Så snorklar du med ditt barn
Annons

Så lär du ditt barn att snorkla

Man kan snorkla hemma i Sverige och se roliga krabbor och småfiskar, eller snorkla på andra sidan jordklotet och titta på färgglada fiskar i korallrev. Skulle du vilja snorkla med ditt barn? Här får du några bra grundtips.

Snorkla med barn
Snorkling är roligt både för stora tonåringar och för mindre barn. Det är lätt att lära sig.

Tips till vuxna som ska snorkla med barn

 • En bra snorkel som är utprovad på barnet av kunnig personal i en vattensportbutik ger en trevligare snorkling än en billig leksaksaffärs-snorkel som hela tiden släpper in vatten.
 • För barn som inte ska dyka, utan enbart snorkla på ytan är en smidig flytväst en bra hjälp.
 • Träna teknikerna med barnet i en pool innan ni snorklar i havet, så blir upplevelsen roligare för både dig och barnet.
Så snorklar du med ditt barn
Mathilda plockade de allra finaste snäckorna hon kunde se. När det var dags att åka hem fick hon välja ut de 10 finaste. Nu ligger de som ett minne i en skål i hennes rum.

Lär ditt barn snorklingens 3 grundregler

 • Snorkla aldrig ensam.
 • Andas lugnt.
 • Pressa dig aldrig till att göra något du inte vågar, utan lär dig i din egen takt.

Steg 1

Så kommer barnet ner i vattnet med snorkelutrustningen

Många barn tycker att det känns tryggt och bra att ta på simfötter, cyklop och snorkel ombord på båten, sätta sig på båtens kant och hoppa ner i förälderns famn i vattnet.

Steg 2:

Simma med snorkelutrustning

Det är roligast att snorkla om man har simfötter, då tar hela familjen sig fram smidigt i vattnet. Lär barnet att det här är ett annat sätt att simma. Inga vanliga ”grodtag” alltså, utan nu ska man använda höfterna och simma med raka ben som pendlar nedåt och uppåt. Barn brukar lära sig detta snabbt.

Så snorklar du med ditt barn
I svenska vatten kan man snorkla efter roliga krabbor och småfisk. 
Utomlands kan man se clownfiskar och andra kändisfiskar från barnfilmen "Hitta Nemo".

Steg 3:

Tömma snorkeln

Förr eller senare kommer det vatten i snorkeln. Att lära sig tömma snorkeln ger barnet frihet och självförtroende i vattnet.

Lär barnet hur man tömmer snorkeln:

 • Ha snorkeln ovanför vattenytan
 • Blås så hårt du kan!

Steg 4:

Prova att dyka med snorkel

När barnet kan tömma snorkeln kan ni prova att dyka ner en liten bit under vattenytan. Fällknivsmetoden kan ni träna i en vanlig bassäng först så att barnet redan kan tekniken och vet hur det ska göra när ni kommer ut bland fiskarna.

Så snorklar du med ditt barn
Mathilda blev så förtjust att hon till och med snorklade på kvällarna. Föräldrarna fick knappt in henne!

Så snorklar du med ditt barn
Klara snorklar hemma i Sverige. Inte för att se fiskar, utan för att hitta fina stenar. Helst vita stenar.


Så snorklar du med ditt barn
Om man tar med sig brödbitar blir man populär bland fiskarna, på bara ett par sekunder!

Så gör man: Simma rakt fram, vik överkroppen 90 grader och låt kroppstyngden föra er nedåt. När fötterna är under vattenytan börjar ni lugnt paddla med simfötterna.

Om du snorklar med en tonåring:

Tryckutjämning
Om du snorklar med en tonåring kan du prova att dyka något djupare än man gör med ett mindre barn, men ta det mycket försiktigt. Vid nerstigning till djup kring 3 meter kan det hända att det gör ont i öronen. Då behöver man jämna ut trycket. Håll för näsan och blås ut via näsan.


Uppstigning
Lär din tonåring att man ska hålla en hand över huvudet sträckt mot ytan, stiga upp samt rotera. Då ser man åt alla håll och undviker att krocka med någonting. Armen skyddar huvudet och tar emot stöten från t ex en båt.

Tips från familjer som snorklat med barn:

 • Åk till badhuset innan semestern och träna snorklingsteknikerna med barnet.
 • Googla fram bilder på fiskar som är vanliga där ni ska snorkla. Häng upp fiskarna på kylskåpet. När ni snorklar kommer barnen att tjoa när de känner igen ”sina fiskar”. .
 • På Apoteket finns öronpluggar som släpper in ljud men inte vatten. De är bra eftersom en del barn kan få besvär och ont i öronen efter snorkling. .
 • Det är lätt att bränna axlar och rygg när man ligger på vattenytan, särskilt i varma vatten där man helt kan glömma tiden. Ta på barnen en solskyddströja, dykdräkt, flytväst eller, i brist på annat, en t-shirt i kraftig bomull. .
 • Det finns engångs-undervattenskameror som är enkla för barnen att fotografera med och som ger er fina minnen från snorklingen.

Fler tips - tänk på snorklens längd!

Per-Anders är pappa och medlem här på Barnsemester.se. Han skrev in till oss och berättade:

"Vi var i Egypten ( El Gouna) förra året och snorklade då med barn 8 samt 5 år. Vi hade köpt snorklar hemma till barnen men fick reda på av dykcentret, (Colona Dives) att det är jätteviktigt med snorklens längd.

Barn skall ha kortare snorkel än vuxna, annars andas dom in sin egen luft, då deras lungor ej orkar blåsa ut all luft ur en vuxen snorkel. Detta var inget man talade om i "leksaks butiken".

Mitt råd är att hyra utrustning av seriöst dykcenter på orten, de vet vad man skall tänka på. Vår yngste snorklade med oss i Röda Havet, på en rev kant där det sedan var 800 meter djupt utanför. Dykcentret hade en "snorkel taxi" där barnen kunde sitta i, samt även hanka på om de blev trötta."


Av: · · Senast uppdaterad 2019-05-15
Artikelkategori(er)
Relaterade artiklar
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se