Guldborgsund Zoo - blandade känslor
Annons
Reseberättelse:

Guldborgsund Zoo - blandade känslor

(Danmark, Guldborgsund, Guldborgsund Zoo)

Tigern Luna

Lekplats

Djurklappning

Vi besökte Guldborgsund Zoo ganska så sent på året, i oktober. Även om vi kom sent så förstod vi vilket otroligt vackert zoo det särskilt måste vara under de blomstrande månaderna. Det är som en kombination av en botanisk trädgård och ett zoo. Detta zoo var dock det som fick mig att dröja länge innan jag påbörjade recensionen. Det fanns nämligen en tiger som gjorde tiden efter besöket lite känslomässigt jobbig.
 

Om vi bortser från tigern först så är det ett väldigt trevligt zoo att besöka. Det är lagom stort med både hage där man fick hälsa på getter och hästar samt även ett hus man kan gå in i och uppleva många spännande djur på nära håll, bland annat små apor och sköldpaddor. Det fanns många trevliga ställen att slå sig ner på med fikakorg men när vi var där (i lågsäsong) så var det endast en liten kiosk öppen som hade ett väldigt litet men tappert utbud.

Vi passerade tigerhägnet när vi kom dit men såg ingen tiger förrän vi gick tillbaks igen. Och där var hon, den sibiriska tigern Luna. Vi blev imponerade först såklart - en tiger på detta lilla zoo! Men så såg vi att hon bara gick runt, runt, runt, fräster till oss och fortsatte att gå runt, runt, runt. Hon hade en relativt liten inhägnad för att vara till en tiger och när vi läste historien om Luna så kändes det allt annat än bra.

 

Ni får googla fram hela historien men kortfattat så kom Luna till zoo med sin bror när de var yngre än ett år. Hanen rymde genom att hoppa över stängslet och hamnade på andra sidan. I panik över vad som skulle kunna hända om tigern kom lös i samhället (Guldborgsund Zoo ligger mitt bland bostadsområden) så sköts han precis utanför, med systern mittemot, och kulan studsade och träffade Luna på svansen så hon fick amputera den.
 

Det finns flera tidningsartiklar om det inträffade och bland annat så gick befolkningen ihop och protesterade om att Luna fick vara kvar som ensam tiger och att hon inte verkade må bra. De ville att hon skulle flyttas till ett större zoo med mer utrymme och fler tigrar. Enligt experter som uttalade sig då så gick det bra om tigrar var ensamma en kortare tid men att de definitivt var tvungna att ordna så att Luna inte var ensam i förlängningen.

 

Artikeln var flera år gammal och Luna gick fortfarande kvar i samma spår på samma zoo. Runt, runt.
Jag är ingen tigerexpert och jag tror verkligen att zooet och personalen gör allt för att Luna ska ha det så bra hon kan men det berörde hela familjen att se Luna och läsa om henne. 

 

Guldborgsund Zoo är ett väldigt fint zoo som vi definitivt skulle rekommendera om det inte var för Luna. Vi blev mest lite sorgsna av besöket faktiskt.

 

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se