Cykla på banvallar
Annons

Nedlagda gamla banvallar blir bilfria cykelleder!

Så perfekt för oss barnfamiljer! Tänk att kunna cykla tillsammans med barnen utan att behöva vara nervös för biltrafiken. Så härligt och så perfekt för en kortsemester, eller en längre tur med övernattning på trevliga ställen.

Cykla på banvallar i Sverige

Jämfört med andra länder har Sverige ett ganska begränsat nät av bilfria cykelleder. Men på många håll i landet pågår utbyggnader av cykelleder på nedlagda banvallar. Kartor finns att beställa på cykelfrämjandets hemsida. Cykelfrämjandet »

Bilfria cykelleder
Alla kan njuta av en cykeltur, se bara till att anpassa tempo och sträckans längd efter de som är med.

Göteborg - Särö

Sträckans längd: Ca 30 km

Den kustnära leden går på den gamla banvallen från Göteborg, genom kända orter som Askim, Brottkärr, Billdal, Hovås och Särö.

Du cyklar på den gamla banvallen som invigdes 1904 och lades ner 1965. Turen går längs havet hela tiden, bara avbrutet av utskjutande klippiga uddar med låg kustvegetation då och då.

Tips: Glöm inte att ta med badkläder för baden ligger på rad: Killingholmens badplats, Askim- och Hovåsbaden och där i mellan små fina stränder. Trevliga småbåtshamnar avlöser varandra och en av Sveriges äldsta golfbanor, Hovås golfbana, ligger granne med leden.

Övernattningstips:
Camping i Göteborg, Camping i Särö.


Bilfria cykelleder
De små barnen brukar uppskatta att åka i en cykelkärra, de är inte alls så tunga att dra efter cykeln som man kan tro.

Borås - Ulricehamn

Sträckans längd: ca 35 km (till Ulricehamn)

Den gamla järnvägsvallen österut är asfalterad för cyklande och gående. För ryttare har det lämnats ett spår med grus som underlag.

Du når banvallen från cykelvägnätet i Borås via Gånghestersvägen och kan cykla hela vägen till Ulricehamn och därifrån vidare till Tranemo.

Övernattningstips:
Camping i Ulricehamn, Camping i Borås.

Läs mer: Cykla i Borås »


Cykla på banvallar i Sverige
Ta er tid att stanna och upplev platserna ni cyklar igenom.


Cykla på banvallar i SverigeKlarälvsbanan är en 90 km lång naturupplevelse!

Bilfria cykelleder
Med bästa kompisen som sällskap orkar man längre! Lite busåkning gör ju ingenting när man inte behöver se upp för bilar!


Cykla på banvallar i SverigeMellan Borås och Ulricehamn är det ca 35 km, en lagom tur i behagligt tempo!

Cykla på banvallar i SverigeVad härligt att cykla helt ostört utan annan trafik genom skog och mark.

Falköping – Ulricehamn

Sträckans längd: ca 50 km

Cykla helt ostörd från annan trafik, mitt i naturen längs den gamla banvallen mellan Falköping och Ulricehamn. Denna del av leden är dessutom asfalterad.

I Falköping kommer du på leden i södra änden av stan, strax efter S:t Olofs kyrkogård till höger om Riksväg 46. Efter ungefär en mil kommer du till Slutarp och Kinnarp här cyklar du igenom på befintliga smågator, i änden av Kinnarp går du på leden igen, fast då på vänster sida om Riksväg 46.

När du cyklat ytterligare en mil når du samhället Åsarp, även här cyklar du igenom på befintliga smågator. Du går på banvallen igen på andra sidan, till vänster om Riksväg 46. Sedan fortsätter banvallen genom samhälle efter samhälle mot Ulricehamn.

Övernattningstips:
Camping i FalköpingCamping i Ulricehamn.

Klarälvsbanan

Karlstad - Hagfors

Sträckans längd: ca 90 km

Klarälvsbanan är en 90 km lång naturupplevelse som slingrar sig rakt genom den Värmländska naturen, från Karlstad i söder till Hagfors i norr. På den asfalterade vägen passerar du i tur och ordning Forshaga, Deje, Ransäter, Munkfors, Hagfors och Uddeholm.

Som ständig följeslagare har du Klarälven som med sitt glittrande vatten aldrig är långt borta.
I den djupa skogen runt Hagfors tar den asfalterade Klarälvsbanan slut och Klarälvsleden tar vid. Klarälvsleden är en 120 km lång cykel- och vandringsled genom vildmark och på skogsvägar, från Hagfors/Uddeholm till Sysslebäck.

Övernattningstips:
Camping i Karlstad, Camping i Hagfors.

Läs mer: Klarälvsbanan »

Hörby - Kristianstad

Sträckans längd: ca 44 km

Vid busstationen i Hörby börjar en cykelväg på den gamla banvallen till Kristianstad. Den passerar Linderöd och Tollarp där det finns affärer.

Övernattningstips:
Camping i Hörby, Camping i Kristianstad.

Banvallsleden
Halmstad – Ljungby - Karlshamn

Sträckans längd: Halmstad - Ljungby ca 85 km, Ljungby - Karlshamn ca 110 km

Banvallsleden nyttjar två nedlagda smalspåriga tågsträckor, Halmstad – Bolmens och Karlshamn – Vislanda – Bolmens järnvägar. Båda anlagda i slutet på 1800-talet och i drift fram till ca 1970.

Leden passerar ett 40-tal stationsmiljöer, alla mer eller mindre intakta. Det finns gott om sevärdheter och det är enkelt att proviantera och att hitta ställen att övernatta på.

Övernattningstips:
Camping i Halmstad, Camping i Ljungby, Camping i Karlshamn.

Läs mer: Banvallsleden »


Av: · · Senast uppdaterad 2019-08-13
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se