Historisk åtblick till kalla krigets tid.
Annons
Reseberättelse:

Historisk åtblick till kalla krigets tid.

(Danmark, Stevnsfort, Koldkrigsmuseum Stevnsfort)

Vi började morgonen med att besöka Stevns klint vilket var fantastiskt vackert och väl värt ett besök. Det finns med på UNESCOS världsarvslista och ligger bara ca 20 minuter från Koldkrig museumet så det var en bra början på dagen, då vi även skulle vidare till Geomuseumet i Faxe senare på eftermiddagen.

När vi kom in på Koldkrigsmuseumets område fanns det stridsvagnar uppställda som man kunde titta på. Det fanns en byggnad där man köper biljetter, souvenirer, glass och kan gå på toaletten. Personalen var väldigt trevlig och tillmötesgående. Man kunde hyra audioguider på engelska och tyska, men tyvärr inte svenska vilket var synd för det skulle visa sig att det var väldigt svårt att hänga med i vad guiden sa under rundturen. Den engelska audioguiden var även för svår för vår engelskkunniga 13 åring att förstå. Tyvärr är inte detta en aktivitet som är anpassad för barn, vilket är synd då den med enkelhet hade kunnat vara det. Men med det sagt måste vi ändå rekommendera att åka hit. Detta var en väldigt intressant rundvisning i samtidshistoria speciellt för oss föräldrar som vi mindes tiden från vår barndom. Den guidade turen är uppbyggd med en del där man följer guiden ovan land, där man stannar till vid olika stopp och lyssnar. Guiden vi hade pratade väldigt snabbt och tekniskt, så till och med fast mamma i familjen är dansk var det vid vissa tillfällen svårt att förstå. Men detta är för intressant för att få dåliga betyg, så häng med lite till. Man fick se hur man planerade för att försvara sig mot möjlig attack och fick en inblick i vilka dolda samarbeten som försiggick mellan olika länder. Man fick förståelse för hur nära kalla kriget man egentligen varit för inte allt för länge sedan, och att det med endast ett mänskligt fel hade kunnat se annorlunda ut idag.

Andra delen av den guidade turen är under jorden. Där är det kallt och fuktigt, så tag gärna med en tröja. Det finns en hiss man kan åka om man går dåligt. Man skulle kunna ha med en barnvagn på området, men jag skulle rekommendera att även ta med en bärsele/sjal för att kunna följa med i alla rum när man går med på turen. Här nere får man se hur människorna levde och arbetade och det är ganska kul att föreställa sig hur det var då. Det finns ölflaskor, askkoppar, skrivmaskiner och telefoner med sladd som det fanns på flera andra arbetsplatser ovan jord på den tiden. Så olikt från nutiden. Under turen går man från den mer moderna delen till den äldsta delen där arbetsförhållandena var mycket annorlunda. Vad vissa gjort för sitt land och för friheten och freden. Hade man gjort det idag? Detta är som sagt ett mycket intressant museum.

För att få det mesta utav besöket skulle vi rekommendera att man förbereder sig och sätter sig in i vad kalla kriget är. Man kan även lyssna på den engelska Audioguiden innan besöket, som går att ladda ner via en app. Om man tar med sina barn, förbered även dem ganska grundligt på vad kalla kriget är. Tag med fika/mat samt något för barnen att pilla på när guiden pratar. Man vill nämligen själv lyssna intensivt och då är det bra om barnen är tysta så att man kan förklara för dem undertiden man går till nästa hållpunkt. Man måste boka in en tid i förväg, och då skulle det kunna vara läge och fråga om det finns en guide som talar lite långsammare och tydligare så att man hamnar i en bra grupp.

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se