Marinader
Annons

Recept på goda grillmarinader

Med marinad har du en genväg till en lyckad grillning. Det ger smak och karaktär åt köttet samtidigt som det får en vacker grillyta.

Det är kul att hjälpa till med maten!
 

Tips: Häll marinaden i en fryspåse, lägg i köttet, knyt och lägg i kylen i minst 2 timmar.


Marinad med lime, apelsin och chili

1 dl färskpressad apelsinjuice
0,5 dl färskpressad limejuice
1 st röd paprika
1 tsk svartpeppar
1 msk hackad gräslök
2 msk olja
Skär paprikan i mindre bitar, hacka gräslöken. Mixa alla ingredienser till en slät kräm med hjälp av matberedare eller stavmixer. Passar extra bra till lite fetare fläskkött, till exempel fläskkarré.


BBQ marinad
4 dl ketchup
1 dl mjuk honung
1 dl olja
1 tsk stött chili
1 tsk paprika
1 tsk tabasco
1 tsk stött Piri-Piri
Blanda ingredienserna och låt gärna stå svalt över natten så kryddorna kommer till sin rätt.
Kinensisk marinad
1 dl kinesisk soja
1 dl olivolja (går bra med alla sorter)
1 msk sesamolja
1/2 dl vatten
1/2 dl riven färsk ingefära (2-3 msk torkad)
6 pressade vitlöksklyftor
1 dl honung
2 msk grillkrydda
1 tsk grovmalen svartpeppar
Blanda ihop alla ingridienser och marinera köttet.Kinensisk marinad
Rödvinsmarinad
½ dl matolja
½ dl rödvin
1 msk soja
1 tsk timjan
½ tsk krossad svartpeppar
Lägg köttet i en plastpåse tillsammans med marinaden i ca 3-4 timmar.

Turkisk marinad
1 dl olivolja
1 dl saft från citron
1 msk salt (ja, det ska vara så mycket)
1 msk socker
1 finhackad gul lök
1 msk hackad färsk oregano (men torkad går också bra)
1 tsk torkad timjan
2 pressade vitlöksklyftor
Gärna mer örtkryddor på fri hand, färska eller torkade: rosmarin, basilika, dragon etc. Syrlig, kryddig, mycket "medelhavskänsla". Den här satsen är beräknad för 4-6 portioner. Låt marinera minst ett par timmar, gärna över natten.
Örtmarinad till fisk
2 msk färska örtkryddor
2 små charlottenlökar
1 lime
2 klyftor vitlök
1 dl olivolja
Svartpeppar
Salt
Kör alla ingredienserna med mixer eller i matberedare ett par minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg i fisken och ställ kallt minst 2 timmar, helst över natten.
Mexikansk laxmarinad
2 msk Heinz Mexican Ketchup
1,5 dl yoghurt naturell
1 st vitlöksklyfta, pressad
1 st citron, finrivet skal
Salt och peppar, nymalen
Blanda alla ingredienserna i en skål och vispa ihop dem till en slät sås.

Kycklingmarinad med yoghurt
1 vitlöksklyfta,hackad
2 msk lättyoghurt
1 msk flytande honung
1 msk soja
2 msk rödvinsvinäger eller citronsaft
Låt kycklingen ligga i marinaden några timmar.

Mammas smarriga marinad
1 tub tomatpure
1dl olivolja
1 näve timjan, stötes
1/2 näve romarin, stötes
1/2 msk malen ingefära
1 msk coleman´s senapspulver
2-3 msk honung
3 msk kinasoja
Ett par stänk worechesterså
Blanda ihop alla ingredienser. Pensla på köttet och låt ligga minst 3 timmar. Satsen räcker till många grillningar, så spar resterande i kylskåpet, håller minst 8 veckor.


Av: · · Senast uppdaterad 2019-05-02
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se