Tips till småbarnsföräldrar inför långresan:

"Visst kan man ta med barn på en dykutflykt"

Emma och Martin från Göteborg har fortsatt att resa även efter att lille Ludvig kom till världen. När han var bara 4 månader gammal åkte de till Mallorca. Nu är han 11 månader och har fått resa långt - till Karibien!

Guadeloupe
Ludvig är bara 11 månader men hänger med mamma och pappa på resor, utflykter och spännande äventyr. "Var inte rädd för att resa med ett litet barn, tvärtom - passa på att resa innan barnet kan gå. De sover mycket, sitter i vagnen och tittar på allt nytt och människor man träffar är så hjälpsamma när man har en liten med sig", berättar pappa Martin.

Guadeloupe
Restips 1: "De här armringarna är jättebra och håller upp Ludvig ordentligt," tipsar mamma Emma. Hon har köpt dem på babysim hemma i Göteborg.

Ni var ute på dykning med Ludvig, hur gick det?
När vi nu är på Guadeloupe i Karibien där det finns fantastiska möjligheter till dykning, då ville vi förstås prova att dyka. Ludvig fick följa med, vi tog barnvagnen ombord på båten. Vi gav honom en burk med barnmat (som vi tagit med hemifrån), sedan somnade han i sin vagn av gunget från båten.

Vi har inte dykcerifikat men vi ville prova på att dyka. Ett provdyk med instruktör kostade 45 euro. Dykutflykten tog en halv dag och själva dyket var på 25 minuter.

Vi turades om att vara i vattnet, tills en av reseguiderna erbjöd sig att passa Ludvig medan han sov. Då fick vi en stunds dykning tillsammans, det var riktigt roligt!

Guadeloupe
Restips 2: På Guadeloupe ägnar man många timmar på stranden.
Ett solskyddstält är skönt att ha när barnet ska äta och sova.

Ludvig är 11 månader. Hur går det att resa med honom?
På vår förra resa, den gången var det till Mallorca, var han bara 4 månader och jag ammade honom. Det var praktiskt. Jag hade ju alltid maten med mig, steril och i perfekt temperatur.

En annan sak som var lättare då var att han sov mer än han gör nu. Och när han inte sov eller ammades, då låg han i vagnen och tittade. Det var lugnt och skönt. Nu är han 11 månader och aktiv på ett helt annat sätt. Han är jätterolig att ha med på semestern. Han ”pratar” gaga, dada, baba med alla, han tar kontakt med folk vi möter och han tar steg när vi håller honom i händerna.

Det är det nya, att gå! Han vill bara gå, gå och gå. Och så bada förstås. Så visst är det mer spring på resan nu än när han var liten bebis. Men ändå lugnare än det kommer att bli på nästa resa!

Ni är i Karibien nu, på ön Guadeloupe. Hur gick flygresan hit?
Den tog 10 timmar. Vi hade förbokat sätena vid utgångarna där det fanns lite mer plats för benen. Det kostade 295 kr extra. Ludvig fick ju ingen egen stol, så vi turades om att ha honom i knäet. Vi såg till att han var mätt och hade ny, torr blöja när vi lyfte. Han somnade ganska snart så det blev faktiskt en smidig flygresa. De som har en baby kan boka plats med en basinett, det är en liten babybädd på väggen. Men barnet får väga max 10 kg.


Guadeloupe
Restips 3: Vi såg att många mammor från Guadeloupe använde ett vanligt paraply som solskydd. Smart - och billigt"

 

Guadeloupe
Emma och Martin blev kompisar med flera småbarnsfamiljer på resan. Bland annat Mathias på bilden.
Restips 4: "En enkel hängmatta är perfekt att ha här. Guadeloupe har naturstränder utan solstolar och parasol, men palmer finns det ju gott om, säger Mathias som ska sova middag med sonen Rufus medan mamma snorklar med Emma. 

Vad tycker ni att man ska ta med sig på en lång flygresa?
En bekväm paraplyvagn, för den kan man ta med i taxibilar, på båtar och överallt. Vår heter Chicco Liteway och den är vi nöjda med. Vi flög från Landvetter i Göteborg till Kastrup i Köpenhamn, sedan vidare direkt till Guadeloupe. På Kastrups flygplats får man köra sin egen vagn ända fram till flygplanet, sedan tar de hand om den och lägger den i lastutrymmet. Jättesmidigt! Men så bekvämt var det inte hemma på Landvetter. Där fick vi lämna ifrån oss vår vagn och låna deras vagn, men det funkade det också.

Några fler tips på saker att ta med?
Ja, ett myggnät till barnvagnen är bra att ha med. När vi sitter ute och äter på kvällarna sover Ludvig i vagnen och det är skönt att veta att myggorna håller sig på avstånd. Barnmatsburkar har vi med oss hemifrån. Blöjor finns det ingen anledning att släpa med sig, åtminstone inte för hela resan. Matbutiken SPAR har även de stora blöjmärkena. Solskydd är förstås extra viktigt här. Solen är mycket starkare på Guadeloupe än t ex på resmål i Europa. Solhatt och solcreme med skyddsfaktor +50 är absolut ett måste här. Skaffar man en solskyddsdräkt till sitt barn så tycker jag att en heltäckande med långa ärmar och ben är bäst.

Hur är baden på Guadeloupe?
Rena fina stränder och kristallklart vatten - det är ju Karibien! Vi badar flera timmar varje dag för det är så varmt och skönt i vattnet. En del stränder har vitare sand än andra, en del stränder är nästan öde, andra har vind som ger vågor och det gillar ju stora barn. Man kan hitta precis en sådan strand man vill ha.

Ni har lite speciella armpuffar till Ludvig?
Ja, de är riktigt bra, faktiskt. De håller honom upprätt så att han inte får kallsupar samtidigt som de inte hindrar honom från att "simma". Han sprattlar och försöker verkligen ta sig fram till oss. Det är roligt att se hur han simmar hundsim och tjuter av glädje. Vi köpte armkuddarna när Ludvig gick på babysim hemma i Göteborg.

Hur kom det sig att ni valde att resa just till Guadeloupe?
Vi ville åka långt bort för att säkert få värme. Thailand kändes för turistbelastat och när vi hittade Guadeloupe kände vi att det var dit vi ville. Här är det verkligen genuint karibiskt.

Vad gillar ni mest med Guadeloupe?
Här finns rena fina naturstränder, men det finns också riktig djungel med vattenfall där man kan hoppa i och bada hela familjen. Det finns paradisöar med vita korallsandstränder man kan åka ut till för en dagsutflykt, man kan åka till djurparker, segla Hoby Cat eller Laser, windsurfa, följa med ut på en dyktur eller på snorkling. Det passar oss perfekt att det både är lugnt, naturskönt och varmt - och att det finns mycket att se och göra.

Hur vågade ni som förstagångsföräldrar åka så långt med ett litet barn?
Jag kände ingen oro, inte Martin heller, berättar Emma. Men våra föräldrar tyckte att vi var lite tokiga som ville ta med Ludvig till Karibien. Därför ringde jag och pratade med sköterskan på BVC och hon sa med en gång:
"Åh, vad härligt. Klart ni ska ge er av! Det är inte konstigare att åka till Karibien än att åka till Mallorca."
Det kändes jätteskönt att höra för oss alla. Då bestämde vi oss för att resa. Dessutom har vi nu fått veta att det inte finns vare sig farliga spindlar eller farliga ormar på Guadeloupe. Man kan ge sig ut i naturen var som helst. Det är en fantastisk upplevelse bara det!, säger Emma.

 » Bästa semesterperioden
Olika pris under olika veckor, men ibland är det billigt pga vädret. När passar det att åka var? »
 » Safari med barn
Spännande äventyr bland stora bufflar, ståtliga giraffer och närgångna elefanter. Konsten att välja safari »
 » Tips från flygvärdinnan
Öronont, barnskrik, flygrädsla. Barnvänliga flygplatser och tips på hur man klarar resan smidigt. Flygvärdinnans bästa tips »
 » Sola säkert
Visst är det underbart med sol – men tänk på att skydda er mot strålarna. Solkrämer, tips och kläder »
 » Lång flygresa?
En slurk från trygga nappflaskan kan göra under. 10 saker som underlättar en långresa med barn »
 » Komplett guide
Att flyga med barn kan vara lite nervöst, speciellt första gångerna. Tips och råd inför flygresan »
 » Hur gör man?
Det är mycket som ska planeras inför en resa och en av de viktigaste sakerna är passet. Så fixar du pass till barn »
 » Packa rätt och lätt
Långresa eller charter till Kreta? Packar du ofta för mycket? Allt som kan behövas före och Komplett lista »
 » I resväskan...
Lider du av packningsångest inför en resa? Effektiva och platssparande knep »
 » Relaterade artiklar
Än finns chans till solsemester på... Än finns chans till solsemester på...
Letar du resa? Höstlovet är en eftertraktad vecka eftersom nästan alla barn i Sverige har lov samtidigt och många har bokat i mycket god tid. Billiga restor till höstlovet tar snabbt slut men än finns det resor kvar och vi listar höstens bästa... Läs mer »
När är bästa tiden att åka till... När är bästa tiden att åka till...
Högsäsong för thailandsresor är januari-mars och absolut dyrast är det att resa över jul/nyår, och under sportlovsveckorna i februari. Vinterresorna släpps ofta i februari ett helt år innan avresa. Thailand är det mest populära långresmålet för... Läs mer »
När passar det att åka var? När passar det att åka var?
Inte sällan skiljer det tusenlappar mellan resmålen beroende på vilken vecka du bokar, men se upp - ibland är det billigt pga vädret! Tabellen här visar ungefärliga dagstemperaturer och vilka perioder som är populärast att åka. En utökad lista... Läs mer »
Safari med barn Safari med barn
Är du sugen på ett spännande äventyr bland stora bufflar, slöa lejon, ståtliga giraffer och närgångna elefanter? Att en gång i livet får uppleva en äkta afrikansk safari är en dröm får många både barn och vuxna. Läs mer »
Golfresa med barn
Många resebolag har färdiga golfresor där greenfee, boende och transfer är inkluderat i priset. Man kan ha golfguider, bo på golfhotell med direkt tillgång till greenen och spela golf hela semestern. Eller... Läs mer »
Sälen - Lomma
Mamma Marita tränar skidåkning med lilla Ebba 2 ½ år. I Tandådalens nya barnområde springer Marita med lilltjejen i sele. Ebba är cool och skippar svängarna, här är det störtlopp som... Läs mer »
 » Värmeguiden
Här är det bäst väder under din semester! Vår väderguide hjälper dig hitta perfekta resmål året om.
 » Familjenöjen
I många länder finns det härliga vattenparker, djurparker och annat roligt.
 » Sök billiga resor
Billiga resor hittar du enklast med hjälp av jämförelsesajter. Bland annat hos oss!
Annons:
Annons
 » Populära erbjudanden!
AB Incoming Center of Scandinavia » Med Barnsemesterkortet får du 10% rabatt på hyran när ni bokar ert boende hos Incoming Center of Scand...
Vanderland i Bålsta » Med Barnsemesterkortetfår du 20 kr rabatt per barn på entrén!
Lycksele Djurpark » Med Barnsemesterkortet får alla barn som betalar entré en gratis åkattraktion!
Fler erbjudanden »
Annons
 » Populära familjenöjen!

Fler tips »
Annons
» Aktuella evenemang

Alla evenemang »
Annons
 » All inclusive
Onödigt dyrt eller jättebra? Bra att veta om All inclusive »
 » Weekend
Hitta weekendresa utan att spräcka budgeten! Weekend-tips »

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

Om Barnsemester.se

Om oss
Kontakta oss
Cookies & Integiritet

Info

Barnsemesterkortet
Testfamiljer
Stora Barnsemesterpriset
Vanliga frågor och svar

För företag

Er info hos oss
Barnsemesterkortet
Annonsering och samarbeten
© Copyright 2003 - 2018 Barnsemester.se
Barnsemester.se använder cookies för att förbättra din upplevelse
Jag accepterar cookies