Du och familjen kan vara bättre försäkrade inför resan än vad du tror. Den vanliga hemförsäkringen, EU-kortet och betalning med vissa kreditkort ger nämligen ett bra grundskydd.
Om du vill avbryta resan och flyga hem i förtid, kontakta SOS International eller den larmcentral ditt hemförsäkringsbolag tillhör INNAN ni avbryter resan. Annars kan ni få stå för hela biljettkostnaden själva.
Det finns många varianter på reseförsäkringar, men frågan är om det är nödvändigt att teckna en kompletterande reseförsäkring.
Hemförsäkringen
En normal hemförsäkring täcker det mest väsentliga, som sjukvårdskostnader och ambulansflyg hem, säger Camilla Bratt, tidigare informationsansvarig på Konsumenternas försäkringsbyrå, som är en självständig rådgivningsbyrå.
Avbeställningsskydd via ditt bankkort
Om du betalar större delen avresan med ditt bankkort, till exempel Visa eller Eurocard, innehåller det ofta en avbeställningsförsäkring. Kontrollera om ditt kort ger ett avbeställningsskydd och i så fall vilka personer försäkringen gäller för.
Resor till EU-land
Som EU-medborgare har vi tillgång till offentlig sjukvård i hela Europa samt i vissa andra länder. Om oturen skulle vara framme är det viktigt att man ser till att få läkarintyg från första sjukdagen. – Det räcker inte att läkaren ordinerar vila inomhus, om det i villkoret står att det för att få ersättning krävs att läkaren ordinerat säng-läge på hotellrummet, säger Camilla.
Larmcentraler
Det finns olika larmcentraler, som SOS International, Euro-Alarm eller Falck Travel Care, som kan hjälpa till om någon blir sjuk eller skadad på resan. Kolla i ditt hemförsäkringsvillkor vad som gäller för din hemförsäkring.Larmcentralen hjälper till med översättning, att hitta läkarvård och att sjukintyget utformas korrekt.
Kompletterande försäkring
Även om hemförsäkringens reseskydd är bra kan det förbättras genom att man köper en försäkring som kompletterar grundskyddet. Sådana kan du i de flesta fall köpa av ditt hemförsäkringsbolag. Man kan också köpa en kompletterande försäkring i ett reseförsäkringsbolag.– Vi har tagit fram en semesterförsäkring som kompletterar hemförsäkringen just när det gäller reseskyddet och som täcker de vanligaste händelserna på resmålet, säger Christina Karlegran på Europeiska Reseförsäkringar.
Om en familj tecknar semesterförsäkringen och någon söker läkarhjälp för 900 kronor slipper han eller hon betala självrisk. Om man råkar ut för något som inte kräver sängläge träder en särskild semestergaranti in som ger hela familjen en ny resa om någon blir sjukunder mer än halva resan. Om någon drabbas under kortare period än halva resan får han eller hon ersättning för de förstörda dagarna.
Checka av hotellrummet det första du gör INNAN ni packar upp.
Har du små barn är det extra nog att kolla så att allt är säkert, så att det inte händer en olycka om du vänder ryggen till.
Checka av hotellet
Äntligen framme – men glöm inte att göra en säkerhetsrond på plats, den kan minska risken för barnolyckor. De flesta olyckor som drabbar barn under semestern sker när föräldrarna håller på och packar upp resväskorna, sägs det.
Det första man bör tänka på när man kommit fram är att rekognosera omgivningen och minimera riskerna. Att resa från våra barnsäkrade hem till en annorlunda miljö innebär att man kan behöva hålla lite extra koll.
Bra att tänka på
- Eluttagen: Är de petskyddade? Om inte, ställ gärna resväskor eller något annat tungt framför så att barnet inte kan komma åt dem.
- Mediciner och vassa knivar: Placera dem på ett ställe dit barnet inte når.
- Spisen: Är den barnsäker och har den tippskydd? Om inte, var extra försiktig och håll koll.
- Varmvattnet: Blir det farligt hett? Håll koll.
- Farliga spjälor? Ha extra koll på om det är farligt stora avstånd mellan spjälor på hotellets balkong eller i spjälsängen. Är balkongspjälorna farligt glesa, häng över ett lakan eller en stor filt som döljer gliporna. Se upp om spjälorna är ”klättervänliga”.
Säkra listan!
- Brandvarnare. En resebrandvarnare kan vara bra att ha. Kolla var nödutgångarna finns och se till så att de inte är blockerade.
- Ficklampa och reflexer kan behövas under kvällspromenader på mörka vägar.
- Resesäng. Det allra säkraste är att låta barnet sova på en madrass på golvet. Den som vill kan förstås ta med en resesäng.
- Barnstol. Om det inte finns barnstol på plats och om man inte vill ha barnet i knät när man äter kanske man vill ta med en så kallad hängstol. Tänk iså fall på att montera den vid ett stadigt bord.
- Bilbarnstol, cykelhjälm, flytväst. Beroende på vad ni har planerat för aktiviteter på semestern och hur ni har tänkt resa runt på resmålet: Ta reda på vilken typ av utrustning som kan hyras på plats.