Svenska skolan på Koh Lanta

En paradisö för trötta barnfamiljer

Februari i Sverige. Ungarna är gnälliga, ingen gillar kvällsmaten du har lagat, tvättkorgen bågnar och ute är det råkallt och blåsigt. Fy farao!

Men hör här…det finns massor av svenska barnfamiljer som njuter på en paradisö i Thailand, och de är inte på charterresa. De har flyttat dit för en tid, barnen går i svensk skola och de tänker inte åka hem - på flera månader!

Svenska barnfamiljer reser ner till er ö i Thailand för att bo där en tid. Ni kallar det för "att göra en Time-Out", vad menar ni?

Ja, vi säger faktiskt en Thaimout eftersom det är i Thailand! Familjerna som kommer hit en längre tid gör oftast det för att de vill ta en paus från sin invanda vardag i Sverige.

En del lever ett stressigt liv och vill ha mer tid över både för sig själva, sin partner och sina barn. Andra vill ge sig själva och barnen ett äventyr mitt i livet.

Att bo utomlands under en del av sitt liv och barnens uppväxt ger väldigt mycket på många plan. Men när vi pratar om Thaimout menar vi just en möjlighet att varva ner.

Koh Lanta är en lugn och skön ö och här kan man göra både en inre resa samtidigt som man gör en yttre resa. När vi är i en annan kultur börjar vi också reflektera över oss själva och det kan ge helt nya perspektiv. Samtidigt får vi ett reflektionsavstånd från vårt liv i Sverige och kan fundera på hur vi vill leva framöver. Många gånger har vi haft lång tid på oss att dra upp tempot. Då behövs också en längre tid till att dra ner tempot.

Hur länge brukar familjerna stanna på Koh Lanta?

Vi tar emot skolbarn i Lanta Sanuk School från 1 mån eller längre. De flesta stannar 5-6 månader, men fler och fler går nu i skolan hela året, dvs 9 mån.

Koh Lanta är perfekt för barnfamiljer med långgrunda stränder, bilvägen långt bakom stränderna så barnen har stor plats att röra sig fritt, lugnt tempo, ”virgin beaches”, dvs inga solstolsrader och inga motorleksaker i vattnet, men ändå med det mesta man behöver tillgängligt på ön. Det gör att många barnfamiljer väljer att komma hit både kortare och längre tider.


Ni har visst både svensk förskola och svensk skola på ön, hur fungerar det och hur många barn går där?

I år har vi haft 115 barn inskrivna i grundskolan på Lanta Sanuk School och 15 barn i förskolan. Grundskolan följer svensk skolplan, vi har behöriga och erfarna svenska lärare och grupperna är max 10 elever per klass för att ge varje elev individuellt stöd. De som går delar av sitt skolår här hjälper vi att följa den skolplanering som de har med sig från sin svenska skola. De som går hela året följer den skolplan som vår skola har som utgår från svensk skolplan. Vi tar emot elever från årskurs 0-9. Går man helår i åk 8 och 9 rekommenderar vi att studera via Sofia Distansskola som då sätter betyg och eleverna får handledning i vår skola.

Till läsåret 06/07 kommer vi att ha två skolor på Koh Lanta: En helårsskola för elever som går 4-9 månader och en Semesterskola för elever 1-4 mån. Vi räknar med att varje skola kommer att ha mellan 70-100 elever. Är du lärare/förskolelärare/rektor och intresserad av att jobba på Koh Lanta? Läs här 

Lanta Sanuk School har som mission att bidra till att utveckla unga människor till att bli undersökande, kunniga och medmänskliga människor som hjälper till att skapa en bättre värld genom interkulturell respekt och förståelse. Vi besöker tex ofta de 4 religionernas heliga platser här på Koh Lanta, dvs muslimer, buddister, thaikineser och sjözigenare så att eleverna lär sig om de olikheter och likheter som finns mellan oss människor. Skolans ledord är mångfald, som vi arbetar med genom ökad förståelse för varandra och olika kulturer. Sanuk betyder både arbete och att ha roligt på thailändska. Så tycker vi också att det ska vara.

Förresten är vi nu den andra största svenska utlandsskolan i världen! Förskolan är öppen för barn 1-5 år och har egna lokaler och erfaren personal med en personal per 5 barn. Ansvariga är svenska erfarna förskolelärare. Vi arbetar med portfolio och kommer att ta emot andra nationaliteter också i förskolan, med vår ambition att bli en internationell skola.



Beskriv hur en helt vanlig dag på Koh Lanta kan se ut för de vuxna?

Det beror på om de vuxna arbetar med något eller inte. Men är de på en ren thaimout så lämnar de barnen till skolan och sedan njuter många av en långpromenad på stranden eller kanske ett yogapass. Vi erbjuder kurser i hälsa- och kultur, tex thaikurser, föräldrakurser osv så en del kanske går på en kurs. Sedan kan man avnjuta en smakrik thailunch vid havet för att sedan sjunka ner med en god bok i solstolen.

Framåt eftermiddagen slutar barnen och då kan familjen leka i havet eller poolen, njuta av en fika i skuggan eller kanske handla mat till frukosten på den lokala marknaden. Eller ta en motorcykeltur söderut på ön till någon ny strand. Middagen intas oftast på restaurang också eftersom få har kök och det går att äta billigt. Kanske just denna dag familjen går till ”hålet i väggen” och äter en middag för 35 baht/pers, dvs ca 7 kr.

När barnen somnat kan man koppla upp sig (även om det ofta går långsamt!) för att kolla mailen och kanske skriva en resedagbok så att de som är kvar i Sverige kan följa med i alla roliga och spännande kulturkrockar man kan vara med om! Viktigt att säga är dock att det inte alltid är en dans på rosor att vara på thaimout. Att vara van vid att ha ett jobb och fullt av aktiviteter och sedan bara stänga av allt och helt tappa sin identitet kan bli tufft för en del. Andra bara njuter, men oavsett är processen viktig tycker vi och att man bara accepterar sin ev oro och låter bli att börja aktivera sig för fort. Det är nyttigt ibland att ha långtråkigt. Ur det föds många nya tankar.


De som stannar länge och jobbar på Koh Lanta, vad jobbar de med?

Ex på sysselsättningar är ett fastighetsbolag som säljer mark och hus här, export av thailändska kläder till Sverige, svenskt café, dykinstruktör, tidningsdistribution av utländska tidningar från nätet, yogainstruktör, golfresearrangör, frisör, keramiker, jurist, export av thailändska möbler till Sverige, lärare och förskolelärare på Lanta Sanuk School, andra anställda i vår verksamhet ex bröllopsarrangör, resebokare, gästkoordinator, distans-studieledare.

Från vilka städer i Sverige kommer barnfamiljerna, det är spännande att höra!

Detta läsåret kommer familjerna från tex: Stockholm, Örebro, Jönköping, Västerås, Örnsköldsvik, Halmstad, Malmö, Sjöbo, Lund, Mellerud, Karlstad, Karlskoga, Åhus, Umeå, Kalix, Göteborg, Ystad, Strängnäs, Älvdalen, Gävle, Trollhättan.

Hur ser det ut där man bor med sin familj? Bor man i hus i en by, eller i en hydda direkt vid stranden - eller vad?

De flesta bor hela familjen i en bungalow om 15 kvm och det kan både vara positivt och jobbigt, men det mest levandet sker ändå utomhus. En del bor på stranden, andra en bit upp på berget, men allt är ändå med gångavstånd till stranden. Det finns också större bungalows med två rum och pentry och en del hus att hyra med flera rum och kök med bra standard. Andra har investerat i ett eget boende, ett eget hus med gångavstånd till stranden.

Hur har familjerna råd att lämna jobb och allt?

En del har sålt sina boenden, bilar m m. Andra hyr ut sin bostad í Sverige och kan leva på en del av förtjänsten av uthyrningen eller försäljningen. Många har rensat bland saker och sålt av en massa onödiga prylar och fått loss pengar. Andra har sålt ex aktier eller ett eget företag. Några har fri-år, andra studerar på distans härifrån och har studiemedel att leva på och några är sjukpensionärer. Man lever mycket billigt här, så det viktigaste är att bli fri från de fasta kostnaderna hemma i Sverige.

Vad kostar det att bo och äta på Koh Lanta?
Man kan bo på olika sätt och det påverkar förstås priset. Det billigaste alternativet är att bo enkelt i en liten bungalow med fläkt för ca 2.000 kronor/månad (det är många som väljer det) och 2.000 kronor/mån är ett pris man kan få om man bor lång tid, dvs ca 6 mån. En del vill bo nära stranden, andra vill ha luftkonditionerat. En luftkonditionerad bostad kostar ca 3.500-5.000 kronor/månad. Sen finns det också hus med kök för lite mer pengar. Nästan alla familjer äter på restaurang varje dag. Det är bekvämt och gott och kostar bara ca 20-60 kronor per måltid.

Finns det familjer som har en bebis med sig till Koh Lanta?
Ja, vi har flera familjer som är här under sin barnledighet. De har sin föräldrapeng att leva på och barnbidraget kan de ta med sig, det är tillåtet om man stannar borta i max 6 månader.

Har du frågor?
Maila Svenska skolan på Koh Lanta:
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 » Safari med barn
Spännande äventyr bland stora bufflar, ståtliga giraffer och närgångna elefanter. Konsten att välja safari »
 » Bästa semesterperioden
Olika pris under olika veckor, men ibland är det billigt pga vädret. När passar det att åka var? »
 » Relaterade artiklar
När är bästa tiden att åka till... När är bästa tiden att åka till...
Högsäsong för thailandsresor är januari-mars och absolut dyrast är det att resa över jul/nyår, och under sportlovsveckorna i februari. Vinterresorna släpps ofta i februari ett helt år innan avresa. Thailand är det mest populära långresmålet för... Läs mer »
Än finns chans till solsemester på... Än finns chans till solsemester på...
Letar du resa? Höstlovet är en eftertraktad vecka eftersom nästan alla barn i Sverige har lov samtidigt och många har bokat i mycket god tid. Billiga restor till höstlovet tar snabbt slut men än finns det resor kvar och vi listar höstens bästa... Läs mer »
När passar det att åka var? När passar det att åka var?
Inte sällan skiljer det tusenlappar mellan resmålen beroende på vilken vecka du bokar, men se upp - ibland är det billigt pga vädret! Tabellen här visar ungefärliga dagstemperaturer och vilka perioder som är populärast att åka. En utökad lista... Läs mer »
Safari med barn Safari med barn
Är du sugen på ett spännande äventyr bland stora bufflar, slöa lejon, ståtliga giraffer och närgångna elefanter? Att en gång i livet får uppleva en äkta afrikansk safari är en dröm får många både barn och vuxna. Läs mer »
Fråga Barnsemester - Finns det barnmat...
Finns det barnmat i Thailand? Fråga: Vi ska vara i Thailand i en månad med tvillingar som då är 11 månader. Finns det spjälsängar att låna på hotellen, finns det barnmat som liknar den vi har i... Läs mer »
Thailand i sju veckor
Det är jättekul när ni skriver och berättar om era drömresor! Här har vi en hälsning från 3-barnsfamiljen Nylander som verkligen älskar att resa. De har även rest med barnen i Bulgarien, Dubai... Läs mer »
 » Värmeguiden
Här är det bäst väder under din semester! Vår väderguide hjälper dig hitta perfekta resmål året om.
 » Familjenöjen
I många länder finns det härliga vattenparker, djurparker och annat roligt.
 » Sök billiga resor
Billiga resor hittar du enklast med hjälp av jämförelsesajter. Bland annat hos oss!
Annons:
Annons
 » Populära erbjudanden!
Carpe Adventures » Med Barnsemesterkortet får du 10% rabatt på alla Carpe Adventures familjeäventyr!
Söderhällgården » Med Barnsemesterkortet får två barn per betalande vuxen fri entré!
Dalskärs Camping » Med Barnsemesterkortet får campingens gäster flera förmåner! Bo 7 nätter...
Fler erbjudanden »
Annons
 » Populära familjenöjen!

Fler tips »
Annons
» Aktuella evenemang

Alla evenemang »
Annons
 » All inclusive
Onödigt dyrt eller jättebra? Bra att veta om All inclusive »
 » Kryssning
Kryssning passar dig som vill se nya ställen varje dag. Så fungerar kryssning »

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

Om Barnsemester.se

Om oss
Kontakta oss
Cookies & Integiritet

Info

Barnsemesterkortet
Testfamiljer
Stora Barnsemesterpriset
Vanliga frågor och svar

För företag

Er info hos oss
Barnsemesterkortet
Annonsering och samarbeten
© Copyright 2003 - 2018 Barnsemester.se
Barnsemester.se använder cookies för att förbättra din upplevelse
Jag accepterar cookies