Falu Gruva och gruvmuseum
Annons
Reseberättelse:

Falu Gruva och gruvmuseum

(Sverige, Falun, Falu Gruva)

Dagen vi valde att besöka Falun och gruvan var en av de regnigaste på hela sommaren, men vad gjorde det? Vi skulle ju ändå inte vara utomhus några längre stunder. Vi var lite tidiga till vår gruvtur så vi började med ett besök på museumet. Det var väldigt uppskattat av barnen som hade kunnat stanna där hela dagen. Där finns en bra blandning av fakta och historier om gruvan blandat med prova på saker som fångade barnens intresse. När det började bli dags för gruvturen trotsade vi regnet och gick ut till samlingsplatsen dit guiden kom och hämtade upp gruppen. Innan man går ner i gruvan blir man försedd med en hjälm och en gul regnponcholiknande sak för att skydda kläderna. Dock kan det vara bra att tänka på att ta ett par oömma skor som man inte är rädd om eftersom skorna blir rödfärgade (eller snarare bajsfärgade) av leran nere i gruvan.

Här nånstans började barnens nerver att ta över och båda två var mycket nervösa över att gå ner i gruvan. Båda två spenderade hela tiden i gruvan med att längta ut, de tyckte helt enkelt att det var för mörkt och läskigt där nere och bitvis är det väldigt mörkt. Vid ett tillfälle släcks all belysning ner helt för att besökarna ska få uppleva hur det var att jobba nere i gruvan och då blir det totalt beckmörkt vilket även för oss vuxna kändes lite otäckt. I övrigt är det bra med belysning så att amn ser vart man sätter fötterna osv, men det är ju nere i en gruva så det är ändå mörkt.

Vi vuxna tyckte att det var intressant att få höra guiden berätta om de som jobbat i gruvan och hur det var samt att få gå runt där nere. Guiden var väldigt kunnig och levererade anekdoterna och berättelserna om livet i gruvan på ett fängslande sätt.

Trots att de sa sig ogilla gruvan väldigt mycket under tiden som vi var där nere och under tiden närmst efteråt så tycker båda barnen numera att det nog ändå var rätt kul att vara nere i gruvan. Men allra bäst enligt dem var museumet som vi var tvungna att återvända till efter gruvturen då de inte tyckte att de han klart allt de vile göra och se innan vi gick ner i gruvan.

Hade vädret varit bättre så hade vi tagit en tur på det lilla tåget som kör runt i gruvområdet också, men det regnade för mycket för att det skulle vara trevligt.

Vi anser att det här besöksmålet har något för de flesta och även om man väljer att inte gå ner i gruvan så finns det mycket att se och göra på området.

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se