Med marinad har du en genväg till en lyckad grillning. Det ger smak och karaktär åt köttet samtidigt som det får en vacker grillyta.
Tips: Häll marinaden i en fryspåse, lägg i köttet, knyt och lägg i kylen i minst 2 timmar.
Marinad med lime, apelsin och chili
1 dl färskpressad apelsinjuice
0,5 dl färskpressad limejuice
1 st röd paprika
1 tsk svartpeppar
1 msk hackad gräslök
2 msk olja
Skär paprikan i mindre bitar, hacka gräslöken. Mixa alla ingredienser till en slät kräm med hjälp av matberedare eller stavmixer. Passar extra bra till lite fetare fläskkött, till exempel fläskkarré.
BBQ marinad
4 dl ketchup
1 dl mjuk honung
1 dl olja
1 tsk stött chili
1 tsk paprika
1 tsk tabasco
1 tsk stött Piri-Piri
Blanda ingredienserna och låt gärna stå svalt över natten så kryddorna kommer till sin rätt.
Kinensisk marinad
1 dl kinesisk soja
1 dl olivolja (går bra med alla sorter)
1 msk sesamolja
1/2 dl vatten
1/2 dl riven färsk ingefära (2-3 msk torkad)
6 pressade vitlöksklyftor
1 dl honung
2 msk grillkrydda
1 tsk grovmalen svartpeppar
Blanda ihop alla ingridienser och marinera köttet.Kinensisk marinad
Rödvinsmarinad
½ dl matolja
½ dl rödvin
1 msk soja
1 tsk timjan
½ tsk krossad svartpeppar
Lägg köttet i en plastpåse tillsammans med marinaden i ca 3-4 timmar.
Turkisk marinad
1 dl olivolja
1 dl saft från citron
1 msk salt (ja, det ska vara så mycket)
1 msk socker
1 finhackad gul lök
1 msk hackad färsk oregano (men torkad går också bra)
1 tsk torkad timjan
2 pressade vitlöksklyftor
Gärna mer örtkryddor på fri hand, färska eller torkade: rosmarin, basilika, dragon etc. Syrlig, kryddig, mycket "medelhavskänsla". Den här satsen är beräknad för 4-6 portioner. Låt marinera minst ett par timmar, gärna över natten.
Örtmarinad till fisk
2 msk färska örtkryddor
2 små charlottenlökar
1 lime
2 klyftor vitlök
1 dl olivolja
Svartpeppar
Salt
Kör alla ingredienserna med mixer eller i matberedare ett par minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg i fisken och ställ kallt minst 2 timmar, helst över natten.
Mexikansk laxmarinad
2 msk Heinz Mexican Ketchup
1,5 dl yoghurt naturell
1 st vitlöksklyfta, pressad
1 st citron, finrivet skal
Salt och peppar, nymalen
Blanda alla ingredienserna i en skål och vispa ihop dem till en slät sås.
Kycklingmarinad med yoghurt
1 vitlöksklyfta,hackad
2 msk lättyoghurt
1 msk flytande honung
1 msk soja
2 msk rödvinsvinäger eller citronsaft
Låt kycklingen ligga i marinaden några timmar.
Mammas smarriga marinad
1 tub tomatpure
1dl olivolja
1 näve timjan, stötes
1/2 näve romarin, stötes
1/2 msk malen ingefära
1 msk coleman´s senapspulver
2-3 msk honung
3 msk kinasoja
Ett par stänk worechesterså
Blanda ihop alla ingredienser. Pensla på köttet och låt ligga minst 3 timmar. Satsen räcker till många grillningar, så spar resterande i kylskåpet, håller minst 8 veckor.