsvis så är Kreativum ett härligt ställe för utforskande och experimenterande barn mellan 8-12 år. Det var över förväntan och helt klart värt ett besök. Vi hade tur att det var lite folk när vi var där så det var inga köer eller väntan men jag kan tänka mig att det under högsäsong är betydligt mer folk och då kan det behövas två dagar för att hinna gå igenom alla avdelningarna. Personalen genomför aktiviteter under dagen och vi prövade en av dom. Det var väldigt trevlig och engagerad personal.

Många plus till Kreativum!!!


Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se