Testfamilj på Dalénium Science Center
Annons
Reseberättelse:

Testfamilj på Dalénium Science Center

(Sverige, Stenstorp, Dalénium Science Center)

Den 25:e augusti tillbringade vi en regnig eftermiddag i Daléniums Science Center. Vi har besökt flera science centre i Västra Götaland under åren och hade kanske inte så stora förväntningar just till Dalénium, då vi tänkte att det var ett lite ställe och att det därför inte skulle finnas så mycket att göra, -  men där hade vi fel! Det fanns jätte mycket att göra och vi hann inte alls testa och leka med allt, vi var där knappt tre timmar och kunde absolut ha varit där längre och får komma tillbaka, både för att testa roliga saker igen och för att testa det vi inte hann med.  I varenda liten vrå fanns det något att prova på eller läsa och lära om.

Vi möttes av en väldigt trevlig tjej i kassan, när vi kom in, som informerade om hur stället var uppbyggt och att de hade en liten show om kraft och magnetism senare samt att vi bara fick fråga om det var något vi undrade. Överhuvudtaget var personalen väldigt snälla och hjälpsamma och gick runt och så till att saker och ting fungerade.

Pojkarna, 10 oh 12 år gamla fastnade sedan direkt i det första rummet, där det fanns bilsimulatorer. När de väl lyckades slita sig och gå vidare fanns det massa annat och hela familjen hittade roligt och lärorik information. Det känns som det verkligen fanns något för alla åldrar. Även små barn skulle kunna ha roligt med att leka i lekområdena med stora "gummi"legoklossar eller i styrrummet på "båten", men jag skulle tro att det passar allra bäst från cirka 5-års åldern och uppåt. Alla vuxna verkade också fullt engagerade. Det fanns ett bord med ”tankenötter” där man kunde sitta och klura, mycket information och även ett litet bibliotek, om man verkligen ville veta mera om hur saker och ting fungerar. Vi tittade på showen men dels var barnen i väldigt blandad ålder, dels var det ingen som vågade säga något, så personalen hade lite svårt att engagera åskådarna, men det var informativt och lagom långt.

 

Vår familj utmanade varandra både vid bordet där man skulle flytta en kula till motståndaren med tankens hjälp – (eller avsaknaden av tanke – det visade sig att ju mer man koncenterarede sig dess sämre klarade man sig), i air hockey och i snabbhet på väggen med lysande lampor, man skulle trycka på.  Därpå fastnade barnen igen, denna gång i vatten- och luftrummet. (Extra kul, tyckte den pedagogiska mamman, var det att ena vattenlandskapet föreställde Vättern, eftersom vi åkt runt till olika städer runt Vättern i sommar och därför kunde relatera till de olika ställen). Efter ett tag började de tyvärr spruta vatten på varandra, då de inte kunde komma överens om byggnationen av dammar, så vi fick dra loss 12-årigen som istället började komponera vid ljudbordet och sedan absolut inte hade tid att gå hem, da de stängde klockan 4.

Positivt tyckte vi att man får äta medhavd mat (fast vi väntade och åt den i bilen sedan, då vi inte hade tid medan vi var därinne, men ska man vara där längre, är det jätte bra). Man kunde också handla lite i caféet, mest glass eller godis, verkade det som. Deras lilla affär hade inte så mycket att erbjuda, tyckte vi jämfört med vad man annars brukar kunna hitta på liknande ställen, men det var ju inte heller målet med resan.

Jämfört med andra science centre, vi har besökt, tyckte vi att det trots att det kanske var litet till ytan  innehöll väldigt mycket och att det var hög kvalitet på sakerna. Vi hade för säkerhets skull kollat upp andra attraktioner i området och planerat in att vi kunde åka till Älg- och bisonfarmen eller åka och bada i Odenbadet i Falköping, om det skulle visa sig att barnen tyckte vi hade åkt långt för lite, men som det nog har framgått hade vi inga problem att få tiden att gå.

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se