Spa för föräldrarna och äventyrsbad för barnen


Många svenska barnfamiljer åker till Tyskland och stannar ett par, tre dagar på något av äventyrsbaden som finns där. Vi provade Hansedom, det ligger närmast Sverige.

Hansedom
Barnsemester.se träffade den här tuffingen från Skåne. Han vågade åka alla rutschkanorna!

SE BILDER FRÅN BADET »

Redan på färjan över till Tyskland träffar vi svenska barnfamiljer på väg till Hansedom, som ligger bara cirka 40 minuter från färjeläget. 

Både äventyrsbad och spa
Det här äventyrsbadet är sammanbyggt med ett spa och ett hotell och man rör sig fritt mellan avdelningarna med hjälp av ett handledsband.

Varmt vatten
En stor fördel för badkrukor är att vattentemperaturen här är varmare än på de flesta äventyrsbad. När vi testade badet var det 32 grader varmt i vattnet, riktigt behagligt.

Vad finns för simkunniga barn?
Badet är absolut roligast för simkunniga. Det finns både snälla rutschkanor, lagom tuffa rutschkanor och en riktigt snabb och vild fors med åldergräns 12 år.

Under 15 minuter, en gång i timmen, sätts vågmaskinen igång i den stora poolen. Då är det bra att vara nära sitt barn, för vågorna är roliga men periodvis ganska kraftiga.

Det är en lagom stor anläggning och simkunniga barn har full underhållning tills de storknar. Vi såg ivriga barn i skolåldern som åkte rutschkana om och om igen, hur många gånger som helst! De måste ha somnat väldigt gott på kvällen.


Hansedom
Det är mysigt att simma omkring när det är 32 grader varmt i vattnet och finns kanaler, tunnlar och grottor att ta sig igenom.

Vad finns för de små barnen?
Åker ni hit med större syskon som kan roa sig i alla attraktionerna blir det en lyckad och mysig semester även om ni tar med ett litet barn, det finns ju även ett babybad (se bilderna).

Men Hansedom som helhet är ett ambitiöst äventyrsbad och de har inte fokus inställt på de yngsta barnen. Alltså, en semester med enbart ett litet barn är slöseri med pengar, tycker vi.

Spa för avkoppling och stillhet
Från äventyrsbadet kan man gå in till spaavdelningen. Där inne är det tyst och lugnt, och det tar inte många minuter förrän man är nere i varv och redo att slumra till en stund i vilstolarna. 

Turkisk bastu, ångbastu, aromabastu...
Det finns flera olika sorters bastualternativ och man kan gå som man vill från den ena till den andra.

Gillar man riktigt varmt finns det en med 95 graders värme (pjuh!). Vill man sitta och småprata och softa en lång stund kan man välja svalare temperaturer som 85 grader, 75 grader eller 65 grader. 

Det finns även aromabastu, bastu med eucalyptusdoft, ångbastu, varma vilobäddar och annat skönt. Och nyttiga jordgubbsdrinkar...


Hansedom
Daniel 13 år från Ängelholm tycker att säkerheten vid den tuffaste rutschkanan borde vara bättre. "Det är lätt att man krockar, men det är bra att det är 12-årsgräns i den banan", tycker Daniel.

Hansedom
Spaavdelningen är tyst, lugn och varm. Dörren på bilden leder till ett stillhetsrum där man kan ligga och koppla av.

Hansedom
Barnsemesters testfamilj provade flera olika sorters bastubad. Detta blev favoriten! En bastu med fuktig 65 graders värme och en porlande springbrunn i rummets mitt. De gröna vilbänkarna har värmeslingor under mosaiken som ger ryggen värme. Man somnar på ett kick. 

Hansedom
I detta ljudisolerade tysta rum vilar man på en uppvärmd bädd.

Hansedom
Håkan och Susanne från Skurup har varit här två gånger och har ett bra tips: "Vi bokar tidigaste båten hit på fredagen och sista båten hem på söndagen. Då får vi tre långa baddagar."

Simma utomhus
Från spaavdelningen kan överhettade gäster glida ner i en pool och simma ut i svalt vatten under bar himmel. 

Föredrar man motsatsen kan man från äventyrsbadet glida ner i en pool och simma ut i varmt vatten under bar himmel.

På sommaren finns gräsmattor, solstolar, lekområde med mera utomhus.

Kan barnen vara på spaavdelningen?
För att behålla den rofyllda stämningen är åldergränsen 14 år på spaavdelningen. Men regeln verkar vara tänjbar så länge ditt barn är där med en vuxen, och respekterar tystnaden.

När vi var där såg vi flera barn i åldern 7-13 år som bastade med sina föräldrar, njöt av värmen och dofterna från aromabastun. Barnen uppförde sig hänsynsfullt och fint. Personalen var vänlig och ingen kommenterade att de inte var 14 år.

"Mixed" på spaavdelningen
I Sverige har damerna en egen avdelning och herrarna en egen. I Tyskland är det mixed, det vill säga blandat damer och herrar. Man har sin badkappa med sig in men bastar med både män och kvinnor.

Vi svenskar fnittrar lite generat medan tyskarna tycker att det är den mest självklara sak i världen. Barnen tyckte det var genant den första kvarten, sedan hade de också vant sig och tänkte inte mer på det.

Nakenbadare varannan fredag
Företeelsen "Saunabad" är populär bland tyska badgäster och innebär att gästerna kan gå fritt mellan spaavdelningen och äventyrsbadet - utan kläder.

På Hansedom har de nakenbad då och då, men inte ofta. De fredagar det är "Saunabad" är äventyrsbadet öppet ända till 01.00 på natten, all musik är avstängd och ljuset är dämpat. Total avkoppling! Vill du undvika nakenbadare är det bättre att boka in en helg då det inte är saunabad.

Fredag, lördag och söndag
fredagarna är det lugnt och avkopplande i äventyrsbadet, inte så mycket folk. På kvällen tänds poolbelysningen.

lördagarna är en discjockey på plats hela dagen och det är full fart på ungarna. Tjohoo! Mer folk eftersom lördagarna är populära bland barn och ungdomar som bor i Stralsund. Föräldrar som vill ha lugn och avkoppling går in och njuter i vilstolarna på spaavdelningen.

söndagarna spelas ingen musik, lugnet infinner sig igen och det är färre besökare eftersom alla som tar tidiga färjan hem har checkat ut och åkt. En del tyska barnfamiljer från Stralsund kommer och söndagsbadar, men överlag får man en lugn och skön dag.

Var kan man bo?
Det finns många hotell och boendealternativ i staden Stralsund. Mest bekvämt är förstås att bo på SAS Radisson (f d Dorint Hotel) som är integrerat i äventyrsbadet Hansedom. Där finns familjerum i olika storlekar, och har du tre eller fler barn med dig kan du boka vägg-i-vägg.

PRAKTISKA TIPS!

Maxade dagar. Har ni möjlighet att boka morgonfärjan vid 8-tiden från Trelleborg får ni en extra lång baddag på fredagen. Då är ni i Sassnitz 12.00 och framme på hotellet undegär 13.00. Badet är öppet ända till 23.00, vissa fredagar ända till 01.00.

Ni kan även boka sena båten på söndagen för att få ännu en lång baddag innan ni åker hem, men tänk på att ni då kommer hem sent (21.30 i Trelleborg).

Kan du din pincode? Tänk på att antingen kunna pincoden på ert plastkort, eller att ta med er kontanter så att det räcker. Det går alltså inte att betala i restaurangen, på badet och på hotellet om du inte kan slå in din pincode.

Badkappor Ni behöver inte ta med badkappor och handdukar om ni bor på hotellet, de får man låna där och byta ut så ofta man önskar. Alla gäster, både vuxna och barn, glider omkring i vita badkappor.

Ta med egna badtofflor. Vi visste inte att man alltid använder det i Tyskland och kände oss därför lite fåniga när vi gick på bara fötter och alla andra gäster gick i badtofflor.

Kommunala simhallen kostar extra. Det finns även en helt vanlig simhall intill, med motionssimning och trampoliner. Man kan gå in dit med armbandet, men tänk på att detta bad inte ingår. Det är ett separat kommunalt bad och kostnaden läggs på din hotellnota. Vi visste inte detta och barnen hade sprungit in och ut för att hoppa trampolin. Med andra ord blev vi debiterade flera entréer på hemresedagen. Snopet.

Fler bilder

Se fler bilder från Hansedom Klicka här »

Hur tar man sig dit?
Scandlines färja Trelleborg-Sassnitz är praktisk eftersom man därefter bara har cirka 40 min bilresa till staden Stralsund där Hansedom ligger. Scandlines säljer paketresor med färjebiljett, hotell och entréer. Väljer du att bo på SAS Radisson (samma byggnad som Hansedom) så ingår en stor frukostbuffe.

 » Bilsemester i Europa
Avstånd och ungefärliga bensinpriser uträknade till flera av Europas populäraste städer. Snabbguide »
 » Svenska fjällen eller alperna
Alperna eller de svenska fjällen, vilket val passar din familj? Lista över fördelar och nackdelar »
 » Storstadsweekend
London, Barcelona eller Riga kanske? Här hittar du din weekendresa utan att spräcka budgeten! Billig cityweekend »
 » Glöm inte att ta med...
Bra-att ha, nödvändigt och/eller obligatoriskt? Glöm inte att ta detta med vid en bilsemester utomlands »
 » Barnklubbar
Barnklubben på charterresan kan vara en viktig del av paketet. Barnklubbar för små och stora barn »
 » Franska alperna
De franska alperna har bra mat, kultur, after ski och den stor variationen av skidområden. Tips på barnvänliga skidorter »
 » Vattenvägar
Från Sverige vidare ut i Europa direkt till Tyskland eller via Danmark? Planera bilresan söderut »
 » Snabbguide
Vilka familjenöjen ligger var? Vi har samlat några av de största på en karta, enkelt och överskådligt. Populära nöjen »
 » Fixa innan resan
Glöm inte att fixa Id-märkning, vaccinationer och pass. Utomlands med hund »
 » Simskola
Passa på att öva vattenvanan och testa simskola på semestern. Charterbolagens simskolor »
 » Trafikregler
Grönt kort, obligatorisk utrustning... Vissa regler skiljer sig inom Europa. Dubbelkolla innan ni kör »
 » EU-Pass
Att resa med hund kräver en del planering och glöm inte passet! EU-Pass för sällskapsdjur »
 » Relaterade artiklar
Vad kostar en bilsemester i Europa? Vad kostar en bilsemester i Europa?
Snabbgude med avstånd och ungefärliga bensinpriser uträknade till flera av Europas populäraste städer med avresa från Stockholm, Göteborg och Malmö. Avstånd och tid på bilden är uträknade via ViaMichelin och beräknade på avfärd från Malmö utan... Läs mer »
Alperna eller svenska fjällen? Alperna eller svenska fjällen?
Vi hjälper dig att lista fördelar och nackdelar, så att du lättare kan göra ett bra val som passar just din familj. Just nu funderar många familjer på om de ska åka till alperna eller de svenska fjällen? Vi hjälper dig välja genom att lista plus... Läs mer »
Nu släpps sommasolresorna Nu släpps sommasolresorna
Charterbolagens sommarresor i maj - september släpps i oktober. Bokar du din resa direkt när de släpps får du mer att välja på, och kan ta de bästa hotellen. Det finns mycket att fundera på innan man bokar: Nära eller långt bort, charter eller... Läs mer »
Bilsemester i Europa Bilsemester i Europa
Bilsemester är en bra ide om ni vill röra er fritt på semestern, då finns det tid och utrymme för spontana stopp och ni behöver inte stressa utan kan njuta riktigt ordentligt av semestern. Här är snabbguiden till vad ni bör tänka på innan ni... Läs mer »
Billig storstadsweekend Billig storstadsweekend
Vardagen rullar på och det är lätt att drömma sig bort till varmare breddgrader eller att bara få slippa disken eller tvätten ett litet tag. Vad passar då bättre en att boka in en härlig weekendresa? Här hittar du din weekendresa utan att... Läs mer »
Nu släpps sommasolresorna Nu släpps sommasolresorna
Charterbolagens sommarresor i maj - september släpps i oktober. Bokar du din resa direkt när de släpps får du mer att välja på, och kan ta de bästa hotellen. Det finns mycket att fundera på innan man bokar: Nära eller långt bort, charter eller... Läs mer »
 » Värmeguiden
Här är det bäst väder under din semester! Vår väderguide hjälper dig hitta perfekta resmål året om.
 » Familjenöjen
I många länder finns det härliga vattenparker, djurparker och annat roligt.
 » Sök billiga resor
Billiga resor hittar du enklast med hjälp av jämförelsesajter. Bland annat hos oss!
Annons:
Annons
 » Populära erbjudanden!
Tropicarium Kolmården » Med Barnsemesterkortet får alla barn en bit ormömsskin! Ormömsskinnet kommer fr&...
Astrid Lindgrens Värld »
Sala Silvergruva » Med Barnsemesterkortet bor 1 barn gratis per betalande vuxen i Sala Silvergruvas mysiga boende!
Fler erbjudanden »
Annons
 » Populära familjenöjen!

Fler tips »
Annons
» Aktuella evenemang

Alla evenemang »
Annons
 » All inclusive
Onödigt dyrt eller jättebra? Bra att veta om All inclusive »
 » Artikeltips
Bläddra bland artiklarna i någon av våra artikelkategorier »

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

Om Barnsemester.se

Om oss
Kontakta oss
Cookies & Integiritet

Info

Barnsemesterkortet
Testfamiljer
Stora Barnsemesterpriset
Vanliga frågor och svar

För företag

Er info hos oss
Barnsemesterkortet
Annonsering och samarbeten
© Copyright 2003 - 2018 Barnsemester.se
Barnsemester.se använder cookies för att förbättra din upplevelse
Jag accepterar cookies