Florida - Bra att veta
Annons

Bra att veta inför din barnsemester i Florida

Kuponghäften
Passa på att bläddra igenom ett par kuponghäften innan ni ger er ut på äventyr, det kan spara er en slant!

Shopping

Tänk på att priserna på prislappen i affären är utan moms. Ca 6% av priset läggs alltså på när man kommer till kassan. Detta gäller både i mataffärer, klädaffärer, och ofta även i entrén till temaparkerna.

Rabattkuponger

Det kan vara lönsamt att första dagen ni är i Florida leta efter häften med rabattkuponger. De finns lite överallt, till exempel inne på shoppingcenter, vid bensinstationer och på Wallmart.

I rabatthäftena finns det ofta kuponger till både matställen, hotell och attraktioner. Ibland även till affärer.

Mäta, väga, och hur varmt är det?

I Florida väger man i pounds, mäter avstånden i miles, volymen i gallons och värmen i farenheit. Det låter förvirrande, men är ganska enkelt.

1 pound motsvarar 0.454 kilo
1 mile motsvarar 1.609 kilometer.
1 gallon motsvarar 3.785 liter.

Hur varmt är det ute (och i vattnet)?
15 °C motsvarar 59 °F.
20 °C motsvarar 68 °F.
25 °C motsvarar 77 °F.
30 °C motsvarar 86 °F.


Trafikskyltar
De flesta vägskyltar är vita med svart text. Ovan visar vi en vanlig hastighetsskylt, och en "lämna företräde-skylt".

Den obligatoriska dricksen

Tro det eller ej, men dricksen är den lön servitriserna och servitörerna lever på. Förutom den har de endast ett par $ i timmen.

Äter man ute är allt under 15% oförskämt att ge. Tänk på att om du ger dålig eller ingen dricks, innebär det i praktiken att servitrisen "går back", eftersom hon i sin tur måste dricksa "diskpojkar" m.fl. Det fungerar inte alls som i Sverige alltså.

På snabbmatskedjor där du hämtar maten vid disken (ex McDonalds) behöver du däremot inte dricksa.

Vi har gjort det enkelt för dig, skriv ut listan och ta med!
Ladda hem listan som pdf »
Ladda hem listan som bild »

Pssst.. Glöm inte bort att man ger dricks hos frisören och nagelsalongen också!


Trafikskyltar
Finns det flera filer blir den vänstra eller högra filen ofta "endast åt vänster", och "endast åt höger". Håll utkik efter skyltar och markeringar på vägen.


Trafikskyltar
I Florida får man köra mot rött om man ska svänga höger (om det är fri sikt). Så länge det inte skyltas att man inte får det.


Trafikskyltar
U-svängar är vanliga, och tillåtna så länge det inte finns en skylt som säger att man inte får. Ibland måste man lämna företräde i svängen, det skyltas.

Köra bil i Florida

Det mesta fungerar som vanligt, men några saker bör du vara uppmärksam på.

1) Stanna vid skolbussar. Om bussens STOP-skylt är utfälld är det strikt förbjudet att köra om. Hur bra sikt du än har!

2) Svänga höger, mot rött. Jepps, det får man (oftast). Så länge man har fri sikt och inte hindrar trafiken får man köra mot rött om man svänger åt höger. Du måste inte köra om det känns obehagligt, men räkna med sura tut från bilarna bakom. Ska man rakt fram eller åt vänster ska man förstås vänta på grönt.

Obs! Finns det en vägskylt som säger att man inte får svänga höger mot rött (no turn on red), så är det den som gäller.

3) "Höger fil måste svänga höger". Inne i städerna har de ofta både två och tre filer i bredd. Håll ett vakande öga på vägmarkeringarna, helt plötsligt kanske "din" fil blir en "endast åt höger" eller "endast åt vänster" fil, och då gäller det att byta fil innan det är försent. Annars får man snällt svänga med på en liten omväg.

4) Det är vanligt med u-svängar. Eftersom det ofta är två eller fler filer i de större städerna, får man inte alltid svänga vänster när man kör ut från en utfart. Man kör istället höger, och gör sedan en u-sväng vid nästa korsning.

Ibland finns det två filer som är "bara till vänster" filer. Ska du göra u-sväng så lägg dig i den som är längst åt vänster. Ska du svänga åt vänster "som vanligt", lägg dig i den högra vänsterfilen för den går oftast snabbare.

5) Tullvägar. På vissa vägar måste man betala tull för att köra. De kostar oftast mellan $0.75 och $1.50, så ha växel i bilen. De tar ej stora sedlar eller kort.

6) Ingen öppnad alkohol i bilen. Det är olagligt att ha en öppnad öl i bilen. Även för passagerarna. Detsamma gäller andra alkoholhaltiga drycker.

7) Hastigheten mäts i miles per hour, inte km/h.

Har du fler bra tips till barnfamiljer som ska till Florida? Hör gärna av dig till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Av: · · Senast uppdaterad 2020-02-23
Artikelkategori(er)
Relaterade artiklar
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se