Barnsemesters guide till Island

Äventyr, sagor och mystik - ord som dyker upp när man tänker på Island. Och visst är en tur till Island ett äventyr och som en saga, fast på riktigt!

Hur kommer vi till Island | Var kan vi bo ? | Vad finns att se?  | Tips  | Barnkul i Reykjavik  | Termalpooler med äventyrsbad

Islands guide

Islands guide
Det går färjor mellan Jylland och Island. En trevlig kryssning som tar två dygn.

Hur kommer vi till Island?

Flyg eller båt?
Är tanken att köra själv på ön, kan den egna bilen tas med på färjan. Vill du flyga över så är det inga problem att hyra bil på Island.

Flera av de mest kända sevärdheterna ligger på öns sydvästra delar, i området omkring Reykjavik, där flygplatsen ligger. Tar du båten, så lägger den till i Seyðisfjörður, på Islands sydöstra sida. Å andra sidan så är sträckan mellan Seyðisfjörður och Reykjavik kantad av spännande naturupplevelser...

FLYG. Det tar strax över tre timmar att flyga till Island, lite beroende på var ifrån man flyger. Det går flyg direkt till Reykjavik från Köpenhamn, Göteborg och Stockholm.

Islands guide
Det är spännande och enkelt att själv ta sig runt på Island. Ta med bilen på färjan eller hyr en på plats.
 

Islands guide
En av flera spännande platser att besöka är Jökulsárlón. Här flyter isflak ut i havet ifrån Vattnajökull.

 

Prisexempel ToR i juni:
Köpenhamn-Reykjavik 3.114 kr/person
Stockholm –Reykjavik 3.146 kr/person
Göteborg-Reykjavik 3.785 kr/person

Läs mer: Icelandair.se »

BÅT. Det går båtar (Smyril Line) till Island från Hirtshals på Norra Jylland. Enklaste anslutningen från mellansverige är att ta färjan Göteborg-Frederikshavn med Stena Line (2-3,5 tim) och sedan köra nordväst ut på E39. Från Frederikshavn till Hirtshals är det ca 50 km. Resenärer från Södra Sverige kör istället via Helsingborg-Helsingör eller via Öresundsbron. Från Köpenhamn till Hirtshals är det ca 500 km.
Att ta sig till Island med båt tar två dygn, väl framme lägger båten till i Seyðisfjörður.

Prisexempel: Hirtshals-Seyðisfjörður ToR:
Vuxen: 3550 kr, barn upp till 11 år: 2060 kr, hytt: 5650 kr, bil: 9620 kr. 
Tillkommer: Oljetillägg, bokningstillägg samt mat ombord (en dagens lunch/person och dygn måste beställas).

Prisexempel Göteborg-Fredrikshavn ToR: 2000 kr.

Läs mer:
Smyril Line »
Stena Line »


Var kan vi bo?

Bo på bondgård eller i stuga
Icelandic Farm Holidays erbjuder övernattning och många typer av service och aktiviteter på bondgårdar och stugor runt Island. Ridning, fiske, glaciärfärder är några av aktiviteterna.
Läs mer: Icelandic Farm Holidays »

Bo på vandrarhem
Det finns 36 internationella hostels och vandrarhem över hela Island. Här erbjuds billig inkvartering i en ren och trevlig miljö med möjlighet till självhushåll, ett bra sätt att hålla resekostnaderna nere. Alla har ett välutrustat gästkök och allrum.
Läs mer: Hotel.is »

Islands guide
Varför inte bo några nätter på en bondgård på Island? Icelandic Farm Holidays hjälper dig hitta rätt!

Islands guide
Strokku visar vad den kan, vilken kraft!

Campa
På Island finns cirka 70 registrerade campingplatser. De flesta öppnar i början av juni och har öppet till slutet av augusti/mitten av september, beroende på var på Island de ligger. Priset per natt varierar mellan 50-100 kr beroende på standard.
Läs mer: Visiticeland.com »


Bo på hotell, pensionat eller lägenhetshotell
Det finns hotell och pensionat för alla smaker och i alla prisklasser.
På många ställen erbjuds barnrabatter.
Läs mer:
Vulkanresor.se »
Visiticeland.com »

Vad finns att se? 

Sydkusten Om ni tar er runt på egen hand finns den spektakulära naturen utanför bilrutan hela tiden. Ett tips är att planera in ett längre stopp vid Jökulsárlón, här "kalvar" Vattnajökull och du kan ta en båttur bland de stora isblocken som lämnat glaciären för att lugnt flyta ut i havet. Inte sällan simmar sälar runt i lagunen. I Skaftafell nationalpark kan du bland annat förundras över det svarta vattenfallet Svartifoss. Du passerar även Islands största vulkan, Öræfajökulls glaciär, med Islands högsta topp Hvannadalshnjúkur. På väg upp mot Reykjavik ser du vattenfallen Seljalandsfoss och Skógarfoss.


Sydvästra Island Att under några dagar ha Reykjavik som utgångspunkt är ett bra tips. Området bjuder på mängder av upplevelser! "Den Gyllene Cirkeln" är ett "måste" när man besöker Island.

Olika sightseeingbolag erbjuder paketresor men det går utmärkt att själv ta sig runt med bil. Turen börjar lämpligast i Þingvellir National Park (Tingvalla) där det isländska Altinget grundades år 930. Ett fantastiskt landskap som får fantasin att skena på både vuxna och barn.

Efter Thingvellir åker du vidare och stannar vid det mäktiga vattenfallet Gullfoss. Detta vattenfall är något alldeles extra! Vattnet faller i två etapper, först ca 10 meter och sedan ytterligare drygt 20 meter ner i en lång ravin.

Nästa stopp är de varma källorna i Geysir-området. Här kan du se den största och mest aktiva geysern Strokku, blåsa upp till 70 meter högt med vatten och ånga.

Islands guide
Skógarfoss är en mäktig upplevelse! En perfekt avstickare på vägen mot Reykjavik.

Islands guide
"Den gyllene cirkeln" Tingvalla, Gullfoss och Geysirområdet. Ett av många "måsten" när du besöker Island.

Norra Island: På norra delen av Island finns öns näst största stad, Akureyri. Efter alla naturupplevelser kan det sitta bra med lite civilisation, ett cafébesök kanske? Annars är naturen lika lockande och fantastisk här uppe!
Den 25 km långa ravinen Jökulsargljufur sträcker sig från vattenfallet Dettifoss till den hästskoformade Floddalen Ásbyrgi (Slejpners hästsko). Floddalen är ungefär fyra kilometer lång och omringas av 100 meter höga klippor. Legenderna säger att dalen är ett avtryck av Odens fantastiska häst Slejpner.
Vattenfallet Goðafoss ligger på vägen till Mývatn. Myvatn betyder myggvattnet på svenska... Sjön är tack vare myggen, ett riktigt fågelparadis! I närområdet finns Islands mest spektakulära lavaformationer med lavafält, vulkaner, kokande svavelgropar, ångeruptioner och berg. Öster om Myvatn ligger Dimmuborgir "De mörka bergen" ett större lavaområde med grottor och klippformationer. I Isländsk folklore sägs det att Dimmuborgir är ingången till helvetet. Delar av Bröderna Lejonhjärta spelades in här.  
 

Islands guide

Ásbyrgi (Slejpners hästsko), Dimmuborgir (de mörka bergen) och  Mývatn (Myggvattnet) är några av de fantasieggande platserna du kan besöka i de norra delarna av Island.Tips:

På en resa till Island bör man ta med sig lager-på-lager plagg, varma tröjor eller kofta, vind- och regntäta ytterkläder och kraftiga skor. Resenärer som ska campa eller färdas i inlandet, behöver varma underkläder och strumpor, gummistövlar och en varm sovsäck.

 

Bra att veta:

  • Island följer Greenwich Mean Time (GMT) hela året och har inte sommartid. Från 28.3 till sista söndagen i oktober är tidskillnaden 2 timmar mellan Sverige och Island. När klockan är 09.00 i Sverige är hon 07.00 på Island.

  • Islands myntenhet är ”króna”.

  • Om sommaren är nätterna ljusa över hela Island. I juni går solen aldrig helt ned på Nordlandet.

  • Landsnummer till Island är +354 +sjusiffrigt nummer.

 

Läs mer:
Väderinformation: vedur.is »
Allt om Island: visit iceland.com »BARNKUL I REYKJAVIK

!

 

Kul utomhus

Det finns gott om trevliga område för en barnfamilj i Reykjavik. Ett populärt ställe är Reykjavik Familjepark & Zoo. I parken kan du roa dig bland olika åkattraktioner, ett Science Center, ett Akvarium och naturligtvis alla djuren! Parken ligger i ett stort friluftsområde, Laugardalur, där det finns massor av kul att hitta på. Här finns bland annat skateboardrink, ett poolområde med varmt källvatten, Botanisk trädgård, stora lekplatser och ytor för den som vill åka inlines samt en fotbollsarena. Från friluftsområdet utgår även flera vandringsleder.
Vid sjön Tjornin, i Hljomskalagardur parken som ligger som en oas i stadens centrum, finns bland annat lekplats med en stor klätterställning. En lekplats med vikingatema hittar du i Mosfellsbaer, här finns skepp och slott att klättra i och med hjälp av skyltar och texter får du lära dig om Isländsk saga och folktro. En naturlig Äventyrspark, integrerad med landskapet, hittar du också här i Mosfellsbaer. Reykjaviks stadsmuseum är ett friluftsmuseum där personal i tidsenliga kläder, djur och miljö bjuder dig  på en resa tillbaka i tiden.
Reykjavik har till och med en badstrand! Nej, du behöver inte oroa dig över att behöva simma i den kalla Nordatlanten, det pumpas ut varmt källvatten i vattnet vid Nautholsvik strand! Vattnet håller en perfekt badtemperatur på 20 grader, häftigt!

Kul inomhus

Det kan vara skönt att komma inomhus en stund. Passa då på att besöka något av Reykjaviks museum. Flera av dem har speciella arrangemang för barn och familjer. Kolla deras hemsidor för info.
Islands Nationalmuseum ger dig en inblick i Islands historia från forntid till nutid. Museet har en avdelning anpassad till barn. Saga Museum tar dig med på en resa tillbaka till Vikingatiden. Museet ligger inuti en gammal vattencistern som tidigare användes till varmvatten.

 

Läs mer:

 


Islands guide
På Reykjavik Familjepark & Zoo finns både djur och åkatraktioner.

Islands guide
Laugardalur är ett stort aktivitets-område med bla Reykjaviks största poolområde.

 

Islands guide
Stadsmuseet tar dig på en resa bakåt i tiden.

 

 


Islands guide


Pooler och äventyrsbad med varmt källvatten

Att bada direkt i en varm källa är en tjusning i sig. Men att både njuta av varmt källvatten och samtidigt ha tillgång till ett vattenland gör nog att badet uppskattas ännu mer. I alla fall bland familjens yngre medlemmar.

Arbaejarlaug är en stor poolanläggning med barnavdelning, fontäner, vattenrutschbanor och inomhuspool för de yngre barnen.

Laugardalslaug är stadens största poolanläggning. Här finns en stor barnavdelning med rutschkanor, basketnät och lekplats.

Asvallalaug  Stort inomhuspoolkomplex med två specialutformade barnpooler och vattenrutschbanor.

Lagafellslaug Poolanläggning med barnavdelning med vattenrutschbanor.

Versalir Poolanläggning, massage pool, vattenrutschbanor och fontäner samt inomhuspool för små barn.

Kópavogur poolanläggning, vattenrutschbanor och fontäner samt inomhuspool för små barn.

Poolerna som anges här är ett urval av de i Reykjavik som är särskilt populära bland barnfamiljer. Mer information och en komplett lista över alla pooler finns här: swimming in Iceland »

    
Har du ett tips på ett ställe på Island som vi har missat, och som du tycker att alla barnfamiljer borde veta om? Maila till oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Ha det så roligt på Island! // Barnsemester.se

 » Svenska fjällen eller alperna
Alperna eller de svenska fjällen, vilket val passar din familj? Lista över fördelar och nackdelar »
 » Bilsemester i Europa
Avstånd och ungefärliga bensinpriser uträknade till flera av Europas populäraste städer. Snabbguide »
 » Glöm inte att ta med...
Bra-att ha, nödvändigt och/eller obligatoriskt? Glöm inte att ta detta med vid en bilsemester utomlands »
 » Storstadsweekend
London, Barcelona eller Riga kanske? Här hittar du din weekendresa utan att spräcka budgeten! Billig cityweekend »
 » EU-Pass
Att resa med hund kräver en del planering och glöm inte passet! EU-Pass för sällskapsdjur »
 » Trafikregler
Grönt kort, obligatorisk utrustning... Vissa regler skiljer sig inom Europa. Dubbelkolla innan ni kör »
 » Simskola
Passa på att öva vattenvanan och testa simskola på semestern. Charterbolagens simskolor »
 » Franska alperna
De franska alperna har bra mat, kultur, after ski och den stor variationen av skidområden. Tips på barnvänliga skidorter »
 » Fixa innan resan
Glöm inte att fixa Id-märkning, vaccinationer och pass. Utomlands med hund »
 » Barnklubbar
Barnklubben på charterresan kan vara en viktig del av paketet. Barnklubbar för små och stora barn »
 » Vattenvägar
Från Sverige vidare ut i Europa direkt till Tyskland eller via Danmark? Planera bilresan söderut »
 » Relaterade artiklar
Vad kostar en bilsemester i Europa? Vad kostar en bilsemester i Europa?
Snabbgude med avstånd och ungefärliga bensinpriser uträknade till flera av Europas populäraste städer med avresa från Stockholm, Göteborg och Malmö. Avstånd och tid på bilden är uträknade via ViaMichelin och beräknade på avfärd från Malmö utan... Läs mer »
Nu släpps sommasolresorna Nu släpps sommasolresorna
Charterbolagens sommarresor i maj - september släpps i oktober. Bokar du din resa direkt när de släpps får du mer att välja på, och kan ta de bästa hotellen. Det finns mycket att fundera på innan man bokar: Nära eller långt bort, charter eller... Läs mer »
Alperna eller svenska fjällen? Alperna eller svenska fjällen?
Vi hjälper dig att lista fördelar och nackdelar, så att du lättare kan göra ett bra val som passar just din familj. Just nu funderar många familjer på om de ska åka till alperna eller de svenska fjällen? Vi hjälper dig välja genom att lista plus... Läs mer »
Äventyrsbad Äventyrsbad
Hemma i Sverige finns små och mellanstora äventyrsbad som passar för en dagsutflykt. I våra grannländer kan du även besöka tropiska badanläggningar där ni kan stanna flera dagar. De har både boende, restauranger och skön... Läs mer »
Billig storstadsweekend Billig storstadsweekend
Vardagen rullar på och det är lätt att drömma sig bort till varmare breddgrader eller att bara få slippa disken eller tvätten ett litet tag. Vad passar då bättre en att boka in en härlig weekendresa? Här hittar du din weekendresa utan att... Läs mer »
Nu släpps sommasolresorna Nu släpps sommasolresorna
Charterbolagens sommarresor i maj - september släpps i oktober. Bokar du din resa direkt när de släpps får du mer att välja på, och kan ta de bästa hotellen. Det finns mycket att fundera på innan man bokar: Nära eller långt bort, charter eller... Läs mer »
 » Värmeguiden
Här är det bäst väder under din semester! Vår väderguide hjälper dig hitta perfekta resmål året om.
 » Familjenöjen
I många länder finns det härliga vattenparker, djurparker och annat roligt.
 » Sök billiga resor
Billiga resor hittar du enklast med hjälp av jämförelsesajter. Bland annat hos oss!
Annons:
Annons
 » Populära erbjudanden!
Dalénium – Science Center » Med Barnsemesterkortet får du gå två personer, betala för en! Billigaste gra...
Kattegatcentret » Med Barnsemesterkortet får ett barn (3-11 år) fri entré per fullt betalande vuxe...
Gavnø Slot » Med Barnsemesterkortet får 1 barn GRATIS entré till Gavnø Slot: V...
Fler erbjudanden »
Annons
 » Populära familjenöjen!

Fler tips »
Annons
» Aktuella evenemang

Alla evenemang »
Annons
 » Höstlov
Höstlovet är en eftertraktad vecka men än finns chansen till solsemester »
 » Kryssning
Kryssning passar dig som vill se nya ställen varje dag. Så fungerar kryssning »

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

Om Barnsemester.se

Om oss
Kontakta oss
Cookies & Integiritet

Info

Barnsemesterkortet
Testfamiljer
Stora Barnsemesterpriset
Vanliga frågor och svar

För företag

Er info hos oss
Barnsemesterkortet
Annonsering och samarbeten
© Copyright 2003 - 2018 Barnsemester.se
Barnsemester.se använder cookies för att förbättra din upplevelse
Jag accepterar cookies