Bästa semestern för barnfamiljen
Annons

Bästa chartersemestern för barnfamiljen

Vad ska man tänka på innan man bokar resan? Barnvänliga resmål, hotell, barnklubbar, aktiviteter, transfertider och mycket mer. Det läggs många timmar i de svenska hushållen på att hitta rätt hotell och det är inte alltid lätt att jämföra de olika bolagen och hotellen mot varandra.

Det är därför vi har samlat alla de olika hotellen här hos oss på Barnsemester.se, så att ni enkelt kan jämföra dom mot varandra och söka på massor av olika kriterier.


Alcudia på Mallorca
Leo 3 år och Felix 1 år på Alcudias härliga sandstrand sensommaren 2010.

Jenny som jobbar med Barnsemester.se har två små killar på 3 och 5 år och älskar att resa. Här är hennes bästa tips att tänka på:

Barnvänliga resmål

Turkiet, Mallorca och Kreta ligger alltid i topp för barnvänliga resmål på semestern.

Där finns prisvärda familjealternativ för en semester med garanterad sol, långgrunda sandstränder, all inclusive och barnanpassade familjehotell.

Mitt bästa tips för familjer med små barn är Alcudia på Mallorca. Den breda och långa sandstranden här är fantastisk med härligt finkornig sand. Det är dessutom väääääldigt långgrunt och gott om plats för lekar och sandslottsbygge i vattenbrynet.


Mitt bästa tips för familjer med mellanstora barn och tonåringar är Alanya i Turkiet. Däromkring finns massor av hotell med vattenland fyllda med häftiga vattenrutchbanor.

Nära till en bra strand

Min familj gillar att sola och bada och det är smidigt att bara kliva utanför hotellrummet och ha morgonens första dopp i havet inom räckhåll.

1 km kanske inte ser så långt ut på kartan, men med gassande sol och barn med trötta ben är det inte alltid en hit.

Massor av charterhotell har direkt strandaccess till härliga sandstränder. Fast din familj kanske föredrar klappersensstrand eller klippor? Du vet väl om att på vår chartersök kan du söka på både avstånd till stranden och strandtyp.

Klapperstensstränder har fördelen att man inte drar med sig massa grus in på hotellrummet (och i sängarna). Och våra barn samlade stenar (och havsglas) så att det stod härliga till, de var supernöjda.

Men en sandstrand är alltid en sandstrand. Själv så älskar jag sant mellan tårna och barnen kan bygga sandslott hela dagen utan att tröttna.

Schysst poolområde

Funkar en vanlig liten pool bra, eller är ni ute efter ett stooort område med vattenrutchbanor?

Eftersom jag har små barn fokuserar jag alltid på barnpoolen. Eftersom "lets face it", det är där vi kommer hänga mest. En liten barnrutschbana, gärna sluttande botten och helst solskyddad babypool står högt upp på min önskelista.

Reser man sent eller tidigt på säsongen är det också ett hett tips att kolla så att hotellpoolen är uppvärmd. Det är inte alltid jättevarmt i vattnet, speciellt på försäsongen.

Pool och/eller strand

Vissa hotell ligger nära stranden men har bara en liten pool, andra ligger en bit från stranden och har ett fantastiskt poolområde. Så grubbla en stund på om ni är poolfamilj eller bada-i-havet familj.

Själv så gillar jag att alternera. Stranden på förmiddagen, och poolen på eftermiddagen. Vi brukar byta i "halvlek" (efter lunchen).

All Inclusive

Vissa familjer älskar charmen med att leta upp en ny mysig restaurang varje kväll. Vi är inte riktigt den familjen, vi är mer en All Inclusive familj.

Oftast är det buffé = maten är klar direkt och barnen hinner inte bli rastlösa innan den serveras. Och om barnen inte gillar den första portionen mat är det bara att hämta något annat.

Och om något barn vägrar äta vid lunchen och blir hungrig en halvtimme senare, så är det bara att gå tillbaka till restaurangen alternativt poolbaren och fixa ny mat. Gratis. Hur smidigt som helst.

Ofta är det dessutom gratis glass hela dagen (vi fuskar med "lördags-godis" och "lördags-glass" hela veckan när vi är på semester) och fri dricka hela dagen i poolbaren.

En annan fördel är att man har stenkoll på hur mycket pengar man lägger på mat, dricka, glass. Notan kan lätt springa iväg annars.


Bra att veta om All Inclusive »

Barnklubbar

Vissa hotell har barnklubbar med barnpassning ett par timmar ett par dagar i veckan, öppet hud dit man kan komma och leka och pyssla hela familjen.

Barnklubbarna är inte alltid bara för små barn. På flera familjehotell finns särskilda aktiviteter för tonåringar och egna "fritidsrum" där vuxna och småbarn är bannlysta.

Min familj är förtjusta i Vings "miniland" som finns på Sunwing Family Resorts och är gratis att besöka. Här anordnas olika pyssel nästan varje dag. Efter ett par timmar i solen är det ganska skönt att varva ner i skuggan, träffa andra barn och pyssla. TUI har något liknande på sina Blie Village.

Våra barn har inte varit stora nog att prova barnklubb än, men vi la ut frågan på Facebook för ett tag sedan och det var idel lovord från de som kommenterade.

Däremot har vi träffat Vings maskotar Lollo & Bernie, sett på Björnarnas show och dansat minidisco. Och barnen vill gärna möta TUIs Bamse och hans vänner och vara med på deras aktiviteter.

Charterbolagens barnklubbar »

Andra aktiviteter för barn

Ofta finns det andra roliga aktiviteter på eller i närheten av hotellet. Lekplats, minigolf, sportarena och vattenland brukar vara populärt hos barn i alla åldrar.

Bor man på ett skandinaviskt hotell är dessutom chansen att träffa kompisar stor.

Tänk på transfertiderna

Första gången vi bokade en chartersemester med barnen var vi noga med att kolla hur lång flygtiden var. Vi ville ha så kort som möjligt. Men vi tänkte inte på att kolla transfertiden.

Två timmar buss kan vara ganska tufft när man precis åkt flyg i 4 timmar.

Familjehotell

Fina och oftast stora poolområden med separat barndel eller banpool är en gemensam nämnare för charterarrangörernas familjehotell. Men sedan skiljer sig koncepten åt en del. Vi på Barnsemester.se har jämfört de olika koncepten mot varandra. Charterbolagens familjehotell »

Hotellrum eller lägenhet?

Jag föredrar att bo i lägenhet på semestern. Dels för att det finns möjlighet att laga mat och dels för att det är skönt att kunna ha barnen i ett separat rum när de somnat på kvällen.

Vi har "vällingbarn" och då är micron guld värd, även om det såklart fungerar att ta med en egen vattenkokare också. Vi använder den också flitigt till medhavda micropopcorn.

Hotell för stora familjer
Hotellrum har ofta plats för två vuxna och två barn, men är man fler finns risken att man får dela upp sig i olika rum.

Och det är ju inte alltid så kul. Därför har vi lagt till alternativet att söka efter hur många personer som får plats i ett rum i vår chartersök. Bra va?

YouTube innan resan

Det finns ofta resmålsfilmer, folk som har lagt ut sina privata filmer från hotellet och massor av filmer med barnshower från de olika charterbolagen.

Toppen när man väljer hotell och vill se lite mer hur det ser ut på plats.

Här hemma går "Lollo och Bernies dansskola" varm, och vi har sett Björnarnas show och Bamse på scen massor av gånger. Helst skulle vi vilja besöka dom allihopa på en semester.


Av: · · Senast uppdaterad 2019-04-23
Artikelkategori(er)
Relaterade artiklar
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se