Tekniska museet
Annons
Reseberättelse:

Tekniska museet

(Sverige, Stockholm, Tekniska Museet)

Vi hade förmånen att bli testfamilj för barnsemester och vi besökte tekniska museet.

Vi har två pojkar, en ingenjör på 9 år som kan ställa vilken professor som helst mot väggen och är inte rädd att göra det heller, otroligt vetgirig och en 5åring som har spring i varje cell på kroppen och kan inte sitta still men som kräver svar på frågor.

 

Tekniska museet i Stockholm känns som om det ligger lite utanför och lite bortglömt, ser inte mycket ut för världen utifrån sett, en ljus byggnad bredvid en massa andra strama byggnader, också museum men som kunde vara vilket kontorskomplex som helst.

När man kommer in så känns det också modernt vitt stelt, man undrar ifall det verkligen är ett museum, ser ut som någon modern hotellreception eller plastikläkarmottagning. Sedan visar det sig att byggnaden gömmer mer än vid första anblicken och dessutom delar upp sig flera byggnader.

Vi var fundersamma till en början över vad detta ställe kunde erbjuda vår 5 åring men det visade sig inte vara några problem, det fanns ett helt lekrum med attraktioner riktade till den yngre publiken med hinderbanor/byggpinnar, labyrinter, digital klättervägg och diverse interaktiva stationer. Roligt för alla även man som yngre inte alltid förstår faktadelen bakom stationen eller informationstavlan bredvid så lockar det iallafall till lek och upptäckande.

Efter ett tag så kändes det bra att museet var så modernt för vi som föräldrar insåg ju att detta är våra barns värld och att detta är enda sättet att få barn intressera sig för tekniken och förstå vad de lever i varje dag, de känner sig trygga i detta på en helt annan nivå än vi vuxna. Vi var tvungna att inse där mitt i museet att museum nu för tiden ser inte ut som de gjorde när vi var yngre, alltså lärorikt för vi som föräldrar också.

Vår 9åring däremot trivdes som fisken i vattnet och slukade hela konceptet med hull och hår, han sprang från en station till en annan. Mest intressant var helt klart den digitala, virtuella tekniken med VR-glasögon och tvspels utställningen. Det gav honom mycket ideer och inspiration för framtiden. Roligt för oss som föräldrar att se polletten trilla ner ibland för honom när han fick vissa aha-upplevelser och insåg vilken utveckling eller teknik som ligger bakom vissa saker som han använder dagligen. Roligt också att se honom så bubblande inspirerad inför framtiden.

 

Helt klart värt ett besök för hela familjen där attraktionerna fungerar för alla ca 5år och uppåt men är givande på olika plan/nivå beroende på ålder, men helt klart att alla känner igen sig och vana med tekniken. Kan inte säga att det gav oss så mycket nytt lärande, lite ny fakta men det beror helt klart på att vi med jämna mellanrum får oss en föreläsning av vår 9åring här hemma. Men det ger barnen ett sammanhang och placerar tekniken och användandet av tekniken rätt i vardagen och rätt i samhället.

Skulle dock rekommendera en heldag på museet för att verkligen kunna stanna till vid varje station och moment och prata med era barn om det de upplever.

Lugnt inga köer utan trivsamt tempo på museet, känns inte så stressat och trångt som många turistattraktioner lätt kan göra.

Rent fräscht och städat, gått om toaletter och hyfsat lättillgängligt för både rullstol och barnvagn. Finns även en restaurang inne i museet men där känns också maten modern och siktar mot klimatsmart, som kan mötas både positivt och tveksamt hos barnen som på majoriteten av turistattraktionerna blir mötta av pannkaka och hamburgare men det finns inte här, utan i mina ögon lite mer vuxna smaker som diverse biffar och gröna inslag. Dessutom följde de inte museets öppettider utan hade brgränsade öppettider över bara lunchtid vilket gjorde att restaurangen fylldes snabbt och det kändes trångt. Det var också rejält dyrt, förmodligen för ingredienserna och för att de var enda matstället inom museet, rejäla överpriser faktiskt med tanke på vad man såg på tallriken.

Våra pojkar nyttjade då istället tiden med att gå runt i museet för de var så intresserade och kände ingen hunger. Vi valde att direkt efter museet åka till ett matställe närmare centrum och äta oss mätta på nyttig mat hela familjen till priset av vad en portion hade kostat på museet.

 

Vi rekommenderar helt klart ett dags besök men också att antingen ta med egen matsäck och äta i matsäcksmatsalen eller att äta utanför museet.

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se