Testfamilj Hasseröder Ferienpark
Annons

Testfamilj på Hasseröder Ferienpark i Wernigerode, Tyskland

En kylig kväll i mitten på maj, var det äntligen dags för oss, familjen Berndt (mamma Christel, pappa Anders, Linnea, 12 år och Agnes, 7 år), att ge oss i iväg till Malmö för att inleda vår resa med en nattlig båttur med Finnlines till Travemünde. Vi var förväntansfulla och glada men i ärlighetens namn också lite nervösa eftersom det skulle vara storm på Östersjön den natten.

Testfamilj Hasseröder Ferienpark
Vi är jättenöjda med vår resa och det kändes verkligen som en bonus att få resa till detta vackra landskap som vi kanske inte kommit till annars. Ett stort tack till barnsemester.se som gjorde den här resan möjlig!

Testfamilj Hasseröder Ferienpark
Flickorna tyckte att det var lite nervöst och spännande att ta båten på natten och sova ombord.

Testfamilj Hasseröder Ferienpark
Det visade sig att hytten såg ut och kändes som ett vanligt hotellrum.

Barnen var lite oroliga för att sova på en båt, det hade de aldrig gjort förut. Men när vi kom ombord kändes det genast bra eftersom hytten såg ut och kändes som ett vanligt hotellrum och låg på däck fem, ovanför vattenytan med fin utsikt.

Båten var inte så stor och det märks att det mest är lastbilschaufförer som åker med färjan. Men det fanns en liten lekhörna uppe i baren. För en överfart på natten spelar det ju ingen roll om det inte finns så mycket att göra, men om man åker över dagen kan det nog vara bra att ta med lite spel och annan sysselsättning.

 

Resan ner till Harz

Överfarten gick bra och vi kom fram till Travemünde klockan sju på morgonen. Vi valde att inte äta frukost på båten, utan åkte istället in i Lübeck och åt på ett mysigt café. (På hemresan testade vi kvällsbuffén på båten och den var väldigt bra).

 

Resan ner mot Harz och staden Wernigerode, där Hasseröder Ferienpark ligger, är drygt 30 mil. Man passerar Hamburg och Hannover på vägen. Landskapet längs vägen är platt men när man kör in i Harz blir det genast bergigt, skogigt och väldigt vackert!


Testfamilj Hasseröder Ferienpark
När man kör in i Harz blir det genast bergigt, skogigt och väldigt vackert! Byar och små städer med många korsvirkeshus ligger liksom insprängt i naturen och ger ett väldigt pittoreskt och lite sagolikt intryck.
Testfamilj Hasseröder Ferienpark
Vi bodde i ena halvan av ett parhus, en liten uteplats med trädgårdsmöbler hörde till - mysigt!

Testfamilj Hasseröder FerienparkPå nedre våningen fanns kök och vardagsrum. Allt man behövde var på plats och det var väldigt fräscht.

 

Hasseröder Ferienpark

Hasseröder Ferienpark, som ligger i utkanten av Wernigerode, öppnade 2007 så allt är väldigt fräscht och känns nytt. Mellan stugorna finns det små dammar, bäckar och vattenfall - mycket gemytligt.

 

Vi blev väldigt väl bemötta och vår stuga låg bara ca 50 meter från huvudbyggnaden. Det kändes ju lyxigt och praktiskt eftersom frukostbuffén serverades i huvudbyggnaden.

De avråder från att sätta någon mat eller sopor utomhus för det kan locka till sig tvättbjörnar! Det var ju nästan så vi fick lust att prova… Nära huvudbyggnaden ligger en naturlekplats med klätterträd och repstegar, det uppskattades av båda barnen.

Boendet: Vi bodde i hustyp C (för max 6 pers) vilket innebär att man bor i ena halvan av ett parhus i två våningar, två sovrum uppe och ett större rum därnere med köksbord, bäddsoffa och stor TV.

Det finns ett litet kök med allt man behöver. Toalett och dusch nere och en mindre toalett däruppe. Sänglinnen och handdukar ingår. Allt var väldigt rent och fint.


Testfamilj Hasseröder Ferienpark
Husen låg gemytligt med små gångar, bäckar och vattenfall runt om.
Testfamilj Hasseröder FerienparkVi bowlade en kväll och det var riktigt roligt för hela familjen, även för Agnes som fick lite "hjälp" när det var hennes tur.

 

Testfamilj Hasseröder Ferienpark
Det finns gott om utrymme att bada på i den stora poolen.

Testfamilj Hasseröder Ferienpark
Badet har en del roliga aktiviteter både för stora och små, fast lite fler rutschkanor för olika åldrar hade inte skadat.

Testfamilj Hasseröder Ferienpark
Roligast tyckte vi att den starka strömmen var, häftigt att flyta med!

Aktiviteter i parken för stora och små

Badet: Badet består av en mycket stor pool med 80 cm vattendjup i ena änden och 1,30 cm i de andra. Mest uppskattat i vår familj var en stark ström som man flyter runt i. Men det finns också lite andra saker - vatten som sprutar, bubblor, vattenfall och en lång vattenruschbana som man åker på ringar i, den tyckte vi alla också om.

För de mindre barnen finns en barnpool med en liten rutschkana och lite andra leksaker. Den var inte särskilt stor så under högsäsong kan det nog bli trångt. Vår uppfattning var att för barn mellan ungefär tre och sex år så finns det inte så mycket att göra utöver själva badandet. Det hade varit roligt med fler vattenrutschkanor för olika åldrar till exempel.

Café/restaurang/glassbar:

Det är samma utbud på badets som i huvudbyggnadens restaurang. Ett stort plus för de väldigt stora och smarriga glassarna! Något som också är bra är deras pollettsystem. Vid ankomst till parken får varje familjemedlem en pollett som man använder för att komma in på badet och som man sätter i ett armband som fungerar som en låsanordning på skåpen i omklädningsrummet. När man handlar något i caféet så registreras det på polletten och man betalar när man lämnar badet. Smart system som gör att man slipper springa in och ut med plånboken.

Mindre bra med badet är att det är dåligt med toaletter, man är tvungen att gå tillbaks till omklädningsrummet som ligger en trappa upp.

I ett inglasat rum i ena hörnan av badet, sitter badvakter som har uppsikt över poolområdet vilket är bra, men de kunde kanske ha cirkulerat lite då och då så att man lägger märke till dem.

Inne i bastuavdelningen finns det både vanlig- och ångbastu. Det var väldigt rent och fräscht både på badet och i bastuavdelningen.

Leklandet, bowlingen och spelhallen: I huvud-byggnaden finns ett lekland med hoppborgar, pingisbord, litet lekområde för mindre barn med mjuka kuddar och lite andra leksaker. En trappa ner finns det bar, bowlingbanor, biljard och lite olika spel. Ganska stort, men väldigt mysigt. Vi bowlade och det var riktigt roligt för hela familjen. Kanter som kom upp när Agnes skulle spela och en ställning att rulla kloten nerför om de var för tunga, gör att både små och stora har lika roligt. Vid  bowlingbanan finns barservering med öl, läsk och snacks, bland annat nachos med salsa som vi kan rekommendera.

Restaurangen: Frukosten serveras i restaurangen och det är en normal buffé. Det finns även lite varmt; köttbullar, korv och äggröra. Lite problem att hålla maten varm hade de, när vi som inte är så morgonpigga kom var det tyvärr inte så varmt längre. Den sista kvällen valde vi att äta middag i restaurangen och det var både prisvärt och väldigt gott. Schnitzlar av alla de slag, men även fiskrätter och en barnmeny. Allt serverat med ett leende.

Testfamilj Hasseröder Ferienpark
På andra sidan Wernigerode, på Agnesberg, ligger Wernigerode slott. Kul, tyckte Agnes, ett eget berg!

Testfamilj Hasseröder Ferienpark
Vi tog turisttåget som varje förmiddag körde från Ferieparken, ner genom Wernigerodes centrum.

Testfamilj Hasseröder Ferienpark
Brocken är det högsta berget i Wernigerode, dit upp tog vi oss med smalspårig järnväg. Dyrt var det, men vilken utsikt!

Testfamilj Hasseröder Ferienpark
Wernigerode är en pittoresk och trevlig liten stad. Här finns det gott om trevliga butiker, restauranger och caféer.

Utflykter och sevärdheter

Slottet: I vårt fina vinstpaket ingick det ett Harz-kort som under 48 timmar gav oss fritt inträde till många sevärdheter och parker av olika slag i hela regionen. Vi startade redan den första morgonen med att ta turisttåget (på hjul) som avgår varje dag halv elva från Ferieparken.Tåget tog oss ner genom stadens centrum och upp på andra sidan till Wernigerode slott som, till Agnes stora förtjusning, ligger uppe på Agnesberg. Tågturen var guidad på tyska så det var lite kämpigt att förstå allt, men vi hade roligt ändå.


Under hela resan märkte vi att det nog är ovanligt med utländska turister i den här delen av Tyskland. All information var bara på tyska. Undantaget var en liten pappersfolder med den viktigaste informationen som vi fick i receptionen på Ferieparken. Folk blev förvånade och en del lite nervösa när vi försökte prata engelska.

Brocken: Från Wernigerode går en smalspårsjärnväg upp till Brocken (högsta berget i Hartz). Tåget går runt berget hela vägen upp och stannar på några få stationer. Väldigt trevlig resa men ganska kostsam. Vi valde att åka från sista stationen vid den lilla staden Schierke, som ligger 2/3 upp, och det kostade ungefär 1200 kronor för hela familjen. Vi hade inte kollat priset, så det blev en mindre angenäm överraskning. Vi är ändå glada att vi åkte för det är ju en ganska unik resa.
På toppen finns det ett museum som handlar om Brocken; historia, geologi, natur och sägner. Brocken är Tysklands Blåkulla så det handlar mycket om häxor.

Wernigerode: En pittoresk och trevlig liten stad som börjar på slätten strax norr om Harz-massivet och slutar klättrande uppför de första bergen, med slottet längst upp. En härlig shoppingtur hann vi förstås med och det finns ganska många butiker att spendera pengar i. Gott om restauranger och trevliga caféer finns det också.

Wernigerode har ett teknik- och luftfartsmuseum som är väl värt ett besök om man har det intresset, vilket pappan i familjen har. Där blir det tydligt att området tidigare hörde till Östtyskland.

I området i övrigt märks ingenting av den delen av historien, mer än att det nog är förklaringen till de knapphändiga kunskaperna i engelska.


Av: · · Senast uppdaterad 2019-08-03
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se