Barnsemesters guide till Åland

Öar är lite speciella, var och en på sitt sätt. Fler soltimmar, annorlunda natur, vattnet inpå knuten mm. Vad är då speciellt med Åland? Barnsemester åkte dit för att se efter!

Åland

Hur kommer vi till Åland | Var kan vi bo? | Vad kan vi göra? | Vad finns det som roar barn? | Bästa stränderna

Hur kommer vi till Åland?

Till Åland reser man med flyg eller båt.

FLYG. Det tar bara 30 minuter att flyga till Åland från Arlanda.

Båt till Åland
Det är enkelt att ta båten till Åland, flera rederier har turer dit.

BÅT. Det går båtar till Åland från Kappelskär, det är den snabbaste resvägen med båt. Under sommarmånaderna har Viking Line två-tre avgångar per dag från Kappelskär till Mariehamn. Man kan också ta båten från Värtahamnen i Stockholm, då reser man med Tallink Silja.

Från Grisslehamn har Eckerölinjen tre avgångar till Eckerö på Åland, varje dag. Man kan ta bussen från Stockholm eller Uppsala, båt från Grisslehamn till Eckerö och så buss till Mariehamn.

För dig som åker från Finlands fastland är Ålandstrafikens skärgårdsfärjor ett alternativ till de stora passagerarfartygen, men boka i god tid!

EGEN BÅT. Ålands skärgård har drygt 6000 öar att upptäcka med egen båt. Här är det lätt att hitta en egen strand och naturhamn. Åland har också en hel del gästhamnar med varierande service. Allt från 320 båtplatser och trådlöst internet, till 20 båtplatser och kiosk.

Hyra stuga på Åland
Urvalet av semesterboenden är stort. Litet, stort, sjönära, enkelt?

Var kan vi bo?

VisitÅlands webbsidor finns det massor av olika boende att välja mellan.

 • Bed & Brekfast
 • Vandrarhem
 • Stugor
 • Campingplatser
 • Hotel
 • Gästhamnar


 

Vad kan vi göra?

PÅ VATTNET: Det bästa med Åland är närheten till allt. Närheten till vattnet, till naturen och till äventyren.

Äventyren börjar redan när färjan går in i Ålands skärgård. För om man vet att det ligger ca 700 kända vrak under ytan så förstår man att förr i tiden var detta ett äventyr med livet som insats. I dag ger deras missöden oss andra en möjlighet till ett annat äventyr, nämligen vrakdykning.

Föredrar du och din familj att upptäcka den Åländska övärlden i lugn och ro från havsytan, så ta en skärgårdstur. Det går guidade turer till bland andra Rödhamn och Boxö. Turen dit utgår från ÅSS brygga i Västerhamnen i Mariehamn. Båten ni åker med är både sjösäker och barnvänlig, ett rum på båten är inrett som lekrum med spel och annat barnkul. Det tackar vi för! Naturligtvis ingår flytvästar.

Består din familj av lite äldre barn och ungdomar så uppskattar de säkert en kajakpaddling. Förslagsvis ut till Kobba Klintar . Paddlingen tar ca 2,5 timmar och ger er god aptit som ni kan stilla på Kobba café och sjömansbar. Vill ni inte ta er ut för egen maskin så ordnas dagliga turer från fiskehamnen Korrvik. Andra spännande båtutflykter är till havsfyrarna Sälskär och Märket.

Gillar ni havet och inte har något emot en långtur är sälsafari kanske något för er. Väl ute kan ni njuta av nyfikna sälar som simmar runt båten. En betydligt kortare och lugnare tur är Skärgårdspicknick, en två timmars utflykt med strandhugg för kaffe/läsk och smörgås.

Ett annat sätt att upptäcka Ålands skärgård är att öluffa. De vita skärgårdsfärjorna gör det enkelt att ta sig fram mellan skärgårdskommunerna. Tar ni turen utan fordon eller med cykel så är färjan helt gratis. Sitt på däck och njut men glöm inte att kliva av då och då. Några tips är Skärgårdsmuseet i Lappo och Museigården Hermas i Enklinge.

PÅ LAND: Det finns 900 kilometer väg att ta sig fram på med cykel! Du kan själv planera din cykeltur, tag då hjälp av turist- och cykelkartan som du kan köpa på Ålands Turistinformation i Mariehamn. Eller hör med de olika researrangörerna. De fixar cykelpaket med matställen och mysiga övernattningar. Ett tips är Ekerölinjens ”Friluftslyx på Ålands solsida”. Då kombinerar man cykling, paddling och ridning. Visst låter det härligt? Eller ett tips från VisitÅland: börja med ett besök i den gamla kyrkan i Hammarland och miljön där omkring. På Kattby Café kan ni njuta av god mat i gammal miljö.

I Hammarland kan ni också besöka Ålands Brandkårsmuseum med sitt lilla "Café Klara". Följ sen den utmärkta vägen upp till Sålis Batteriberg. Njut av den vackra utsikten mot Norrhavet. Härifrån är det nära till Skarpnåtö Hembygdsgård, där stora delar av filmen Stormskärs-Maja spelades in. Från Skarpnåtö kan ni sedan ta cykelfärjan M/S Silvana över till Geta. Det finns även möjlighet att följa med Silvana ut på en fisketur.

Tips: Det är överlag ett lugnt tempo på Åland, det märks bland annat på butikernas öppettider. Så tag för säkerhets skull med lite extra i matsäcken, sådant som stillar hungern, släcker törsten och fyller på med energi.

Bra att veta: Allemansrätten på Åland är inte riktigt densamma som i Sverige. Att slå upp tält/husvagn/husbil och övernatta är inte tillåtet utan markägarens tillstånd. Man får inte göra upp öppen eld i markerna och spinnfiske är inte tillåtet utan fiskekort för den sjö ni vill fiska i. För att skydda häckande sjöfågel är det inte tillåtet att fiska från stranden mellan 15 april – 15 juni.

Vet du att: Språket på Åland är svenska. En mjuk, trevlig "dialekt" som gör att det är lätt även för "blyga" svenskar att semestra här.

Sjökvarteret

Pommern
 

Ruin på Åland

BARNKUL PÅ ÅLAND!


Thua och hennes familj har semestrat på Åland och tyckte att det var toppen! Läs deras berättelse »

För de vetgiriga barnen

I Mariehamn, östra hamnen, ligger Sjökvarteret. Här kan man kan gå omkring bland båthus och bodar och i museet visas utställningar om skepps- och båtbyggeri förr och nu. På båtvarvet kan man förundras över hur plana plankor kan förvandlas till en båt.

Kanske vill man gå ombord på en riktigt gammal båt, en stor en som Pommern. Den ligger också i Mariehamn, men i västra hamnen. På båten kan man fantisera om hur det var att leva ombord som gris, besättning eller som kapten. Mer om livet till havs kan man få veta om man besöker Ålands sjöfartsmuseum, ett litet museum med mycket känsla och charm.

Ännu ett fint museum är Ålands museum, här får du bland annat lära dig om Ålands historia och den är ganska spännande!

Vet du var Saltkråkan spelades in? Jo, på Åland! I alla fall scenerna vid de mysiga sjöbodarna. Ni hittar dem i verkligheten i Käringsunds fiskeläge i Eckerö. Strax intill ligger Jakt och fiskemuseet, där man förutom allt som finns att upptäcka på ett museum kan få prova på tenngjutning och pärlutgrävning.

I Eckerö finns också Postrotemuseet och Labbas Hembygds- och bankmuseum. Mitt på Åland, i Finströms kommun, ligger Von Knorringmuseet. Museet har öppet sommartid med olika temautställningar, du kan även besöka Kalle Glads stuga.

På vackra Dånö i skärgården ligger Dånö hembygsmuseum. I Jettböle finns en av Nordens mest kända stenåldersboplatser och på Kungsö Batteriberg finns ruiner av ett kanonbatteri från första världskriget.

Tar ni er över Prästöbron till Prästö, kan ni besöka Bomarsundsmuseet . Det är en gammal fästning som anses vara ett av Ålands märkligaste fornminnen.

Skeppargården Pellas kan ni få reda på hur livet i ett redarhem från 1884 kunde te sig. Gården ligger i Lemland kommun.

Ett besök i Saltvik förflyttar er även det långt bakåt i tiden. Här finns bland annat Boxö fästningsruin och Borgboda fornminnesområde med lämningar av en borg som byggdes under vikingatiden. Under sommaren hålls vikingamarknad här, ett festligt evenemang för hela familjen!

En verkligt spännande plats som garanterat sätter igång fantasin hos barnen är Kastelholmsslott och området där omkring. Nära slottet ligger Kronohäktet Vita Björn och Friluftsmuseet Jan Karlsgården. Här har man samlat gamla hus från olika delar av Åland. Slottet, postvägen, fästningen samt gravfältet från järnåldern bildar en helhet och hör till Ålands främsta sevärdheter.

För de kreativa barnen

För barn med pyssellusta i fingrarna finns Barnens målarkoloniÖnningebymuseet. Material, undervisning, saft och kaka ingår i priset. På Jan Karlsgården i Kastelholm kan barnen pyssla med ull och trä under sommaren. På Kastelholms slott kan man prova medeltida hattar och måla egna sköldar.


För barn med spring i benen

Fart och fläkt är det på Gokart-banan i Vessingsboda, här finns bilar för de större barnen som är minst 150 cm i strumplästen och även för de yngre som är runt 8 år. Är det fart och fläkt som gäller så är ett besök på högrepsbanan ett måste. Här gäller mod, balans och styrka. Minimiåldern är 11 år.

äventyrsbadet Mariebad i Mariehamn roar man sig både inne och ute. Badet har egen sandstrand, roliga vattenruschbanor, vattenfall och en spa- och relaxavdelning. Du hittar även golfbanor på Åland, barnen brukar gilla korthålsbanan på Eckerö golf.

I Eckerö ligger också Käringsundsbyn, här finns minigolf, tennis, barnvänlig strand och mycket mer. Mitt på Åland ligger Finströms kommun. Här kan den våghalsiga testa brogunga från Färjsundsbron, eller så nöjer man sig med att njuta av den härliga utsikten...

För barn som älskar djur och natur

Djur- och naturvän? Då finns det massor att göra och uppleva på Åland. I Eckerö finns Viltsafari , där åker ni runt i en vagn och hälsar på hos hjortar, strutsar och vildsvin. Ni kommer riktigt nära och det är helt ok att klappa djuren om man vill och vågar.

Lilla Holmen i Mariestad hittar man småbarnens paradis. Här finns bland annat fågelhus, djur att klappa och titta på, härlig lekplats och badstrand. På de storslagna Geta Bergen ligger Soltuna restaurang & café med utsiktstorn. Härifrån kan man vandra längs Grottstigen som är 5 km lång, via Getagrottan och ned till den vackra Djupviken, eller ta med barnen på Trollstigen som är 1 km lång. Kartor över stigarna kan du hämta på restaurangen.

Ålands bästa stränder

Ålands bästa stränder


 • Eckerö – Käringsund, sandviken och Degersand.
 • Finström – Godby, Bölsvik, Tjudö och Bambölevik. I Bambölevik finns hopptorn.
 • Geta – Knutnäs
 • Hammarland – Bov ik och Marsund.
 • Jomala – Småholma simplats, Möckelö havsbad och Kungsö badstrand.
 • Lemland – Kapellviken
 • Lumparland – Vid kyrkbron, i Klemetsby och Lumparsund som har hopptorn.
 • Saltvik – Kvarnbo, Haga. På Västervikens badstrand i Haraldsby och på Notplans badstrand i Odkarby finns hopptorn.
 • Sund – Simviken i Bomarsund och Delvik med hopptorn.
 • Brändö - Torsholma och Korsklobbsrevet.
 • Foglö - Hasterboda och Degerby.
 • Kumlinge - Marskil
 • Sottunga - Sottunga gästhamn.
 • Vårdö - Vargata och Sandösunds Camping
 » Svenska fjällen eller alperna
Alperna eller de svenska fjällen, vilket val passar din familj? Lista över fördelar och nackdelar »
 » Bilsemester i Europa
Avstånd och ungefärliga bensinpriser uträknade till flera av Europas populäraste städer. Snabbguide »
 » Storstadsweekend
London, Barcelona eller Riga kanske? Här hittar du din weekendresa utan att spräcka budgeten! Billig cityweekend »
 » Glöm inte att ta med...
Bra-att ha, nödvändigt och/eller obligatoriskt? Glöm inte att ta detta med vid en bilsemester utomlands »
 » Franska alperna
De franska alperna har bra mat, kultur, after ski och den stor variationen av skidområden. Tips på barnvänliga skidorter »
 » Trafikregler
Grönt kort, obligatorisk utrustning... Vissa regler skiljer sig inom Europa. Dubbelkolla innan ni kör »
 » Vattenvägar
Från Sverige vidare ut i Europa direkt till Tyskland eller via Danmark? Planera bilresan söderut »
 » Barnklubbar
Barnklubben på charterresan kan vara en viktig del av paketet. Barnklubbar för små och stora barn »
 » EU-Pass
Att resa med hund kräver en del planering och glöm inte passet! EU-Pass för sällskapsdjur »
 » Fixa innan resan
Glöm inte att fixa Id-märkning, vaccinationer och pass. Utomlands med hund »
 » Simskola
Passa på att öva vattenvanan och testa simskola på semestern. Charterbolagens simskolor »
 » Relaterade artiklar
Nu släpps sommasolresorna Nu släpps sommasolresorna
Charterbolagens sommarresor i maj - september släpps i oktober. Bokar du din resa direkt när de släpps får du mer att välja på, och kan ta de bästa hotellen. Det finns mycket att fundera på innan man bokar: Nära eller långt bort, charter eller... Läs mer »
Alperna eller svenska fjällen? Alperna eller svenska fjällen?
Vi hjälper dig att lista fördelar och nackdelar, så att du lättare kan göra ett bra val som passar just din familj. Just nu funderar många familjer på om de ska åka till alperna eller de svenska fjällen? Vi hjälper dig välja genom att lista plus... Läs mer »
Vad kostar en bilsemester i Europa? Vad kostar en bilsemester i Europa?
Snabbgude med avstånd och ungefärliga bensinpriser uträknade till flera av Europas populäraste städer med avresa från Stockholm, Göteborg och Malmö. Avstånd och tid på bilden är uträknade via ViaMichelin och beräknade på avfärd från Malmö utan... Läs mer »
Kom ihåg inför bilresan Kom ihåg inför bilresan
Bra-att ha, nödvändigt och/eller obligatoriskt. Det finns ett par saker du inte får glömma att ta med vid en bilsemester utomlands. Självklart ska du ha ditt körkort med dig. Ska ni åka utanför EES området ska du även ha ett internationellt... Läs mer »
Billig storstadsweekend Billig storstadsweekend
Vardagen rullar på och det är lätt att drömma sig bort till varmare breddgrader eller att bara få slippa disken eller tvätten ett litet tag. Vad passar då bättre en att boka in en härlig weekendresa? Här hittar du din weekendresa utan att... Läs mer »
Bilsemester i Europa Bilsemester i Europa
Bilsemester är en bra ide om ni vill röra er fritt på semestern, då finns det tid och utrymme för spontana stopp och ni behöver inte stressa utan kan njuta riktigt ordentligt av semestern. Här är snabbguiden till vad ni bör tänka på innan ni... Läs mer »
 » Värmeguiden
Här är det bäst väder under din semester! Vår väderguide hjälper dig hitta perfekta resmål året om.
 » Familjenöjen
I många länder finns det härliga vattenparker, djurparker och annat roligt.
 » Sök billiga resor
Billiga resor hittar du enklast med hjälp av jämförelsesajter. Bland annat hos oss!
Annons:
Annons
 » Populära erbjudanden!
Lycksele Djurpark » Med Barnsemesterkortet får alla barn som betalar entré en gratis åkattraktion!
Busfabriken i Linköping » Med Barnsemesterkortet bjuds betalande barn på mjukglass eller Fun Slush!
Boda Borg i Östersund »
Fler erbjudanden »
Annons
 » Populära familjenöjen!

Fler tips »
Annons
» Aktuella evenemang

Alla evenemang »
Annons
 » Höstlov
Höstlovet är en eftertraktad vecka men än finns chansen till solsemester »
 » Weekend
Hitta weekendresa utan att spräcka budgeten! Weekend-tips »

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

Om Barnsemester.se

Om oss
Kontakta oss
Cookies & Integiritet

Info

Barnsemesterkortet
Testfamiljer
Stora Barnsemesterpriset
Vanliga frågor och svar

För företag

Er info hos oss
Barnsemesterkortet
Annonsering och samarbeten
© Copyright 2003 - 2018 Barnsemester.se
Barnsemester.se använder cookies för att förbättra din upplevelse
Jag accepterar cookies