Annons

Barnkalastips

Här hittar du tips, idéer och inspiration för ett lyckat barnkalas samt svar på ett gäng vanliga frågor. Ska barnkalaset ha ett tema? Finns det någon som är villig att hjälpa till? Hur många ska vi bjuda? Var ska vi ha kalaset? Hur länge ska kalaset vara? Underhållning? Mat? Dekorering? Lekar? Inbjudningskort? Vilka oskrivna regler gäller?


Tips: Dekorera tårtan med godis! Fler tips på tårtor »

Planera och förbered ert barnkalas

Det är smidigast om ni är minst två vuxna som håller i kalaset. Kommer det många barn kan det även vara toppen med en eller ett par extra vuxna. Kanske farmor kan hjälpa till, eller kanske någon av kalasgästernas föräldrar är villig att stanna under kalaset?

Två timmar brukar vara en lagom längd på kalaset. För små barn är det idé att planera in ett lugnare moment som ex presentöppning, sagostund, låtsastatueringar, ansikstmålning eller liknande.

När barnen är små är en bra tumregel är att bjuda så många gäster som barnen fyller år. Fem gäster för en femåring är alldeles lagom. Om du har tid och lust så går det såklart bra att bjuda alla i förskolegruppen som är i samma ålder eller hela klassen.

Vanligt vett och etikett är att man måste inte bjuda alla, men man bjuder inte heller alla i en grupp utom en eller ett par stycken.

Ont om pengar? Vi har ett gäng bra tips på hur du håller nere priset men maxar det roliga. Billigt barnkalas »

Inbjudningarna

Var tydlig på inbjudningskorten. Ange starttid och sluttid för kalaset. Bjuder ni inte på mat och har kalaset i närheten av lunchtid så gör också detta tydligt på inbjudan, ex "Välkommen på tårtkalas..." eller liknande.

Ska föräldrarna vara med? Från 4-5 års ålder brukar det funka bra att ha barnkalas utan att föräldrarna är med. Vill ni att föräldrarna ska stanna så skriv gärna det på inbjudan.

Glöm inte att lägga till info om OSA om ni vill veta i förväg hur många som dyker upp. OSA kan lätt misstolkas då vissa skriver OSA om ni kan komma, och andra skriver OSA om ni inte kan komma. Det är inte fel att helgardera sig och skriva "OSA och berätta om ni kan komma eller inte" eller liknande.

Bjud diskret. Att dela ut inbjudningskort i skola/förskola är ofta inte tillåtet då de barn som inte blir bjudna som ser detta och kan bli ledsna. Skicka med posten, dela ut i brevlådorna själv eller skicka mail/sms till föräldrarna.

Tillgång till skrivare? Det finns flertalet sajter som erbjuder inbjudningskort som är gratis att ladda ner. På Printables.se kan ni exempelvis göra korten personliga och fylla i all text innan ni skriver ut. Där finns även utskrivbara kuvert som passar till korten.

Temakalas

Det behöver inte bli svårare eller jobbigare att anordna ett temakaöas. Det kan till och med bli lättare. Tema på dekorationer, inbjudningskort och kanske även på lekarna är kul och detgår att fixa kalas med nästan vilket tema som helst: fotboll, sagofigurer, wildkids, flygplan, prinsar och prinsessor, häst, bad, bowling, bakning, riddare, äventyr, gymnastik, ja precis vad som helst.

Större barn kanske gillar ett hemmagjort fångarna på fortet, sportinsiprerade aktiviteter, slimekalas, disco, spa-kalas, tjej- eller killmiddag med tacos eller grillspett eller varför inte efterrättskalas med bara glass, tårtor och kakor? Roliga tårtor för barnkalas »

Dekorering

Det finns massor av kalasdekorationer både i leksaksaffärer, i matvaruaffärerna och i webbshoppar online. Ni kan också göra egna dekorationer i papper. Printables.se har både utskrivbara placeringskort, godispåsar, partyhattar, vimplar och annat kul att dekorera kalaset med.

Aktiviteter och lekar

Arrangera en eller flera lekar. Det är bättre att ha fler arrangerade lekar på lager än vad ni hinner med. Barn som får leka fritt kan bli superkul, men också kaos. Tips på roliga lekar till barnkalaset »

Presenterna måste inte öppnas under kalaset. Men det kan vara en lugn stund och välbehövlig paus att sätta alla barnen i en ring och låta kalasbarnet öppna presenterna från sina kompisar.

Godispåse i slutet är inget måste, men den finns nästan alltid med på alla barnkalas ändå. Tips: Arrangera en skattjakt med ledtrådar till var godispåsarna finns, eller kör den klassiska fiskdammen.

Externa barnkalasarrangörer

Ont om tid och plats? Sverige är fullt av barnkalasarrangörer. Många ställen har kalastjänster man kan beställa, det kostar mer än att ha kalas hemma, men är smidigt, och man behöver inte städa efteråt. Barnkalastips för dig som inte vill vara hemma »

Fyller barnet år på sommaren och ni har tillgång till en trädgård är det också en kul grej att hyra en hoppborg! Barnkalas med hoppborg »


Av: · · Senast uppdaterad 2019-05-17
Artikelkategori(er)
Relaterade artiklar
Barnkalas tårtor
Barnkalas tårtor
Är det snart dags för barnkalas? Här får du några recept på födelsedagstårtor, eller ta grundreceptet och gör en helt egen design! Barnkalastårtor » Dinosaurie tårta Smarrig och tuff dinosaurietårta (inskickad [...]
Barnkalas - Baklängeskalas
Barnkalas - Baklängeskalas
Ett kalas där allting görs tvärtom, heltokigt! Skriv inbjudan baklänges, klädseln ska vara ut-och-in eller bak-och-fram. Dukar gör man förstås under bordet, och naturligtvis börjar kalaset med att du [...]
Barnkalastips!
Barnkalastips!
När vi föräldrar var små, då hade man alltid kalas hemma. Prinsesstårta och läsk, ballonger och gottpåse. På mellanstadiet kunde det bli lite Snurra flaskan , eller Sant eller falskt , minns du? Sådana barnkalas är vanliga även idag, och de [...]
Hyr en hoppborg till barnkalaset!
Hyr en hoppborg till barnkalaset!
Har du gott om plats i trädgården och kalasbarnet fyller år under sommarhalvåret? Hyr en hoppborg! Hoppborgskalas är hur kul som helst och behöver inte kosta skjortan [...]
Aktiviteter och lekar på barnkalaset
Aktiviteter och lekar på barnkalaset
Det finns massor av roliga lekar man kan leka på ett barnkalas, här är några av våra favoriter. Bara lek, eller gör det till en tävling med två eller flera lag [...]
Billigt barnkalas
Billigt barnkalas
Ont om pengar och dags för barnkalas? Vi har ett gäng bra tips på hur du håller nere priset och fixar ett budgetkalas men maxar det roliga [...]
Här är det bäst väder under din semester! Vår väderguide hjälper dig hitta perfekta resmål året om.
I många länder finns det härliga vattenparker, djurparker och annat roligt.
Billiga resor hittar du enklast med hjälp av jämförelsesajter. Bland annat hos oss!
Annons
Populära erbjudanden
Fri entré för ett barn per familj på Fårup Sommerland
10% rabatt på hotell, frukost och och entré till Parken Zoo
Fri entré för ett barn per familj på Legoland i Billund
Fler erbjudanden
Annons
Populära familjenöjen
Blomsterparken på Jesperh...
Danmark
Tropicarium Kolmården
Östergötland
Tänndalen
Härjedalen
Fler tips
Annons
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

© Copyright 2003 - 2020 Barnsemester.se