Cykelsemester i Danmark
Annons

På ”cykelferie” i Danmark

Danmark har korta avstånd mellan byarna, landskapet är vackert och varierat utan berg, bara små mjuka backar. Som gjort för en lagom ansträngande cykelsemester med barn.

Cykelferie
Den här familjen använder en så kallad "halvcykel". Det är en slags tandem för en vuxen + ett barn.


Dansk strutglass är gigantisk och kallas "Kröllebölle". Ofta toppas de med grädde, sylt och chokladboll...

Cykelferie
Det är roligt och lite busigt att fuska ibland och ta tåget en bit!


Fikapaus på café på ön Bornholm.


Cyklar med barn i en låda ser man ofta i Danmark. christianiabikes.com

Tips från Barnsemesters redaktion!

Ska du cykla en hel vecka med barn kan det vara skönt med en cykelfri heldag. I Danmark finns många djurparker, nöjesparker m m för barnfamiljer. Se allt kul samlat här »

Du kan hyra cyklar på plats för ca 150-450 dkr/vecka. En del uthyrare har specialcyklar. Vill du hyra en cykelkärra som 1-2 barn kan sitta i, så heter det "børneanhængere" på danska. Kolla att den har soltak.

Cykelkartor går enkelt att beställa hos Cykelfrämjandet i Sverige, Dansk Cyklistforbund i Danmark, eller maila till turistbyrån på orten där ni vill cykla. De har kartor, paketerbjudanden och tips.

Fixa allt själv eller köpa ett färdigt paket?
Det finns två sätt: du kan planera hela semestern själv eller köpa ett färdigt cykelpaket där allt är planerat och förberett för dig och din familj.

Ett färdigt cykelpaket

Med ett färdigt cykelpaket är er semester planerad i förväg. Då ingår ofta hyra av cykel, detaljerad turbeskrivning, eventuella färjebiljetter, övernattning på kro och/eller hotell med hel, halv eller kvartspension samt ev bagagetransport.

Rutterna planeras av lokala experter, som säkrar att turen går längs små cykelvänliga vägar, och självklart läggs turen längs de vackraste sträckorna i omgivningen.

Här kan man boka cykelpaket i Danmark:

För att spara på krafterna kan du få cyklarna transporterade dit resan ska börja.

Om du vill planera själv

Du kan ta Stena Lines färjor över till Danmark. Välj Göteborg – Frederikshavn eller Varberg – Grenå. Ombord finns lekrum, bio, barnklubb och Nicke Nyfiken på sommaren. Man kan shoppa ombord och under juni-augusti äter barnen gratis i restaurangen när föräldern köper en varmrätt.

Tips! Du kan spara flera hundra på att boka färjebiljetten tidigt (fråga efter ”Economybiljett”). Du kan också åka färja från Helsingborg i Skåne till Helsingör i Danmark, eller åka över Öresundsbron med bil eller tåg från Malmö till Köpenhamn.

Turistbyråerna har ofta cykelkartor med förslag på rutter, be om en sådan. Sedan lägger du själv till stopp där du tror det blir lagom och bokar in övernattning där du önskar. Se ett exempel på turistbyråernas information om cykelsemester, här »

Färjor
Danmark har många öar så förr eller senare hamnar ni nog på en dansk färja. Alla danska färjor och även många mindre passagerarbåtar tar med cyklar.

Broar
Du får inte cykla över Öresundsbron (mellan Malmö och Köpenhamn) och inte heller på Storebältsbron, men ni kan ta med cyklarna på tåget.

Tåg
Ibland måste man förboka cykelplatserna.

På dessa tåg får man ta med cyklar:

 • InterCity och InterCity Lyntog
 • Interregionaltog
 • Regionaltog
 • Privatbanor
 • S-tog (pendeltåg) dock med vissa begränsningar i rusningstrafik. Cykelkärror får endast tas med om de är hopfällda. Specialcyklar och cykelkärror som har måtten 80 cm breda och 190 cm långa kräver en särskild platsbiljett.

Flyg
Om du ska ta med cykeln på flyget ska du vrida styret 90 grader, ta av pedalerna och släppa ut luften ur däcken. Slå gärna in cykeln så den inte repas. Cykeln ingår oftast i den totala vikten av bagage (20 kilo). Ni kan också välja att hyra både cykel, barnstol och kärra i Danmark.


10 tips till föräldrar på cykelsemester

Förbered gärna barnet. Ta t ex en dagstur på 10 km innan semestern. Visa och berätta för barnet hur det går till att åka på cykelsemester, vem som cyklar först, var man har grejerna, hur ofta man pausar osv.

Sänk ambitionerna. Det gäller inte att cykla så långt som möjligt utan att få bra upplevelser under resan. Det är roligt och lite busigt att fuska ibland och ta bussen eller tåget en bit.

Gör många små vilopauser och även några längre så att barnet kan få leka.

Ta med små "orka lite till-paket" (russin, banan) till situationer när ni ska klara ett par km till.

Gör sådant barnen gillar. Vänd på en stor sten och se om ni kan hitta 10 skalbaggar. Små barn älskar att leta insekter, små grodor, myror och annat smått.

Det är bekvämt för ett litet barn att sitta i en cykelkärra, skönare än cykelsits. Har kärran tak skyddar den dessutom mot solen = bra!

Var kreativ när det gäller barnets bekvämlighet. Kanske är det en extra tjock sittdyna, en klurigt upphängd kudde, hörlurar med sagor ell er något annat som behövs för att kärran ska bli mysig!

Man kan ta med cyklarna på tågen i Danmark. Cykelkärror måste kunna fällas ihop och ska hålla maxmåtten. Beställ era platser i god tid.

Kom ihåg regnkläder till hela familjen och regnskydd för bagaget.

Ska ni bo på vandrarhem köper ni medlemskort. Det ger även andra rabatter: www.danhostel.dk »


Bo på vandrarhem

Vill du pressa priset ska ni ha medlemskort och sänglinne med er, och städa själv innan ni åker.

 • Pris: Vandrarhemskort är obligatoriskt. Är du medlem i www.stf.se får du bo till medlemspris.
 • Mat: Frukost (”morgenmad” på danska) erbjuder de flesta under sommarsäsongen.
 • Ta med: Sovsäck får man inte ha! Ta med sänglinne, eller hyr på plats. Det finns kastruller och stekpannor men ta med egna tallrikar, bestick m m om du vill laga mat i vandrarhemmets kök.
 • Tips: Beställ danska vandrarhemsbroschyren på 0045–33 31 36 12 www.danhostel.dk/kort.asp »

Bed & breakfast

Antingen bokar du i förväg, eller nappar på någon av skyltarna som finns längs vägarna.

 • Pris: Det här är privatpersoner som fixat till några rum och de prissätter som de vill. Ibland är det billigt och enkelt, ibland är det dyrt.
 • Mat: Frukost serveras i de flesta hem och kostar cirka 150 kr för en hel familj.
 • Tips: Här hittar du bed & breakfast i Danmark www.bbdk.dk »

 

Bondgård

Kul för barnfamiljer som gillar djur!

 • Pris: Ofta bor man en vecka med start lördag. Lite billigare än att hyra en stuga. En del bondgårdar bokar inte enbart veckor, utan även enstaka dagar.
 • Mat: Frukost brukar ingå i priset. Ibland kan man få halvpension eller helpension.
 • Tips: Du kan välja bland drygt 120 bondgårdar i Danmark på den här sidan: www.bondegaardsferie.dk »
  Gratis katalog kan du beställa på: 0045–86 37 30 00
 • Ännu ett tips: Lägg märke till bondgårdarnas olika profiler. En del har många djur, några gårdar är ekologiska med obesprutad mat, andra gårdar har fina fiskevatten osv.

 

Campa

På många campingplatser finns även stugor att hyra. Passar ju bra när man är på cykelsemester!

 

 

Roliga cyklar!

Specialcyklar kostar en hel del men finns ofta att köpa begagnade på t ex blocket.se. Vill ni inte ta med egna cyklar, är det möjligt att hyra både cykel, barnstol och kärra på plats. Oftast har uthyrarna vanliga cyklar med tre växlar, men en del uthyrare har även specialcyklar. Be turistbyrån på orten ni vill besöka om tips vart ni ska vända er!

Halvcykel – bra till de halvstora barnen
Är ditt barn ca 5-10 år? För stor till passiv transport i barnstolen och för liten att cykla själv i trafiken - då är en halvcykel en bra ide. På halvcykeln blir barnet säkert transporterat och kan själv trampa och hjälpa till.

Familjetandem
Tandem är en annan möjlighet när två cyklister som inte är lika starka vill följas åt. Här kan barnet cykla med, medan den vuxna ansvarar för styrning, bromsar och trafikregler. Det finns tandemcyklar där barn kan cykla med där bak från 9-årsåldern.

Barn i kärra
Till de yngsta barnen är en kärra perfekt. Särskilt om du har två små barn och bagage... Risken att en vanlig cykel med barnstol och bagage välter är betydligt större än om du använder en stadig kärra. Dessutom får barnen skydd för både regn och sol i en kärra med tak.

Tips: Låt barnet växla mellan kärra och cykelsits, så får de variation. När barnet sitter i cykelsitsen får du gott om plats för bagage i kärran.

Cykelferie
På ön Bornholm kan man se typiska, vita rundkyrkor.

Cykelferie
Många säger att stranden Dueodde på ön Bornholm är Danmarks finaste strand.

Barnsemester.se tipsar om Bornholm!

Alla vet var Danmark ligger. Men har du tänkt på att det finns en vacker ö söder om Sverige som tillhör Danmark: Bornholm.

Man tar sig dit med färja från Ystad i Skåne. Bornholm har mysiga gamla hus med rosor längs väggarna, caféer och danskt gemyt och det bästa av allt, ön har enorma stränder som är helt kritvita!

Se Barnsemesters bästa tips om Bornholm: Bornholm »

Så åker du till Bornholm: Ta färjan från Ystad eller Köpenhamn till Rønne. Eller flyg från Köpenhamn till Rønne.

Stranden Dueodde

Den absolut finaste stranden på Bornholm ligger på sydspetsen och heter Dueodde. Sanden är så vit och fin att den används till timglas, och vattnet är långgrunt.

Dueoddes vandrarhem är enkelt men trevligt och nära stranden. Det finns familjerum med våningssängar men man måste boka i mycket god tid för att få tag i ett under högsäsong.

Det finns även ”finare” och lite dyrare ställen längs stranden, som pensionat, stugor och hotell.
Se här: www.dueodde-badehotel.dk »

Boendetips vid Dueodde
Gör många små pauser när du är på cykelsemester med barn.

Lathund för dig som ska boka ett boende i Danmark

Några danska ord är bra att känna till när du ska maila till Danmark, och vill undvika missförstånd.

Rum = Værelse
Hyra handdukar = Leje af håndklæde
Hyra sängkläder = Leje af sengelinned
Frukost = Morgenmad
Lunch = Frukost
Tillgång till tvättmaskin = Adgang til tøjvask
Cykeluthyrning = Udlejning af cykler
Rute = karta

Ha det så trevligt på cykelsemestern!


Av: · · Senast uppdaterad 2020-02-24
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se