Dundret - Åk skidor ovan polcirkeln!
Annons
Reseberättelse:

Dundret - Åk skidor ovan polcirkeln!

(Sverige, Gällivare, Skidåkning o toppboende!)

Dundret Grand Hotel Lapland

Vill du uppleva skidåkning i Lappland norr om polcirkeln så är det självklara valet  Dundret i Gällivare om du frågar mina barn!

Där finns skidåkning för såväll proffs med offpist, utmanande svarta backar,eller åk i snowpark med familjen, eller som nybörjare pröva stugbacken.  Dundret Lapland har förutom offpist 15 nedfarter varav den längsta är ca 2,5 km. Det finns 5 liftar och vid klart väder ska man från toppen man kunna se  1/11 av Sverige! Men även vid sämre sikt är vyerna fantastiska. Min son åkte ganska högt upp med en av släpliftarna och stötte på vita fåglar som sprang på snön -fjällripor ! 

Jag var där med tre barn 10 - 15 år under  två maxade skiddagar i slutet av februari. Vår vinter hade hittills bara erbjudit barmark, så 120 cm snödjup var efterlängtat. Med hjälp från  Dundret Lapland fick vi nu  testa skidåkning i spännande backar. Även om två dagar kan vara kort tid för en skidsemester så får man man mycket upplevelser, frisk luft och kvalitetstid tillsammans. Det bryter av den stressiga vardagen då barnen gärna fokuserar på mobiltelefonerna. 

Vädret var aningen kylslaget, och vinden kändes, vilket tyvärr gjorde  att Expressen  ( stolsliften upp till toppen) och Soldalsliften inte var igång. Solen sken trots minusgraderna men vi kunde inte testa den blå  Soldalssvängen . Under vårvintern lär det vara riktigt fint där. För soldyrkare är därför ett tips  att senarelägga skidsemestern en månad. Å andra sidan fanns det nu inga liftköer och hur mycket snö som helst, vilket barnen uppskattade. Vi delade upp skidåkningen i flera pass och varvade med varm choklad och stugvärme. En neonfärgad halsduk värmer också gott, och gör samtidigt att man syns på långt håll!

Var ska man då bo när man besöker Dundret? Ja,Grand Hotel Lapland,är ett konferens- och familjehotell centralt inne i Gällivare som också äger Björnfällan uppe på Dundret.  Björnfällan är ett anrikt hotell med olika boendeformer som hotellägenheter, dubbelrum och stugor.Med hjälp av Grand Hotel Lapland fick vi en lyxig stuga  med etagevåning och egen bastu, två sovrum och jättefint kök. Barnen tyckte att det var jättekul att "bo i en stuga som var finare än ett hotell". Eftersom stugan och Björnfällan ligger vid stugliften så är det bara att åka iväg direkt, och för oss var det smidigt att ta värme-/fikapauser och ljuvligt att avsluta kvällsskidåkningen med sauna.

Man kan flyga till Gällivare från Arlanda eller ta nattåget som i sig är ett äventyr Väljer man bil tar det drygt tre timmar från Luleå, men då får man se upp för renar och älgar på vägen. Från Gällivare centrum tar det 10 min upp till skidanläggningen. Vägen går uppåt och på kvällen lyser det från hela samhället. Hellnerstadiom, uppkallad efter längdåkningsproffset Markus Hellner , passeras.

Vid ett tillfälle råkade de två mest ovana skidåkarna hamna i fel backe - en svart högt uppe  på fjället. Det blåste och var väldigt brant, så lite för äventyligt för oss. Men efteråt var vi ändå stolta över att ha tagit oss nerför en svart backe - utan att avslöja hur...  ;) Vi hörde i receptionen att en ny uppdaterad pist- och liftkarta är på gång, och det ser vi framemot. Generellt verkar det vara positiv anda sen Kommunen tog över skidanläggningen. Vi är sammantaget väldigt nöjda med vår skidupplevelse och barnen vill genast återvända.  Och vi förstår varför Freerides läsare i en omröstning om Sveriges bästa skidort 2020 , valde att skrälla med Dundret på första plats!

 

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se