Ájtte
Annons

Ájtte

(0 omdömen)
Museum

Favorit sparadSpara favorit

Ájtte

Jokkmokk ligger i skogslandet, precis ovan polcirkeln, och här har samer levt sedan urminnes tider. Före 1600-talet var det nästan bara samer som levde här och de livnärde sig på jakt, fiske och hade små renhjordar, som användes till mjölkning och till transport. Fortfarande fanns här vildren som man jagade. Efter 1600-talet började det komma andra människor som byggde hus, kyrkor, instifta marknadsplatser och bryta olika metaller som koppar, silver och järn. Jokkmokk utsågs till marknadsplats år 1605 och varje år sedan dess börjar marknaden den första torsdagen i februari, då det är kallast med temperaturer på –40°C. Fortfarande efter 400 år samlas människor till Jokkmokks vintermarknad. Idag kommer besökarna till marknaden från hela världen.

Först under 1900-talet satte människan märkbara spår här i naturen, då man började bygga ut vattenkraften i de stora älvarna i norr och började ta virke i större mängder ur barrskogarna. Spåren efter tidigare generationer är inte lika tydliga, men de finns i form av fångstgropar och härdar.

Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum som är samiskt huvudmuseum i Sverige och ligger i Jokkmokk. Ájttes geografiska verksamhetsområde täcker hela fjällregionen och det traditionella samiska bosättningsområdet från riksgränsen i väster, till skogslandet i öster och ner till kusten i Norr- och Västerbotten, från Dalarna i söder och så långt norrut du kan komma i Sverige.

Ájtte berättar om människan i sin miljö om natur och kultur i ett ekologiskt helhetsperspektiv. Museet har tre uppgifter att arbeta med: fjällregionens natur och kultur; den samiska kulturen, fjällinformation för turister.

facebook.com/Ajtte »
Hitta
Kyrkogatan 3, Jokkmokk
Lappland, Norrbottens län, Jokkmokks kommun

Med bil från till Ájtte är det ca 1 km (2 min).

Visa på en karta och se var andra familjeattraktioner i närheten ligger.

Ájtte ligger 10 km norr om polcirkeln

OBS! Barnsemester.se rättar eventuella fel i texter så snart de uppmärksammas men för säkerhets skull - dubbelkolla alltid fakta innan ert besök!
Representerar du denna aktivitet? Uppdatera din presentation »
Medlemsbilder
Det finns inga medlemsbilder från Ájtte. Har du varit där? Ladda upp en bild»
Besökare tycker till
Ájtte har betygsatts av 0 familjer på Barnsemester.se.
Lämna en recension
Har du varit här? Andra familjer vill veta vad du tyckte, skriv och berätta!
Ditt betyg:
Vilkar åldrar passar platsen bäst för?
Rubrik:
Text:
Säkerhetsfråga
Logga in eller svara på följande fråga:


B2L         8        
O 1    5    6 D   23E
3B1   NDT   66X      
  M    5      N   WN7
4GX           W      
   
Namn: (Visas)
E-post: (Visas ej)

När du skriver här måste du följa våra regler. Läs villkoren »
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se