Guldborgsund Zoo & Botanisk Have
Annons
Reseberättelse:

Guldborgsund Zoo & Botanisk Have

(Danmark, Guldborgsund Zoo & Botanisk Have)

Zoo är alltid kul. Här möts vi av en lummig park som vid lite närmre inblick ser ut att vara under uppbyggnad. Detta är inget stort zoo så på någon timme har man hunnit uppleva parken, både som vuxen och barn.

Entrén är i vanlig ordning fylld av souvenirer och information om andra sevärdheter. Just informationen är danskarna bra på. En annars klassisk entré med WC-möjligheter, shop, lite enklare försäljning av förfriskningar och naturligtvis kassa. Här finns också möjlighet att hyra skrinda. Det finns bra parkeringsmöjligheter utanför i direkt anslutning till entrén och vägskyltningen är i vanlig ordning bra.

Man kommer rakt in i parken. Det finns ett litet område med bord och stolar samt en mindre kiosk vid entrén. Barnen springer med glädje bort till första hägnet. Ivrigt studerar de mungon som far runt med sina vänner. Barnen skrattar och har roligt. Och så fortsätter det i hägn efter hägn.

Vid alla hägn finns det bra informationsskyltar om djuren vi ser framför oss. Alla burar och hägn är välstädade och fina. Djuren ser ut att ha det bra.

Plötsligt skrek yngsta dottern till. Hon är normalt ganska modig men nu var det en stor fågel som kom emot henne genom ett buskage. Det var hon inte beredd på. Två stycken påfågelsmammor med sina många kycklingar kom spatsenades, helt orädda, förbi oss. Den första förvåningen hos dottern lade sig fort och hon kunde istället observera och glädjas åt fåglarna.

Detta är en botanisk trädgård också. Här finns, förutom en massa parkvegetation även en rosenträdgård. Tyvärr, pga. rådande torka, var där inte mycket utslagna blommor. Resterande delen av parken är grön och fin. Naturligtvis till följd av torkan är dammens vattenmängd klart minskad och så också tilloppen. Men det gör liksom inget när barnen har kul och lummigheten upplevs ändå.

På tal om barn så har man försökt få in lekmomentet på några platser. Lekplatsen med linbana och klätterleksaker går alltid hem. Här finns det även ett av många ställen att äta medhavd fika. Vi hittar även en konstgjord vulkan som markerar platsen för Dino Land. Tyvärr var detta en besvikelse. Några gjutna ägg, något fotavtryck i cement och någon enstaka dinosauriemodell kändes lite klent. När klapphagen bredvid med åsnor och ponny också var tom tappade barnen intresset och blev lite sura. Men efter lite glass och fika var de igång igen i sitt upptäckande.

Som vuxen lockades jag innan besöket av att det skulle finnas tiger i parken. Dessa ståtliga djur har fascinerat mig länge. Tyvärr drabbades jag av besvikelsen att hägnet var tom vid vårt besök. Det var varmt och torrt och någon förklarade för oss att tigern tillfälligt var flyttad för att må bättre. Initialt en besvikelse men som sedan ändrades till en glädje att de tar hand om sina djur.

Det som fascinerade barnen mest var två uttrar som lekte i sitt hägn. En hel miljö hade byggts upp i vilken man gick in. Förutom uttrarna fanns här en större fågel som tyvärr inte fick någon beundran alls. Uttrarnas lek och läten fick all uppmärksamhet av barnen och oss vuxna.

En viktig fråga för besökande barnfamiljer är alltid mat och fika. På flertalet sköna platser finns det möjlighet att äta medhavd fika. Barden och bänkarna är rena och stabila. Allt är helt och fint. Det finns en glasskiosk när lekplatsen. Här är det standardutbud av glass, kalldryck och kaffe. Mitt i parken finns ett café som erbjuder kaffe, glass och kall dryck. Enklare smörgåsar går det även att köpa här. Tyvärr finns det inget ställe med ”riktig” mat. Vill man äta det får man göra det innan eller efter besöket eller ha med egen mat.

Kort och gott kan man säga att detta är ett litet zoo som erbjuder de yngre barnen en härlig upplevelse. Parkens lummighet och lugn gör att man som förälder kan koppla av. Parken passar nog annars bäst till de yngre barnen. Ta med egen mat eller fika.

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se