Annonsera   Kontakta oss   Logga in
Meny
Familjenöjen
Sverige
Alla familjenöjen i Sverige
Svenska landskap
Svenska städer
Norden
Europa
Övriga världen
Visa på karta Dina favoriter

Långresa eller charter till Kreta?

Vi har de bästa "packa rätt och lätt" tipsen!

Många av oss packar alldeles för mycket när vi ska iväg på semester. I många fall handlar vi saker på semestern, och de måste också få plats i resväskan på hemvägen. Packa sparsamt, men missa inte heller att packa de viktiga detaljerna!

Ett tips för att lätta på packningen på hemvägen är att ta med sig "gamla" saker som man sedan kan lämna på plats. Exempelvis badhanddukarna som ändå inte är speciellt mysiga efter två veckor med saltvatten i Grekland.

Vi på barnsemester.se har sammanställt några tips i en smidig checklista som du kan titta igenom innan du packar:

 

Barnsemesters Checklista

Före avresan

Scanna in flygbiljetterna, pass, visum, rescheckar och försäkringsuppgifter. Spara dem som bilder och mejla till dig själv tillsammans med viktiga telefonnummer till ambassader, sos och för att spärra eventuella visakort. På så sätt kan du alltid få fram uppgifterna även om du skulle bli av med all din packning.

Pengar
Sprid dina valutatillgångar mellan visakort, kontanter och eventuellt resecheckar. Se till att ha valuta i små valörer, inte alla tar emot stora sedlar. Ex bussresor, glasskiosker mm.

Handbagaget

Här packar du allt som du behöver under resan, samt allt som är ömtåligt och stöldbegärligt. Packa gärna i en ryggsäck med ordentliga remmar att spänna om höften, för att avlasta ryggen.

Packa:

 • Fika och snacks. Tänk på att om du åker flyg så måste du följa deras bestämmelser om vad man får ha med sig i fikaväg.
 • Kamera. Vem vet när ett fototillfälle dyker upp?
 • Ombyte av kläder. Om ni flyger så kan snåla transfertider ibland göra så att bagaget anländer betydligt senare än vad ni gör. Då kan det vara skönt med ett ombyte kläder.
 • Pocketböcker räddar tråkiga flygresor och väntetider. Böckerna går att byta bort hos många seconhand-bokhandlare världen över.
 • Våtservetter för alla kladdiga tillfällen.
 • Musik. En bra skiva till bilen, eller skön musik i Mp3an är härligt när man vill slappna av lite, eller pigga upp stämningen!

Till barnen:
 • Om barnet är litet kan barnmat i burk, och vällingpulver vara bra att lättillgängligt. Om ni åker flyg kan de ofta värma maten på flyget. Glöm inte heller de extra blöjorna!
 • Låt barnet ha sin egen väska med handbagage med exempelvis musik och sagor, spel, pyssel och någon favoritleksak.
 • Klädbyte. Om barnet kladdar, kletar och spiller ut drickan i knät, då är det skönt med ombyte.

Om ni ska flyga, packa inte:
 • Vassa föremål. (Även pincetter och dylikt räknas som vassa föremål).
 • Mer än 1 dl vätska. (Observera att de nya handbagagereglerna är ganska hårda.)
Värdehandlingar
Tänk på att skydda dina värdehandlingar, både från ficktjuvar och från fukt och hetta. Håll hårt i handbagaget och försök att dela upp värdehandlingarna så att du ej har alla på samma ställen. Ett hett tips är att använda ett pengabälte, gärna den tunna varianten som man kan ha under kläderna.

Resväskan

Bagageband och hänglås kan kännas tryggt att ha på resväskorna så att de inte går upp under resans gång (och så att ingen obehörig kikar i dem). Men tänk på att inte låsa ditt bagage när du flyger, eftersom myndigheterna ibland undersöker bagaget, och bryter upp låset om det ej är öppet.

Spara plats i resväskan. Packa bara resväskan halvfull, så att du får plats med alla fynd du gör på semestern! Eller lägg ner en mindre väska i resväskan, och använd dem på hemvägen till dina shoppingfynd.

Om du ska flyga - tänk på maxvikten! Flygbolagen har olika maxvikt på resväskorna beroende på var man ska, men oftast får man ha 2 resväskor per person. Maxvikten gäller dock inte ditt bagages totala vikt, utan den gäller för den enskilda väskan. Så det kan alltså vara okej att ha 2 x 15 kg. Men det är inte ok att ha 1 x 20 kg, även om det totalt sett är mindre.

Smart att märk bagaget med både adresslapp och något iögonfallande som en färgglad rosett i handtaget, eller varför inte några av barnens snygga klistermärken? Underlättar när man ska känna igen väskan på bagagebandet.

Packa:

 • Bekväma lediga kläder som är lätta att tvätta och torka, samt en liten påse tvättmedel.
 • Skor som är bekväma och väl ingångna.
 • Plastpåsar. Ett tips är att packa dina saker i olikfärgade plastpåsar för att få lite ordning i resväskan. Även bra att ha "smutstvätt" och flaskor med flytande innehåll i. Tänk på att om ni flyger kan trycket i flygplanet göra så att shampoo flaskorna läcker.
 • Ett resestrykjärn kan vara bra om du ska vara lite snofsig någon dag.
 • Internationell elkontakt (adapter), så att du kan ladda telefonen och digitalkameran även i de länder som inte har "två hål i väggen" som vi.
 • Mobiltelefon. Förutom att ringa med, så är mobiltelefonen en jättebra väckarklocka. I många telefoner finns valutaomvandlare och miniräknare.
 • Valutanyckel. Lär dig en enkel omvandlingsformel så att du snabbt kan avgöra vad saker kostar. Skriv en liten lathund till barnen där du "översatt" lite priser. Ex 10kr=, 20kr= osv.
 • Reseapotek. Förutom personliga mediciner är huvudvärkstabletter och magmedicin bra att ha med. Compeed till ev. skavsår, och myggskydd mot ev myggor kan också rädda semestern. Till barnen kan det vara bra att packa vätskeersättning, febernedsättande för barn, febertermometer, plåster och sårtvättservetter.
 • Ficklampa - Perfekt till nattliga toalettutflykter om man campar.
 • Vattenflaska - Bra både på flyget, stranden och hotellrummet.
 • Swiss army knife har pincett, sax för plåsterlappar, kniv för att skala frukt och öppnare till både öl- och vinflaskor.

Till barnen
 • Barnvagnen är guld värd när barnet är sömnigt och ingen säng finns att tillgå. Exempelvis på restaurangen på kvällen, eller till middagsluren mitt på dagen.
 • Mat utomlands är inte som hemma och vissa saker som exempelvis välling är ovanligt i andra länder. Så vällingpulver bör du ta med om ditt barn är en vällingdrickare. Burkmat som du vet att ditt barn älskar är också bra att ta med.

 • Vattenkokare är smidigt att ha med sig till vällingen, det kan också vara bra att koka vattnet barnet borstar tänderna i.
 • Blöjor. Visst, det finns i alla länder. Men att springa runt i mataffärer och köpa märken man kanske inte gillar är ingen hit.

 • Ska ni till ett riktigt soligt land med många timmar på stranden kan det vara bra att köpa solskyddskläder med solskydd 50. Vanliga kläder, som t-shirts och långbyxor, ger också solskydd.

 • Ta med musik, favoritsagor, spel, pyssel och någon favoritleksak hemifrån. Både bra att ha vid långa flyg, tåg- och bussresor samt på restaurangen på kvällen.

Packa inte:
 • Ömtåliga saker och värdesaker. Försök att ha dina värdesaker och ömtåliga saker i handbagaget.

 • Tänk också på att om du packar ex rödvin i bagaget, och det går i sönder under en flygresa och rinner ut och förstör övriga passagerares bagage kan du bli ersättningsskyldig.

Du kan låta barnen vara med och planera resan och sin packning. Låt dem välja någon leksak att ta med sig. Men var bestämd när det gäller antalet, man behöver förstås inte fylla hela resväskan med leksaker. Det finns ju massor att göra på semestern!

Undvik problem

 • Packa din resväska själv
 • Åta dig aldrig att transportera främmande personers saker, även om du uppriktigt vill vara hjälpsam.
 • Ta med dig paket och dylikt ENBART om du vet vad de innehåller.
 • Om du använder medicin, kom ihåg att ta med receptet för att undvika problem i tullen.
 • Lås inte resväskan. Om tullmyndigheterna vill öppna din väska måste de bryta upp den. Använd ett bagageband för att förhindra att den öppnas under bagagehanteringen.
Om ni ska flyga:
 • Läs på biljetten eller kolla med flygbolaget/researrangören vad som får fraktas i handbagaget.
 • Lämna inte ditt bagage utan uppsikt.

 • Tänk också på de nya reglerna för handbagage. Du får ta med max 1 dl vätska. Hit räknas även gele, hårspay, mat mm.

Undvik övervikt

Undvik övervikt i både bagage och handbagage. Flygbolagen är strikta med att kontrollera både den totala vikten och maxvikt per bagage. Det finns även maxregler för hur stort handbagaget får vara och man fåt ibland även ha max ett handbagage per person (alltså inte både handväska + ryggsäck).

Om du är osäker - väg bagaget hemma. Det är inte kul att riva ut grejer ur väskan och fördela om vid incheckningen på flygplatsen - eller att betala straffavgift för övervikten.

 

 

 

Fler packningstips!

Handbagaget
Vad får man inte lov att ta med? Regler och information »

Packa rätt och lätt
Packa sparsamt, men missa inte heller att packa de viktiga detaljerna.

Reseapotek
Ofta går det att köpa det man behöver på plats, men blir man dålig är det ganska skönt att snabbt plocka upp det man behöver ur resväskan. Så fixar du ett eget reseapotek »

Relaterade artiklar
10 saker som underlättar en långresa 10 saker som underlättar en långresa
En slurk från trygga nappflaskan kan göra under på flyget. Zzzzzz. 1. Lekväska med favoritleksaker. Låt barnet bestämma vad det vill ha med sig. 2. Ta med några överraskningspaket och ge till barnet då och då under resans gång. För lite större... Läs mer »
När är det bäst att resa med småbarn?
Mycket beror på barnets utveckling och personlighet, men här är några riktlinjer. Leo och Felix tycker att det är härligt att gräva i den varma sanden! Ju mindre barnet är, desto lättare... Läs mer »
Sola smart Sola smart
Visst är det underbart med sol – men tänk på att skydda ditt barn mot de skadliga strålarna. Och vila i skuggan mitt på dagen. Mitt på dagen när solen är som starkast ska man försöka hålla sig i skuggan, eller kanske ta en paus och äta... Läs mer »
Res tryggt
Du och familjen kan vara bättre försäkrade inför resan än vad du tror. Den vanliga hemförsäkringen, EU-kortet och betalning med vissa kreditkort ger nämligen ett bra grundskydd. Om du vill avbryta resan... Läs mer »
Jorden runt på 77 dagar
De reste jorden runt med sina två små tjejer Hela familjen samlad på en bänk i Fort Pierce i Florida som de besökte under det andra av sina två husbilsäventyr på långresan. Många... Läs mer »
Golfresa med barn
Många resebolag har färdiga golfresor där greenfee, boende och transfer är inkluderat i priset. Man kan ha golfguider, bo på golfhotell med direkt tillgång till greenen och spela golf hela semestern. Eller... Läs mer »
Öronont, barnskrik, flygrädsla. Barnvänliga flygplatser och tips på hur man klarar resan smidigt.
Att flyga med barn kan vara lite nervöst, speciellt första gångerna.
Högsäsong för thailandsresor är januari-mars och absolut dyrast är det att resa över jul/nyår.
Det är mycket som ska planeras inför en resa och en av de viktigaste sakerna är passet.
Lider du av packningsångest inför en resa?
Långresa med barn? Glöm inte packa med detta!
Visst är det underbart med sol – men tänk på att skydda er mot strålarna.
Här är det bäst väder under din semester! Vår väderguide hjälper dig hitta perfekta resmål året om.
I många länder finns det härliga vattenparker, djurparker och annat roligt.
Billiga resor hittar du enklast med hjälp av jämförelsesajter. Bland annat hos oss!
Annons:
Annons
Populära erbjudanden
Stena Line » Med Barnsemesterkortet får du upp till 20 % rabatt med Stena Line!
Gavnø Slot » Med Barnsemesterkortet får 1 barn GRATIS entré till Gavnø Slot: Värde 75 DKK.
Allinc » Med Barnsemesterkortet får du 500 kr ytterligare rabatt på de redan låga All inclusive prisern...
Annons
Populära familjenöjen
Annons
Onödigt dyrt eller jättebra?
Hitta weekendresa utan att spräcka budgeten!
Annons

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

Om Barnsemester.se

Om oss
Kontakta oss
Cookies & Integiritet

Info

Barnsemesterkortet
Testfamiljer
Stora Barnsemesterpriset
Vanliga frågor och svar

För företag

Er info hos oss
Barnsemesterkortet
Annonsering och samarbeten
© Copyright 2003 - 2019 Barnsemester.se
Barnsemester.se använder kakor (cookies) för att fungera på bästa sätt.
Tillåt cookies