Lek & skoj på Exploria
Annons
Reseberättelse:

Lek & skoj på Exploria

(Sverige, Stockholm (Botkyrka), Exploria)

Möte med dinosaurier

Leklandets undervattensvulkan med hajrutschkana

Bowling

Vi fick möjligheten att besöka Exploria som testfamilj, två vuxna och två barn på fem respektive åtta år. Med oss fick vi även en till leklysten vuxen vilket nog var tur då vi kunde turas om att försöka hinna med i barnens tempo. Vi valde att var och en poängsätta varje aktivitet som vi hann med på en skala mellan 1 - 5, där 1 är dåligt, 3 är okej och 5 är mycket bra.

I uppdraget skulle vi hinna med så många aktiviteter som möjligt under dagen så vi valde att lägga besöket på en torsdag i hopp om att det skulle vara lite mindre med folk. Strax efter öppning var det folktomt, vid lunchtiden började det fyllas på och eftermiddagen upplevdes som tiden då det var mest besökare. Framförallt i leklandet och trampolinparken. I trampolinparken blev det lite trångt och vissa aktiviteter fick vi avstå ifrån då det var för mycket besökare. Annars var antalet besökare inte något som störde då det är bra med utrymmen runt och kring aktiviteterna och flera att välja emellan. Exploria består av två våningar. Den övre våningen huserar lekland, trampolinpark, dinosaurierna samt brand- och trafikskola, även cafeteria samt westerninspirerad restaurang (tyvärr stängd när vi var där). På det nedersta planet finns en Pinchos restaurang och bowling, gokart, laserarena, simulatorer, shuffleboard och biljard.

Barnen får varsitt armband vid ankomst vilket gör det möjligt att lämna byggnaden och komma tillbaka under dagen. Det går även att varva mellan fartfyllda aktiviteter och lite mer stillsamma.

Dinosaurier

Läskigt, spännande och häftigt. Barnen fascinerades av de stora dinosaurierna samtidigt som de upplevde det lite läskigt att vandra bland dem. Förutom stora dinosauriemodeller fanns det flera visningslådor med ben och tänder från dinosaurier med information kring dem. Barnen fick också testa på att göra utgrävning av ett dinosaurieskelett.

I helhet var det väldisponerat och välgjort. Tyvärr var det några dinosaurier som behövde lappas ihop då de saknade någon klo eller någon tand. Biorummet var öppet men det visades inget under tiden vi var där, så vet inte om det sker under vissa tider. Barnens betyg blev 5+5 och vi vuxna tyckte också att det var häftigt gjort men tyvärr sjönk omdömet på grund av trasiga detaljer. Dinosaurievärlden passar nog de flesta då det är informativt och spännande där man både kan se och röra.

Leklandet

Full fart i leklandet som är indelat i tre teman, vinter, undervatten och djungel. Här finns det många rutschkanor, studsmattor och klätterställningar. Femåringen var väldigt road då rutschkanor är favoriten och väldigt rolig var isvärldens höga kana som gick från isgrottan. Det var också för båda barnen roligt att åka ner för kana i pulka och svinga sig i djungelns linbana. Undervattensvulkanen roade barnen genom både klättring och åkning i rutschkanan som avslutades med att man kom ut genom hajens gap.

Gillar man rutschkanor kommer man absolut ha roligt här. Dock upplevde vi alla att ”däckkanan” gick alldeles för sakta och det var knappt att man kom till slutet. Vissa ställen, speciellt på isvärlden var det slitet och lite smutsigt. Det finns ett litet avskärmat småbarnslekområde och intill även cafeteria med diverse ätbart, drickbart samt försäljning av leksaker. Det vi saknade var engångsmuggar för att kunna dricka vatten. Det var väldigt varmt i leklandet och vi blev alla väldigt törstiga av allt spring, hopp och lek.

Alla temaområden bedömdes med fyra poäng av barnen och vi vuxna. Leklandet har något för de flesta, framförallt för barn mellan fyra och elva.

Trampolinpark, trafik- och brandskola

Trampolinparken var väldigt rolig för både vuxna och barn. Speciella strumpor behövdes vilka såldes i cafeterian vid leklandet. Tillsynes var denna aktivitet väldigt populär både hos barn och hos tonåringar. Vi nöjde oss med att bara hoppa i ”free jump arena” då det var många i kö till de andra hoppaktiviteterna. Maxpoäng var det av alla, enda minuset var att det var väldigt varmt.

Trafik- och brandskolan innehöll både teoretisk och praktisk utövning. Detta var väldigt uppskattat av båda barnen. En kort informationsfilm om brand och trafik visades innan det var dags för att släcka bränder och köra bil. Ett plus var diplomet och körkortet som blev väldigt uppskattat av barnen. 5 av 5 poäng!

Nederplan

Här är miljön av Pinchos restaurangkaraktär och vi bemöttes av supertrevlig personal som fixade med allt som vi frågade om. Här nere finns det möjlighet att bli road även om man besöker Exploria utan barn. Aktiviteterna bokas antingen via deras webbsida eller hos personalen som står bakom disken.

Bowlingen och shuffleboarden är väldigt fina. Olika bowlingklot, skor, rännskydd och ”klotkana” i form av en drake, finns vilket möjliggör bowling för de flesta i olika åldrar. Shuffleboarden var roligast för oss vuxna då barnen tröttnade efter en stund.

Simulatorerna fanns det tre av och vi hann testa två; fotboll och skyttesimulatorn. Skyttet fick vi inte riktigt att fungera och geväret var för stort och klumpigt för femåringen. Fotbollen var roligt både för vuxna och barn, tyvärr fungerade inte ena skärmbilden vilket tog bort 3D känslan.

Gokarten kördes av två vuxna och var väldigt uppskattad. För att kunna köra måste man vara över 145cm lång. I laserarenan valdes zombierummet av femåringen och detta var en väldigt rolig aktivitet för alla. Västarna och vapnen är något stora och klumpiga för barn. Väldigt varmt var det inne i labyrinten så tio minuter intensivt spelande räckte bra.

Slutsats

Exploria är något vi starkt kan rekommendera. Framförallt om familjen består av barn och tonåringar i olika åldrar eller med olika intressen. Detta är ett utflyktsmål som håller de flesta roade en hel dag. Slutbetyget blir 4,5 av 5. Då visst behov av uppfräschning och lagning finns på sina ställen. Dessutom var personalen på det övreplanet inte så informativa om öppettider eller tillmötesgående vid frågor. Men hit kommer vi garanterat åka igen!

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se