Dykning och dykkurser för barn på semestern
Annons

Dykning och dykkurser för barn på semestern

Många semesterorter runt om i världen erbjuder dykkurser och utflykter där deltagarna kan uppleva en undervattensvärld fylld av färgglada fiskar och ibland även spännande vrak.

Dykning och dykkurser för barn

När man dyker simmar man under vattnet med hjälp av dykutrustning och andas från en flaska med komrimerad luft. Dykning är säkert och lätt att lära. Alla grundläggande färdigheter kan läras på så lite som några dagar.

Hur gammal måste man vara för att få dyka?

Som barn måste man alltid dyka tillsammans med en vuxen. Och det är viktigt att barnet är gammalt nog att kunna reagera i en nödsituatuion och kunna hjälpa den vuxne om något skulle hända.

De flesta dykskolor kräver att barnen är minst 10 år och har med sig en förälder eller motsvarande på kursen. Då man man bli certifierad som Junior Open Water Diver. Det finns även de skolor som låter barn så unga som 8 år prova på dyknig på grunt vatten eller i en pool utan certifiering som mål.

Från 12 års ålder brukar man kunna gå kursen själv utan att med i föräldern i vattnet, dock krävs fortfarande ett medgivande från vårdnadshavare.

Från 15 år och äldre blir man certifierad som Open Water Diver. Det finns ingen övre åldersgräns, det är din egen fysiska hälsa som sätter den gränsen.

Hälsoundersökning

Är man osäker om sin hälsostatus eller 50 år fyllda rekommenderas det att man går till en dykläkare för hälsoundersökning innan kursen. I Sverige är en sådan undersökning obligatorisk men i större delen av världen räcker det vanligtvis att man fyller i en hälsodeklaration för att få börja dyka.

Dykning är roligt men för säkerhets skull tycker vi att man gör en hälsoundersökning hemma i Sverige innan avresa om man planerar på att dyka för första gången.

Snorkling

På många desinationer finns det korallrev och tropiska fiskar redan på grunt vatten och nära ytan, då passar snorkling toppen. Här finns det ingen åldersgräns utan det är bara att hoppa i. Bottnar man inte fungerar det bra att ha flytvästen på. Så snorklar du med ditt barn »

Hajdykning i bur


Att dyka ner i en bur och uppleva vithajar på nära håll kanske är överkurs för de flesta, men i praktiken behövs ofta ingen dykcertifiering. Buren sänks i de flesta fall endast ned så långt att toppen fortfarande är ovanför ytan och man andas inge genom tuber på ryggen utan slangar som hämtar luft över ytan. Därför finns oftast inte heller någon nedre åldersgräns.

Hajdykning i bur är vanligt i Sydafrika och Australien och finns även på Guadeloupe.


Av: ·
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se