Hansedom
Annons

Spa för föräldrarna och äventyrsbad för barnen


Många svenska barnfamiljer åker till Tyskland och stannar ett par, tre dagar på något av äventyrsbaden som finns där. Vi provade Hansedom, det ligger närmast Sverige.

Hansedom
Barnsemester.se träffade den här tuffingen från Skåne. Han vågade åka alla rutschkanorna!

SE BILDER FRÅN BADET »

Redan på färjan över till Tyskland träffar vi svenska barnfamiljer på väg till Hansedom, som ligger bara cirka 40 minuter från färjeläget. 

Både äventyrsbad och spa
Det här äventyrsbadet är sammanbyggt med ett spa och ett hotell och man rör sig fritt mellan avdelningarna med hjälp av ett handledsband.

Varmt vatten
En stor fördel för badkrukor är att vattentemperaturen här är varmare än på de flesta äventyrsbad. När vi testade badet var det 32 grader varmt i vattnet, riktigt behagligt.

Vad finns för simkunniga barn?
Badet är absolut roligast för simkunniga. Det finns både snälla rutschkanor, lagom tuffa rutschkanor och en riktigt snabb och vild fors med åldergräns 12 år.

Under 15 minuter, en gång i timmen, sätts vågmaskinen igång i den stora poolen. Då är det bra att vara nära sitt barn, för vågorna är roliga men periodvis ganska kraftiga.

Det är en lagom stor anläggning och simkunniga barn har full underhållning tills de storknar. Vi såg ivriga barn i skolåldern som åkte rutschkana om och om igen, hur många gånger som helst! De måste ha somnat väldigt gott på kvällen.


Hansedom
Det är mysigt att simma omkring när det är 32 grader varmt i vattnet och finns kanaler, tunnlar och grottor att ta sig igenom.

Vad finns för de små barnen?
Åker ni hit med större syskon som kan roa sig i alla attraktionerna blir det en lyckad och mysig semester även om ni tar med ett litet barn, det finns ju även ett babybad (se bilderna).

Men Hansedom som helhet är ett ambitiöst äventyrsbad och de har inte fokus inställt på de yngsta barnen. Alltså, en semester med enbart ett litet barn är slöseri med pengar, tycker vi.

Spa för avkoppling och stillhet
Från äventyrsbadet kan man gå in till spaavdelningen. Där inne är det tyst och lugnt, och det tar inte många minuter förrän man är nere i varv och redo att slumra till en stund i vilstolarna. 

Turkisk bastu, ångbastu, aromabastu...
Det finns flera olika sorters bastualternativ och man kan gå som man vill från den ena till den andra.

Gillar man riktigt varmt finns det en med 95 graders värme (pjuh!). Vill man sitta och småprata och softa en lång stund kan man välja svalare temperaturer som 85 grader, 75 grader eller 65 grader. 

Det finns även aromabastu, bastu med eucalyptusdoft, ångbastu, varma vilobäddar och annat skönt. Och nyttiga jordgubbsdrinkar...


Hansedom
Daniel 13 år från Ängelholm tycker att säkerheten vid den tuffaste rutschkanan borde vara bättre. "Det är lätt att man krockar, men det är bra att det är 12-årsgräns i den banan", tycker Daniel.

Hansedom
Spaavdelningen är tyst, lugn och varm. Dörren på bilden leder till ett stillhetsrum där man kan ligga och koppla av.

Hansedom
Barnsemesters testfamilj provade flera olika sorters bastubad. Detta blev favoriten! En bastu med fuktig 65 graders värme och en porlande springbrunn i rummets mitt. De gröna vilbänkarna har värmeslingor under mosaiken som ger ryggen värme. Man somnar på ett kick. 

Hansedom
I detta ljudisolerade tysta rum vilar man på en uppvärmd bädd.

Hansedom
Håkan och Susanne från Skurup har varit här två gånger och har ett bra tips: "Vi bokar tidigaste båten hit på fredagen och sista båten hem på söndagen. Då får vi tre långa baddagar."

Simma utomhus
Från spaavdelningen kan överhettade gäster glida ner i en pool och simma ut i svalt vatten under bar himmel. 

Föredrar man motsatsen kan man från äventyrsbadet glida ner i en pool och simma ut i varmt vatten under bar himmel.

På sommaren finns gräsmattor, solstolar, lekområde med mera utomhus.

Kan barnen vara på spaavdelningen?
För att behålla den rofyllda stämningen är åldergränsen 14 år på spaavdelningen. Men regeln verkar vara tänjbar så länge ditt barn är där med en vuxen, och respekterar tystnaden.

När vi var där såg vi flera barn i åldern 7-13 år som bastade med sina föräldrar, njöt av värmen och dofterna från aromabastun. Barnen uppförde sig hänsynsfullt och fint. Personalen var vänlig och ingen kommenterade att de inte var 14 år.

"Mixed" på spaavdelningen
I Sverige har damerna en egen avdelning och herrarna en egen. I Tyskland är det mixed, det vill säga blandat damer och herrar. Man har sin badkappa med sig in men bastar med både män och kvinnor.

Vi svenskar fnittrar lite generat medan tyskarna tycker att det är den mest självklara sak i världen. Barnen tyckte det var genant den första kvarten, sedan hade de också vant sig och tänkte inte mer på det.

Nakenbadare varannan fredag
Företeelsen "Saunabad" är populär bland tyska badgäster och innebär att gästerna kan gå fritt mellan spaavdelningen och äventyrsbadet - utan kläder.

På Hansedom har de nakenbad då och då, men inte ofta. De fredagar det är "Saunabad" är äventyrsbadet öppet ända till 01.00 på natten, all musik är avstängd och ljuset är dämpat. Total avkoppling! Vill du undvika nakenbadare är det bättre att boka in en helg då det inte är saunabad.

Fredag, lördag och söndag
fredagarna är det lugnt och avkopplande i äventyrsbadet, inte så mycket folk. På kvällen tänds poolbelysningen.

lördagarna är en discjockey på plats hela dagen och det är full fart på ungarna. Tjohoo! Mer folk eftersom lördagarna är populära bland barn och ungdomar som bor i Stralsund. Föräldrar som vill ha lugn och avkoppling går in och njuter i vilstolarna på spaavdelningen.

söndagarna spelas ingen musik, lugnet infinner sig igen och det är färre besökare eftersom alla som tar tidiga färjan hem har checkat ut och åkt. En del tyska barnfamiljer från Stralsund kommer och söndagsbadar, men överlag får man en lugn och skön dag.

Var kan man bo?
Det finns många hotell och boendealternativ i staden Stralsund. Mest bekvämt är förstås att bo på SAS Radisson (f d Dorint Hotel) som är integrerat i äventyrsbadet Hansedom. Där finns familjerum i olika storlekar, och har du tre eller fler barn med dig kan du boka vägg-i-vägg.

PRAKTISKA TIPS!

Maxade dagar. Har ni möjlighet att boka morgonfärjan vid 8-tiden från Trelleborg får ni en extra lång baddag på fredagen. Då är ni i Sassnitz 12.00 och framme på hotellet undegär 13.00. Badet är öppet ända till 23.00, vissa fredagar ända till 01.00.

Ni kan även boka sena båten på söndagen för att få ännu en lång baddag innan ni åker hem, men tänk på att ni då kommer hem sent (21.30 i Trelleborg).

Kan du din pincode? Tänk på att antingen kunna pincoden på ert plastkort, eller att ta med er kontanter så att det räcker. Det går alltså inte att betala i restaurangen, på badet och på hotellet om du inte kan slå in din pincode.

Badkappor Ni behöver inte ta med badkappor och handdukar om ni bor på hotellet, de får man låna där och byta ut så ofta man önskar. Alla gäster, både vuxna och barn, glider omkring i vita badkappor.

Ta med egna badtofflor. Vi visste inte att man alltid använder det i Tyskland och kände oss därför lite fåniga när vi gick på bara fötter och alla andra gäster gick i badtofflor.

Kommunala simhallen kostar extra. Det finns även en helt vanlig simhall intill, med motionssimning och trampoliner. Man kan gå in dit med armbandet, men tänk på att detta bad inte ingår. Det är ett separat kommunalt bad och kostnaden läggs på din hotellnota. Vi visste inte detta och barnen hade sprungit in och ut för att hoppa trampolin. Med andra ord blev vi debiterade flera entréer på hemresedagen. Snopet.

Fler bilder

Se fler bilder från Hansedom Klicka här »

Hur tar man sig dit?
Scandlines färja Trelleborg-Sassnitz är praktisk eftersom man därefter bara har cirka 40 min bilresa till staden Stralsund där Hansedom ligger. Scandlines säljer paketresor med färjebiljett, hotell och entréer. Väljer du att bo på SAS Radisson (samma byggnad som Hansedom) så ingår en stor frukostbuffe.


Av: · · Senast uppdaterad 2014-09-02
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se