Sommartipset - Geocaching
Annons
Vad är det alla pratar om...

Geocaching, skattjakt med GPS!

Det här är roligt för alla som gillar att vara ute i naturen, är nyfikna på nya platser, gillar lite utmaningar, har barnasinnet kvar och äger en handburen GPS eller en smartphone.

I geocaching letar man cache, vad är det?

En ”cache” är en behållare (burk av något slag) som gömts, ofta på en plats som av någon anledning är värd att besöka. Behållaren innehåller en loggbok, penna och ev någon bytessak (skatt). Den som gömmer cachen tar ut så noggranna koordinater som möjligt och publicerar sedan dessa, tillsammans med ledtrådar och en trevlig text om platsen, på geocaching.com.

Har du lust att prova geocaching?

Börja med att registrera dig på www.geocaching.com. För att läsa koordinaterna räcker det med standardkontot som är gratis. Lägg sedan in dina hemkoordinater i din profil så är det enkelr att hitta de närmsta gömmorna.

Nu är det bara att sätta igång!
Börja med att söka efter dina första cacher i ditt närområde. Gå in på cachesidan och sök närliggande cacher genom att skriva din adress eller dina hemkoordinater. Lägg in intressanta koordinater på din GPS, memorera eller skriv ut ledtrådarna. Dessa är bra att ha eftersom man på grund av felkällor i GPS-positionen ibland inte kommer mitt på gömman, då får man följa ledtrådarna i stället.

Mer info om Geocaching finns på geocaching.se som är den svenska sajten om geocaching.

Se upp för "Mugglare"
När ni hittat gömman ska ni öppna behållaren och skriva i loggboken. Om gömman innehåller bytessaker kan du ta något och lägga dit något annat. Kul för barnen att stoppa i någon liten sak!

Var noga med att stänga behållaren efter er, och göm den igen på så sätt som cacheägaren tänkt sig. Den ska inte kunna hittas av ”ickecachare”, så kallade "Mugglare". Det här låter kanske lite knasigt, men barn i skolåldern tycker att det här är hur kul som helst. Prova ska du se!

Inspirerar till nya naturområden
I fortsättningen när ni får lust att göra en utflykt så strunta i de vanliga invanda promenadrundorna och kända ställena, gå istället in på geocachingsajten och sök upp något som låter spännande. Knappa in koordinaterna i din GPS, ta med ungarna och ge er ut på äventyr!

Ni kommer att upptäcka nya spännande platser och lära er en massa nytt. Låt barnen hitta gömman och byta ut ett av skattens föremål med ett eget som de tagit med hemifrån.

Utmaning även för pigga hundar
Finns det en hund i familjen så varför inte låta den söka cachen? Det kräver en del träning innan, men ger hunden en uppgift på utflykten. Vi på Barnsemester.se har provat med vår redaktionshund Martini och vi är fast! Numera är Martini en riktig geochachinghund!

Lär dig mer om Geocaching
www.geocaching.se » hittar du svar på allt du undrar över i ämnet. Här finns också en hel del statistik. Bland annat kan man läsa att det finns 3361 st cacher gömda bara i Västra Götalands län. I hela världen finns 761.834 st!

På sajten finns ett forum där du kan ställa frågor. Du hittar även länkar, bland annat till geocaching i utlandet. Här finns tips om utrustning och information om hur du själv gör om du vill lägga ut en cache.

Så vad väntar ni på?
Fram med GPSen, läs på lite om geocaching så att du får lite koll, välj ut en plats nära er, berätta för barnen hur det går till och ge er ut och leta! Lycka till!


Lite historia
I maj år 2000 stängdes SA-störsignalen av, den signal som fram till dess hade påverkat noggranheten i GPS-systemet. Nu fick man plötsligt koordinater inom några meters marginal.

Amerikanen Dave Ullmer lade ut en hink med småsaker, på en plats utanför Portland i Oregon. Han berättade detta i en diskussionsgrupp på nätet och sporten var född!

På mindre än en månad utvecklades idén, fick namnet geocaching, det skapades regler, gömmor, e-postlistor, diskussionsgrupper och en webbplats.


Av: · · Senast uppdaterad 2020-04-01
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se