Maldiverna, Kuredu Island Resort
Annons

Maldiverna, Kuredu Island Resort

Maldiverna är fantatiskt, underbart och superhärligt! I alla fall om man får tro Anette och hennes familj som precis varit där på långsemester. Anette har dessutom jobbat i 15 år på resebyrå så när hon säger att det är toppen - då litar vi på det! Hennes berättelse om familjerns resa och planering inför resan är en bra källa för inspiration och tips för dig som känner dig sugen på en Maldiverna-semester.

Långsemester på Maldiverna
De stora skälet till att vi reste iväg på långresa just 2015 var för att fira livet & kärleken och därmed skämma bort oss lite extra! 2015 var året jag fyllde 40 år och det var även året för vår 15-åriga Bröllopsdag.

Maldivernas klimatet är hett men behagligt. Det ligger runt ca 30 grader året runt. Under sommaren och lite in på hösten kommer det mesta regnet. Vatten temperaturen kryper sällan under 27 grader. Maldiverna är beläget endast 80 mil från ekvatorn och består av ca 1200 öar varav ca 250 är bebodda. Ett antal av dem är så små att man promenerar runt dem på bara 5-10 minuter!

Vi lämnade Sverige fredagen 18/12 och trillade hem på Trettonafton igen efter 2 ½ veckor på rymmen.

Långsemester på Maldiverna
Efter att ha rekat priser, noga tänk igenom vad vi ville få uppleva var vi säkra på att Maldiverna var målet.

 

Research inför resan

Vi började i god tid jakten på vår drömresa – vi sökte brett, Västindien med stopp i New York, Hawaii, Thailand, Maldiverna, Seychellerna, Söderhavet och olika kryssning m.m Mycket av researchen gjorde jag och min man tillsammans men det var naturligtvis inte fel med min kompetens i ämnet, som tidigare arbetat 15 år på resebyrå.

Efter att ha rekat priser, noga tänk igenom vad vi ville få uppleva var vi säkra på att Maldiverna var målet. Vi är ju familjen som älskar att snorkla, våra barn lärde sig detta redan när de var 4 och 6 år gamla under deras första långresa till Thailand. Maldiverna är paradiset för snorklare och dykare och för oss lät det klockrent tillsammans med avkoppling och njutning i en underbar miljö.

Resväg till Maldiverna

Vi valde att flyga med Qatar Airways. Hade vi inte haft besökt Dubai sedan tidigare hade vi valt att flyga med Emirates istället och passat på att göra ett stopp i Dubai på dit/hemvägen. Vi kikar alltid efter kortaste restiden med rimligaste priset, ibland bokar vi direkt med flygbolaget och ibland via Resebyrå/arrangör. Om vi bokat via Resebyrå har det varit för att de har ett vasst avbeställningsskydd vi inte velat missa.

Vi bytte flyg i Doha på denna resa och enorma flygplatsen till trots så var det mycket smidigt att byta plan här. Flygplatsen är välutrustad med butiker, stort matutbud samt även välbehövliga vilstolar.

Tips: Något man bör tänka på är att inte anlända till huvudön på Maldiverna, Male, för sent på dagen för då kan det vara så att man missar sista sjöflyget vidare och tvingas bo 1 natt i Male. Likadant på hemvägen från Kuredu så får man inte boka sig på allt för tidig avresa från Male för då tvingas man kanske lämna Kuredu natten innan för att vara på plats i Male. Runt Male finns även en del Resort och då hämtas man med båt istället för sjöflyg.

Långsemester på Maldiverna
Sjöflyget tog runt 45 minuter och var once in a life-time! Man flyger ca 300-400 m över marken och får en fantastisk vy över öarna.

Sjöflyg vidare till rätt ö

Sjöflyget tog runt 45 minuter och var once in a life-time (no twice då man åker på returen med ;) ) man flyger ca 300-400 m över marken och får en fantastisk vy över öarna i Maldiverna. Sjöplanen är små, rymmer som mest 14 passagerare och piloterna flyger barfota eller i flippflopp. Våra medpackade öronproppar kom väl till pass!

Valet av ö får vi tacka Tripadvisor för – vi lusläste deras recensioner och kände snabbt att Kuredu borde passa oss bra. Själva bokningen gjordes via Globetrotter. Kuredu är en relativt stor ö i Maldiviska mått mätt – knappt 400 m bred och nästan 1800 m lång, tar ca 45 min att gå runt.

Ön Kuredu

När vi landade och klev av sjöflyget slog det oss att ön,Kuredu, såg verkligen lika vacker ut som på bilderna vi sett på nätet. Stranden är just så kritvit och vattnet ja det gör skäl för namnet turkost.

Boendet på ön Kuredu består av allt från enklare Garden bungalows upp till vattenvillor på pålar, de senare har 18-års gräns. Vi bodde i en Beach Villa med fantastisk havsutsikt.

Personalen på Kuredu är varma, engagerade och gör mer än gärna det lilla extra för öns gäster. De verkar trivas väl på ön, hos sin arbetsgivare, många hade arbetat där länge, länge. På något vis kände vi att ön lyftes både av sina egna vackra attribut men också mycket av personalen.

Långsemester på Maldiverna
Såhär paradishärligt bodde vi under semestern på Maldiverna!

Ön har 4 All-inklusive restauranger som gästerna fördelas till beroende på val av boende. Man tilldelas samma servitör hela sin vistelse vilket blir både extra personligt och trevligt. Ön tar ca 850 gäster när de har fullbokat men känns fortvarande lugn och behaglig. Valutan som gäller är dollar.

Hur fungerar det med dricks? Inget tvång sägs det naturligtvis, men brukligt att ge dricks tex vid utflykter, till din servitör, städaren av bungalows (städas 2 gånger/dag) och bartenders. Antingen kan man ge någon gång under vistelsen och då lite mer eller ge lite var/varannan dag.

Långsemester på Maldiverna
Vi snorklade så gott som dagligen och hade ofta förmånen att se både sköldpaddor, hajar och många fiskstim

Skorna i ryggsäcken

När vi kom till Kuredu kunde vi lägga skorna i ryggsäcken - detta är barfota ön!

Detta var en sak som gjorde ön extra soft. Inga hårda krav på dresskod gör även Kuredu till en allround ön som passar många olika målgrupper så även barnfamiljen.

Vill man roa sig på land kan Kuredu stoltsera med egen korthålsbana. Finns även aktiviteter såsom dart, pingis, biljard, utomhus schack och boule som var välkommet inslag för tjejerna och oss.

Vissa dagar ordnade resorten extra aktiviteter för barn och ungdomar, allt från att baka sin egen pizza till att ha sandslotts tävling etc. Vi ordnade lite egna Kuredu tävlingarna för våra tjejer vid Jul och Nyår och det blev härliga stunder med Krabbrace, sandvykort och kast med kokosnötter.

Snorkling

Maldiverna är ett upplevelsemekka under vatten. Ön har även Maldivernas största och främsta dykcenter, Prodivers på plats.

Vi snorklade så gott som dagligen och hade ofta förmånen att se både sköldpaddor, hajar och många fiskstim under våra snorklinsstunder. Just ön Kuredu har ett 60-tal sköldpaddor som bor runt ön. Sköldpaddorna var nog helt klart höjdpunkten för mig och tjejerna medans hajarna på 1-1,5 m var höjdpunkten för min man. Fösta gången vi stötte på en större haj var vi inte på djupare vatten än 1,5-2 meter. Det var minsta dottern, Matilda 11 år som först fick syn på hajen och lite skräckförtjusning uppstod.

I närheten av Kuredu kan man vissa perioder även se Mantor och få chans att snorkla med dem, vi missade dessa under vår vistelse men hoppas få chans att uppleva dem nästa gång vi kommer till Kuredu. (Vi har en dröm att komma tillbaka inom några år…)

Långsemester på Maldiverna
Kuredu är en riktig allround-ö som passar många olika målgrupper så även barnfamiljen!

Jul och nyår

Hela ön pyntades inför både Jul & Nyår - fantastiskt mysigt! (första gången vi var bortresta över jul och nyår.) Vi hade tagit med oss en kalender som vi hängt julklappar på så att tjejerna skulle få vars en julklapp fram tom Julafton! Lite för att hålla julen med oss fast vi var bortresta.

På julafton dukade man upp enorm buffe nere på stranden – vi satt där och njöt med tårna i sanden och fick nästan nypa oss i armen…Visst är julen fantastisk hemma men detta var också mycket speciellt och ett minne för lång tid framöver!

Tips

Man bör ta med det man kan tänkas behöva hemifrån, då det är kostsamt att köpa tex solkräm etc på plats. Vi tog med egna snorkelgrejor annars kan man hyra på plats men då ryker 8 usd/person och dag.

Eftersom man är begränsad till ön man att valt att bo på rekommenderas All inklusive. Kuredus All inklusive är ett bra val eftersom att den håller hög klass och verkligen hade ett rikligt, kvalitativt utbud med finess.

Det finns nog relativt få resort där 100% ingår i ett All inklusive upplägg – exakt allt ingick inte här heller men det var lätt att få grepp om de få sakerna som låg utanför konceptet.

Vi tyckte oxå det var skönt att ha merparten betalat och klart på förhand = man vet slutsumman på sin resa. Så gott som bara lite utflykter som tillkom när vi var där. Finns hur mycket snorklings och båtutflykter som helst att prova på – prisläge 50-70 usd/person.

Vi saknar många saker från Kuredu, Maldiverna, inte minst våra veckor helt barfota…utan krav.

Långsemester på Maldiverna
 


Av: · · Senast uppdaterad 2020-02-18
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se