Äventyr, sagor och mystik - ord som dyker upp när man tänker på Island. Och visst är en tur till Island ett äventyr och som en saga, fast på riktigt!
Hur kommer vi till Island | Var kan vi bo ? | Vad finns att se? | Tips | Barnkul i Reykjavik | Termalpooler med äventyrsbad
Det går färjor mellan Jylland och Island. En trevlig kryssning som tar två dygn.
Hur kommer vi till Island?
Flyg eller båt?
Är tanken att köra själv på ön, kan den egna bilen tas med på färjan. Vill du flyga över så är det inga problem att hyra bil på Island.
Flera av de mest kända sevärdheterna ligger på öns sydvästra delar, i området omkring Reykjavik, där flygplatsen ligger. Tar du båten, så lägger den till i Seyðisfjörður, på Islands sydöstra sida. Å andra sidan så är sträckan mellan Seyðisfjörður och Reykjavik kantad av spännande naturupplevelser...
FLYG. Det tar strax över tre timmar att flyga till Island, lite beroende på var ifrån man flyger. Det går flyg direkt till Reykjavik från Köpenhamn, Göteborg och Stockholm.
Det är spännande och enkelt att själv ta sig runt på Island. Ta med bilen på färjan eller hyr en på plats.
En av flera spännande platser att besöka är Jökulsárlón. Här flyter isflak ut i havet ifrån Vattnajökull.
Prisexempel ToR i juni:
Köpenhamn-Reykjavik 3.114 kr/person
Stockholm –Reykjavik 3.146 kr/person
Göteborg-Reykjavik 3.785 kr/person
Läs mer: Icelandair.se »
BÅT. Det går båtar (Smyril Line) till Island från Hirtshals på Norra Jylland. Enklaste anslutningen från mellansverige är att ta färjan Göteborg-Frederikshavn med Stena Line (2-3,5 tim) och sedan köra nordväst ut på E39. Från Frederikshavn till Hirtshals är det ca 50 km. Resenärer från Södra Sverige kör istället via Helsingborg-Helsingör eller via Öresundsbron. Från Köpenhamn till Hirtshals är det ca 500 km.
Att ta sig till Island med båt tar två dygn, väl framme lägger båten till i Seyðisfjörður.
Prisexempel: Hirtshals-Seyðisfjörður ToR:
Vuxen: 3550 kr, barn upp till 11 år: 2060 kr, hytt: 5650 kr, bil: 9620 kr.
Tillkommer: Oljetillägg, bokningstillägg samt mat ombord (en dagens lunch/person och dygn måste beställas).
Prisexempel Göteborg-Fredrikshavn ToR: 2000 kr.
Läs mer:
Smyril Line »
Stena Line »
Var kan vi bo?
Bo på bondgård eller i stugaIcelandic Farm Holidays erbjuder övernattning och många typer av service och aktiviteter på bondgårdar och stugor runt Island. Ridning, fiske, glaciärfärder är några av aktiviteterna.
Läs mer: Icelandic Farm Holidays »
Bo på vandrarhem
Det finns 36 internationella hostels och vandrarhem över hela Island. Här erbjuds billig inkvartering i en ren och trevlig miljö med möjlighet till självhushåll, ett bra sätt att hålla resekostnaderna nere. Alla har ett välutrustat gästkök och allrum.
Läs mer: Hotel.is »
Varför inte bo några nätter på en bondgård på Island? Icelandic Farm Holidays hjälper dig hitta rätt!
Strokku visar vad den kan, vilken kraft!
Campa
På Island finns cirka 70 registrerade campingplatser. De flesta öppnar i början av juni och har öppet till slutet av augusti/mitten av september, beroende på var på Island de ligger. Priset per natt varierar mellan 50-100 kr beroende på standard.
Läs mer: Visiticeland.com »
Bo på hotell, pensionat eller lägenhetshotell
Det finns hotell och pensionat för alla smaker och i alla prisklasser.
På många ställen erbjuds barnrabatter.
Läs mer:
Vulkanresor.se »
Visiticeland.com »
Vad finns att se?
Sydkusten Om ni tar er runt på egen hand finns den spektakulära naturen utanför bilrutan hela tiden. Ett tips är att planera in ett längre stopp vid Jökulsárlón, här "kalvar" Vattnajökull och du kan ta en båttur bland de stora isblocken som lämnat glaciären för att lugnt flyta ut i havet. Inte sällan simmar sälar runt i lagunen. I Skaftafell nationalpark kan du bland annat förundras över det svarta vattenfallet Svartifoss. Du passerar även Islands största vulkan, Öræfajökulls glaciär, med Islands högsta topp Hvannadalshnjúkur. På väg upp mot Reykjavik ser du vattenfallen Seljalandsfoss och Skógarfoss.
Sydvästra Island Att under några dagar ha Reykjavik som utgångspunkt är ett bra tips. Området bjuder på mängder av upplevelser! "Den Gyllene Cirkeln" är ett "måste" när man besöker Island.
Olika sightseeingbolag erbjuder paketresor men det går utmärkt att själv ta sig runt med bil. Turen börjar lämpligast i Þingvellir National Park (Tingvalla) där det isländska Altinget grundades år 930. Ett fantastiskt landskap som får fantasin att skena på både vuxna och barn.
Efter Thingvellir åker du vidare och stannar vid det mäktiga vattenfallet Gullfoss. Detta vattenfall är något alldeles extra! Vattnet faller i två etapper, först ca 10 meter och sedan ytterligare drygt 20 meter ner i en lång ravin.
Nästa stopp är de varma källorna i Geysir-området. Här kan du se den största och mest aktiva geysern Strokku, blåsa upp till 70 meter högt med vatten och ånga.
Skógarfoss är en mäktig upplevelse! En perfekt avstickare på vägen mot Reykjavik.
"Den gyllene cirkeln" Tingvalla, Gullfoss och Geysirområdet. Ett av många "måsten" när du besöker Island.
Norra Island: På norra delen av Island finns öns näst största stad, Akureyri. Efter alla naturupplevelser kan det sitta bra med lite civilisation, ett cafébesök kanske? Annars är naturen lika lockande och fantastisk här uppe!
Den 25 km långa ravinen Jökulsargljufur sträcker sig från vattenfallet Dettifoss till den hästskoformade Floddalen Ásbyrgi (Slejpners hästsko). Floddalen är ungefär fyra kilometer lång och omringas av 100 meter höga klippor. Legenderna säger att dalen är ett avtryck av Odens fantastiska häst Slejpner.
Vattenfallet Goðafoss ligger på vägen till Mývatn. Myvatn betyder myggvattnet på svenska... Sjön är tack vare myggen, ett riktigt fågelparadis! I närområdet finns Islands mest spektakulära lavaformationer med lavafält, vulkaner, kokande svavelgropar, ångeruptioner och berg. Öster om Myvatn ligger Dimmuborgir "De mörka bergen" ett större lavaområde med grottor och klippformationer. I Isländsk folklore sägs det att Dimmuborgir är ingången till helvetet. Delar av Bröderna Lejonhjärta spelades in här.
Ásbyrgi (Slejpners hästsko), Dimmuborgir (de mörka bergen) och Mývatn (Myggvattnet) är några av de fantasieggande platserna du kan besöka i de norra delarna av Island.
Tips:
På en resa till Island bör man ta med sig lager-på-lager plagg, varma tröjor eller kofta, vind- och regntäta ytterkläder och kraftiga skor. Resenärer som ska campa eller färdas i inlandet, behöver varma underkläder och strumpor, gummistövlar och en varm sovsäck.
Bra att veta:
- Island följer Greenwich Mean Time (GMT) hela året och har inte sommartid. Från 28.3 till sista söndagen i oktober är tidskillnaden 2 timmar mellan Sverige och Island. När klockan är 09.00 i Sverige är hon 07.00 på Island.
- Islands myntenhet är ”króna”.
- Om sommaren är nätterna ljusa över hela Island. I juni går solen aldrig helt ned på Nordlandet.
- Landsnummer till Island är +354 +sjusiffrigt nummer.
Läs mer:
Väderinformation: vedur.is »
Allt om Island: visit iceland.com »
BARNKUL I REYKJAVIK
!
Kul utomhusDet finns gott om trevliga område för en barnfamilj i Reykjavik. Ett populärt ställe är Reykjavik Familjepark & Zoo. I parken kan du roa dig bland olika åkattraktioner, ett Science Center, ett Akvarium och naturligtvis alla djuren! Parken ligger i ett stort friluftsområde, Laugardalur, där det finns massor av kul att hitta på. Här finns bland annat skateboardrink, ett poolområde med varmt källvatten, Botanisk trädgård, stora lekplatser och ytor för den som vill åka inlines samt en fotbollsarena. Från friluftsområdet utgår även flera vandringsleder.Vid sjön Tjornin, i Hljomskalagardur parken som ligger som en oas i stadens centrum, finns bland annat lekplats med en stor klätterställning. En lekplats med vikingatema hittar du i Mosfellsbaer, här finns skepp och slott att klättra i och med hjälp av skyltar och texter får du lära dig om Isländsk saga och folktro. En naturlig Äventyrspark, integrerad med landskapet, hittar du också här i Mosfellsbaer. Reykjaviks stadsmuseum är ett friluftsmuseum där personal i tidsenliga kläder, djur och miljö bjuder dig på en resa tillbaka i tiden. Reykjavik har till och med en badstrand! Nej, du behöver inte oroa dig över att behöva simma i den kalla Nordatlanten, det pumpas ut varmt källvatten i vattnet vid Nautholsvik strand! Vattnet håller en perfekt badtemperatur på 20 grader, häftigt! Kul inomhusDet kan vara skönt att komma inomhus en stund. Passa då på att besöka något av Reykjaviks museum. Flera av dem har speciella arrangemang för barn och familjer. Kolla deras hemsidor för info.Islands Nationalmuseum ger dig en inblick i Islands historia från forntid till nutid. Museet har en avdelning anpassad till barn. Saga Museum tar dig med på en resa tillbaka till Vikingatiden. Museet ligger inuti en gammal vattencistern som tidigare användes till varmvatten.
Läs mer:
|
På Reykjavik Familjepark & Zoo finns både djur och åkatraktioner. Laugardalur är ett stort aktivitets-område med bla Reykjaviks största poolområde.
|
Pooler och äventyrsbad med varmt källvatten
Att bada direkt i en varm källa är en tjusning i sig. Men att både njuta av varmt källvatten och samtidigt ha tillgång till ett vattenland gör nog att badet uppskattas ännu mer. I alla fall bland familjens yngre medlemmar.
Arbaejarlaug är en stor poolanläggning med barnavdelning, fontäner, vattenrutschbanor och inomhuspool för de yngre barnen.
Laugardalslaug är stadens största poolanläggning. Här finns en stor barnavdelning med rutschkanor, basketnät och lekplats.
Asvallalaug Stort inomhuspoolkomplex med två specialutformade barnpooler och vattenrutschbanor.
Lagafellslaug Poolanläggning med barnavdelning med vattenrutschbanor.
Versalir Poolanläggning, massage pool, vattenrutschbanor och fontäner samt inomhuspool för små barn.
Kópavogur poolanläggning, vattenrutschbanor och fontäner samt inomhuspool för små barn.
Poolerna som anges här är ett urval av de i Reykjavik som är särskilt populära bland barnfamiljer. Mer information och en komplett lista över alla pooler finns här: swimming in Iceland »
Ha det så roligt på Island! // Barnsemester.se