Aktiviteter och lekar på barnkalaset
Annons

Aktiviteter och lekar på barnkalaset

Det finns massor av roliga lekar man kan leka på ett barnkalas, här är några av våra favoriter. Bara lek, eller gör det till en tävling med två eller flera lag.

Fiskdam och skattjakter

Godispåsar som delas ut till kalasdeltagarna finns näst intill på alla barnkalas. Fiskdam är perfekt för mindre barn. När barnen blir lite större kan man även köra skattjakt och det finns massor av olika roliga varianter.

Fiskdam. Klassikern för att dela ut godispåsarna. Varva "napp" (godispåse) med andra roliga saker på kroken, ex en köksslev eller lillebrors (oanvända) blöja. Självklart får de som fått "fel" sak kasta tillbaka den och prova lyckan igen.

Skattjakt med kartor. Varje karta har en planlösning av huset eller tomten. Vid X på kartan finns nästa karta som visar en ny plats. På sista stället finns alla godispåsarna. Riktiga skattkartor ska självklart vara gulnade (färga pappret med te) och gärna lite brunbrända i kanterna.

Skattjakt med ledtrådar. Skriv ledtrådar (exempelvis "i badrummet", "bakom vinbärsbusken"). Varje ledtråd leder till en ny ledtråd. På sista stället finns alla godispåsarna. Ledtrådarna för större barnkan vara exempelvis vara uppgifter, chiffer eller gåtor.

Skattjakt med bilder. För barn som inte kan läsa. Fotografera olika platser på tomten / i huset. Skriv ut och häng upp den bilderna så att de visar platsen för nästa bild. Vid sista platsen finns skatten.

Skattjakt för mindre barn. Ett långt snöre i kringelikrokar i huset eller på tomten leder fram till en skatt.

Reflex-skattjakt. Placera ut ett antal reflexer i ett mörkt rum. Dela ut ficklampor till barnen, antingen till alla barn om de inte är så många eller så får de samsas två och två. Reflexerna syns när man lyser på dom och det lag/det barn som har flest när alla är upphittade vinner.

Pyssel

Måla på bordsduken. Vit pappduk till kalasbordet och gott om pennor att måla med. Både roligt och känns lite busigt!

Gör egna partyhattar. Klipp ut mallar till en valigt struthatt och när barnen målat den är det bara tat tejpa ihop och fästa ett snöre som håller hatten fast under hakan. VIll man lyxa tilld et lite kan man ta fram lim och glitter eller annat pyssel att dekorera det med. Det finns även gratis partyhattar att ladda hem och skriva ut själv på Printables.se.

Både inomhus och utomhus

Dansstopp. Kör igång några av barnens favoritlåtar. Dansstopp innebär sedan att du plötsligt pausar musiken varpå alla barn ska stå så stilla som möjligt, den som rör sig åker ut.

Kvastdansen. Vid udda antal barn behövs en kvast, vid jämt antal barn behövs två kvastar. Barnen dansar två och två, ett (eller två) barn dansar med en kvast. När musiken tystnar lämnas kvasten över till ett par som spittras och den ena får ta över kvasten.

Inte nudda marken banor. Fungerar lika bra utomhus som inomhus. Använd det du har - stolar, bord, plankor m.m.. Banan kan göras svårare för lite större barn med exemepelvis en vipp-planka, skatebord man ska åka på en bit eller liknande. 

Limbo. Klassisk lek där den som kan ta sig under en stång på lägst höjd vinner.

Sätta knorr på grisen. Rita en gris på ett stort papper. Barnen får en ögonbindel och en penna och ska sedan försöka rita dit en knorr på rätt ställe utan att se.

Vissla med mariekex/popcorn. Varje barn får ett eller ett par mariekex. På given signal stoppas detta i munnen och den som lyckas vissla först vinner. För barn som inte kan vissla är alternativet att de får ett förbestämt ord de ska säga. Ex kalasbarnets namn.

Hela havet stormar. Placera ut ett antal stoler (en mindre än antalet lekdeltagare) med solstyggarna mot varandra. Spela musik medans deltagarna går runt solarna. När musiken pausas gäller det att snabbt sätta sig på en stol. Densom blir utan stol är ute ur leken och en stol plockas bort. Sist kvar vinner.

Utomhuslekar

Balansgång. Gå på ett fem meter långt rep  utan att trilla av. Trillar man av får man börja om igen. Det lag som är klara först vinner.

Cola / Fanta / Sprite. Lägg ett fem meter långt rep på marken. Barnen får ställa sig bredvid repet. Sedan ska den som styr leken ropa ut Cola, Fanta eller Sprite. Är det Cola ska barnen hoppa så att fötterna kommer på var sin sida av repet. Fanta = till höger om repet. Sprite = till vänster om repet. Hoppar man fel åker man ut. Sista barn kvar vinner.

Kasta med liten sak. Ställ ut ett par skålar / hinkar på olika avstånd. Sedan får barnen ett gäng olika saker att kasta med. Det kan vara allt från bollar och kottar till pennor och (oömma) leksaker. Skålarna ger olika poäng beroende på hur långt bort de är placerade.

Vattenpistolskytte. Ställ upp ett par tomma pet-flaskor och låt barnen skjuta omkull dom.

Stafetter. Varje deltagare ska springa en bana runt en pinne. Olika svårighetsgrader kanläggas till, exempelvis att man balanserar ett ägg eller en potatis på en sked, att man ska hoppa säck eller springa baklänges. Man kan även sprga två och två antingen i armkrok (deltagarna ska kroka ihop sig med armarna i varandra, rygg mot rygg), panna mot panna eller med ett ben bundet i partnerns ben.

Tagen. Den som tar jagar de andra. När jägaren lyckas nudda någon annan blir antingen den jägare istället, eller också jägare (fler som tar). Kan också lekas i varianten att jägaren är jägare "hela tiden" (tills man byter) och de som blir tagna ex får sätta sig ned och sedan bli "räddade" av en kompis genom att de klappar dom på ryggen. Toalett-tagen där den som blivit "fångad" sätter sig ned med armen upp i luften, och blir "fri" när en kompis "spolar" genom att dra i handen är exempelvis kul för mindre barn.

Såpbubblor. Låt barnen blåsa och jaga bubblor. Se till att ha gott om påfyllning då det lätt spills ut.

 

Ballonglekar

Skjuta iväg ballonger. Alla barn får ett par ballonger var. Ballongerna blåses upp (av vuxen om barnen är för små) och sedan får barnet släppa iväg den. Beroende på hur långt den kommer får man olika poäng. Kanske ger det bonuspoäng om ballongen landar på soffan/fåtöljen/rockringen eller annat.

Läskiga gubbar. Alla barn får måla en ballong så skräckinjagande det går. Den får de sedan ta hem.

Ballonghavet stormar. Som hela havet stormar men med ballonger. Dvs en ballong mindre än antalet barn. Ballongerna ska sedan hållas i luften (genom att barnen får studsa dom uppåt) tills musiken tystnat. När musiken tystnat ska man fånga en ballong. Den som blir utan ballong får ett poäng. Den med minst poäng när tävlingen är avslutad vinner.

Sportkalas

Fotbollskalas, innebandykalas eller liknande går hem hos sportintresserade barn. Har nien bra återvändsgata man kan spela på, nära till en allmännig eller stor tomt är detta toppen.

Biokalas

Hyr en film och anordna biovisning hemma. Häng lakan över fönsterna så det blir extra mörkt i rummet och bulla upp med gott om popcorn och snacks. Toppa med inbjudningskort som ser ut som en biobiljett och ni har ett enkelt men mysigt barnkalas.

Fångarna på fortet hemma

Dela upp deltagarna i olika lag och låt de genomföra olika uppdrag. Varje uppdrag ger ex en bokastav till ett lösenord, eller godisguldpengar. Uppdragen kan vara allt från hinderbanor till gåtor och mysterier att lösa tillsammans. Tänk efter hur mycket tid de olika delarna av skattjakten kan ta – för mycket väntan är inte så kul.


Av: · · Senast uppdaterad 2019-06-07
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se