Kalla krigsmuseet i Stevnsfort - det hänger på guiden
Annons
Reseberättelse:

Kalla krigsmuseet i Stevnsfort - det hänger på guiden

(Danmark, Stevn, Koldkrigsmuseum Stevnsfort)

Nere i bunkern

Stridsvagn

Mot entrén

Under en dagsutflykt till Danmark besökte vi som testfamilj Koldkrigsmuseum Stevnsfort. Förmiddagen spenderade vi på Geomuseum i Faxe och efter lunch begav vi oss till Stevnsfort. Vår familj består av två vuxna och fyra barn i åldrarna 6, 7, 9, 11.

 

På museet kan man dels gå runt själv och läsa om de olika föremålen som finns ovan jord. Om man även vill gå ner i bunkern måste man boka en guidad tur. Detta kan man göra på hemsidan om man vet innan vilken tid man kommer. Man kan även boka på telefon, vilket vi försökte utan framgång. Efter kontakt via mail lyckades vi boka guidning.

 

Föremålen och området ovan jord är trevligt och informativt. Man kan gå in i en del fordon och titta, vilket barnen tyckte var roligt. Det finns bänkar vid flera stationer så man kan sitta ner och vila. Det finns inte så tydlig skyltning för att kunna se allt ovan jord. När vi skulle gå på den guidade visningen märkte vi att vi missat ett helt område när vi gick själva.

 

Den guidade rundvisningen som inkluderade en del ovan jord men även bunkern, lämnade en hel del övrigt att önska. Till att börja med klargjorde guiden att om vi inte höll ett högt tempo så måste han hoppa över delar av turen och att det var besvärande för honom. I gruppen fanns personer som var gravida, över 80år och vi med barn så kändes denna kommentaren väldigt nedlåtande. Guiden gjorde inga som helst ansträngningar till att prata tydligare trots att vi var flera som inte hade danska som modersmål. Han talade också väldigt tyst så det var flera av danskarna i sällskapet som inte kunde höra vad han sa. Under turen gick han bara på och började prata långt innan alla var samlade.

 

När man läser andra recensioner på nätet verkar de flesta vara mycket nöjda så det kan bara vara vi som haft otur med vår guide.

 

Guidningen av bunkern var, liksom ovan jord, svår att hänga med eftersom guiden bara hastade vidare och dessutom talade väldigt tyst. Det var otroligt intressant och spännande att få tillgång till denna miljö men tyvärr blev guidningen mycket tråkig och även de som i början var väldigt entusiastiska tappade intresset helt.

 

Viktigt att veta innan man går ner i bunkern är att det är kallt och man bör ha jacka och bra skor. Ännu viktigare att veta är att de med allergi mot mögel eller med astma inte rekommenderas gå ner i bunkern på grund av risk för kraftiga reaktioner. Detta stod på en skylt precis när vi skulle gå ner och inget som ens nämndes av guiden, när man hämtade ut biljetterna eller stod på hemsidan. Skylten var dessutom lätt att missa.

 

Innan vi gick ner fick vi bara veta att trappan ner kunde vara hal och om vi blev yra skulle vi titta in i väggen. Ingen information om vad man får/bör röra, om man får fotografera eller liknande. Väggarna i bunkern var täckta med mögel och flera av oss i gruppen lutade oss mot det och barnen rörde vid det innan vi märkte vad det var vilket känns högt olämpligt.

 

Parkeringsmöjligheterna är bra och gratis. I parken finns bänkar så man kan äta medhavd matsäck. Det finns glass att köpa men det är väldigt dyrt så jag rekommenderar er att ta med egen mat eller fikakorg.

 

Museet passar de lite äldre barnen, från 10 år och uppåt. Har man otur med guiden som vi hade är det otroligt tålamodsprövande att behålla intresset i nästan två timmar, även för vuxna.

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se