Så lär du ditt barn att snorkla

Man kan snorkla hemma i Sverige och se roliga krabbor och småfiskar, eller snorkla på andra sidan jordklotet och titta på färgglada fiskar i korallrev. Skulle du vilja snorkla med ditt barn? Här får du några bra grundtips.

Snorkla med barn
Snorkling är roligt både för stora tonåringar och för mindre barn. Det är lätt att lära sig.

Tips till vuxna som ska snorkla med barn

 • En bra snorkel som är utprovad på barnet av kunnig personal i en vattensportbutik ger en trevligare snorkling än en billig leksaksaffärs-snorkel som hela tiden släpper in vatten.
 • För barn som inte ska dyka, utan enbart snorkla på ytan är en smidig flytväst en bra hjälp.
 • Träna teknikerna med barnet i en pool innan ni snorklar i havet, så blir upplevelsen roligare för både dig och barnet.
Så snorklar du med ditt barn
Mathilda plockade de allra finaste snäckorna hon kunde se. När det var dags att åka hem fick hon välja ut de 10 finaste. Nu ligger de som ett minne i en skål i hennes rum.

Lär ditt barn snorklingens 3 grundregler

 • Snorkla aldrig ensam.
 • Andas lugnt.
 • Pressa dig aldrig till att göra något du inte vågar, utan lär dig i din egen takt.


Steg 1

Så kommer barnet ner i vattnet med snorkelutrustningen

Många barn tycker att det känns tryggt och bra att ta på simfötter, cyklop och snorkel ombord på båten, sätta sig på båtens kant och hoppa ner i förälderns famn i vattnet.

Steg 2:

Simma med snorkelutrustning

Det är roligast att snorkla om man har simfötter, då tar hela familjen sig fram smidigt i vattnet. Lär barnet att det här är ett annat sätt att simma. Inga vanliga ”grodtag” alltså, utan nu ska man använda höfterna och simma med raka ben som pendlar nedåt och uppåt. Barn brukar lära sig detta snabbt.

Så snorklar du med ditt barn
I svenska vatten kan man snorkla efter roliga krabbor och småfisk. 
Utomlands kan man se clownfiskar och andra kändisfiskar från barnfilmen "Hitta Nemo".

Steg 3:

Tömma snorkeln

Förr eller senare kommer det vatten i snorkeln. Att lära sig tömma snorkeln ger barnet frihet och självförtroende i vattnet.

Lär barnet hur man tömmer snorkeln:

 • Ha snorkeln ovanför vattenytan
 • Blås så hårt du kan!

Steg 4:

Prova att dyka med snorkel

När barnet kan tömma snorkeln kan ni prova att dyka ner en liten bit under vattenytan. Fällknivsmetoden kan ni träna i en vanlig bassäng först så att barnet redan kan tekniken och vet hur det ska göra när ni kommer ut bland fiskarna.

Så snorklar du med ditt barn
Mathilda blev så förtjust att hon till och med snorklade på kvällarna. Föräldrarna fick knappt in henne!

Så snorklar du med ditt barn
Klara snorklar hemma i Sverige. Inte för att se fiskar, utan för att hitta fina stenar. Helst vita stenar.


Så snorklar du med ditt barn
Om man tar med sig brödbitar blir man populär bland fiskarna, på bara ett par sekunder!

Så gör man: Simma rakt fram, vik överkroppen 90 grader och låt kroppstyngden föra er nedåt. När fötterna är under vattenytan börjar ni lugnt paddla med simfötterna.

Om du snorklar med en tonåring:

Tryckutjämning
Om du snorklar med en tonåring kan du prova att dyka något djupare än man gör med ett mindre barn, men ta det mycket försiktigt. Vid nerstigning till djup kring 3 meter kan det hända att det gör ont i öronen. Då behöver man jämna ut trycket. Håll för näsan och blås ut via näsan.


Uppstigning
Lär din tonåring att man ska hålla en hand över huvudet sträckt mot ytan, stiga upp samt rotera. Då ser man åt alla håll och undviker att krocka med någonting. Armen skyddar huvudet och tar emot stöten från t ex en båt.

Tips från familjer som snorklat med barn:

 • Åk till badhuset innan semestern och träna snorklingsteknikerna med barnet.
 • Googla fram bilder på fiskar som är vanliga där ni ska snorkla. Häng upp fiskarna på kylskåpet. När ni snorklar kommer barnen att tjoa när de känner igen ”sina fiskar”. .
 • På Apoteket finns öronpluggar som släpper in ljud men inte vatten. De är bra eftersom en del barn kan få besvär och ont i öronen efter snorkling. .
 • Det är lätt att bränna axlar och rygg när man ligger på vattenytan, särskilt i varma vatten där man helt kan glömma tiden. Ta på barnen en solskyddströja, dykdräkt, flytväst eller, i brist på annat, en t-shirt i kraftig bomull. .
 • Det finns engångs-undervattenskameror som är enkla för barnen att fotografera med och som ger er fina minnen från snorklingen.

Fler tips - tänk på snorklens längd!

Per-Anders är pappa och medlem här på Barnsemester.se. Han skrev in till oss och berättade:

"Vi var i Egypten ( El Gouna) förra året och snorklade då med barn 8 samt 5 år. Vi hade köpt snorklar hemma till barnen men fick reda på av dykcentret, (Colona Dives) att det är jätteviktigt med snorklens längd.

Barn skall ha kortare snorkel än vuxna, annars andas dom in sin egen luft, då deras lungor ej orkar blåsa ut all luft ur en vuxen snorkel. Detta var inget man talade om i "leksaks butiken".

Mitt råd är att hyra utrustning av seriöst dykcenter på orten, de vet vad man skall tänka på. Vår yngste snorklade med oss i Röda Havet, på en rev kant där det sedan var 800 meter djupt utanför. Dykcentret hade en "snorkel taxi" där barnen kunde sitta i, samt även hanka på om de blev trötta."

 » Hotell med vattenland
Tjohoooo, vattenkul för hela slanten! Hotell med vattenland »
 » Barnklubbar
För både små och stora barn. Charterbolagens barnklubbar »
 » Relaterade artiklar
Gran Canaria - Reseberättelse 2
Familjen Lindbro från Skåne har tre barn och åkte till Gran Canaria på semester. Hur trivdes de? Var det barnvänligt där? Läs mamma Susannes berättelse! Familjen Lindbro har tre barn och provade Arguineguin på Gran Canaria. Läs deras berättelse! Vi bodde i Arguineguin, på det hotell som tydligen är Sunwings flaggskepp . En
Små äventyr för hela familjen
Det finns massor med roliga aktiviteter att hitta på när man har en ledig dag. Det gäller bara att få idéerna när man behöver dem, och det får du ju alltid här på Barnsemester.se! Vi har samlat många roliga familjeattraktioner här på Barnsemester. Välj landskap, och sedan aktivitet i menyn till vänster. Enkelt! Kul
Frossa i all inclusive!
Allt inkluderat och inga bekymmer vid poolkanten? Charterformen all-inclusive lockar allt fler och många provar en bekväm vecka i solen. Här kommer lite sköna tips för dig som vill haka på semestertrenden. Sätter du bekvämlighet först och vill ha en semester där du slappar vid poolen och slipper alla bekymmer? Då är kanske all-inclu Läs mer »
Gran Canaria - Reseberättelse 1
Medlem berättar: Hösten 08 åkte jag och min äldste son till Bahia Feliz på Gran Canaria. Sonen gick på dykkurs i poolen. Ohhh vilka typiska charterturister vi var, må ni tro! Vattengympa på morgonen, sonen i Super Kids och vi höll oss mestadels på hotellområdet hela veckan. Jag rycktes med i charterstilen och dansade och h&au
Ungdomsaktiviteter på chartersemestern
Aktiviteter för tonåringar på semestern efterlyses av många barnfamiljer, därför har många charterhotell nu speciella barnklubbar även för stora barn. I den här åldern behöver ungdomarna ingen regelrätt barnpassning utan de behöver mest hjälp att hitta varandra, sedan brukar det mesta gå av sig själv.
Mallorca - Full fart i vattenrutschkanorna!
Utflykter på Mallorca Tycker dina barn om att åka vattenrutschkanor, leka och stoja på stora badland? Då ska du få några tips på Mallorca! Det finns fyra stora vattenparker med vågpooler, lekområden för barnen och mängder av olika vattenrutschkanor. Hidropark Port d'Alcudia I populära Alcudia ligger Hidropark. H&a
 » Värmeguiden
Här är det bäst väder under din semester! Vår väderguide hjälper dig hitta perfekta resmål året om.
 » Familjenöjen
I många länder finns det härliga vattenparker, djurparker och annat roligt.
 » Sök billiga resor
Billiga resor hittar du enklast med hjälp av jämförelsesajter. Bland annat hos oss!
Annons:
Annons:
 » Tävlingar just nu!
Vill du testa familjenöjen gratis?
Anmäl dig till Hjärtejakten idag!
Vinnarlistan »
Annons:
 » All inclusive
Onödigt dyrt eller jättebra? Bra att veta om All inclusive »
 » Populära erbjudanden!
Allinc » Med Barnsemesterkortet får du 500 kr ytterligare rabatt på de redan låga ...
Nazar - Lyxsemester för alla » Med Barnsemesterkortet får du 500 kr i rabatt per vuxen på alla Nazar-collection hotell...
Givskud Zoo » Med Barnsemesterkortet får du 15% rabatt när du bokar en eller flera nätter på...
Fler erbjudanden »
Annons:
 » Kryssning
Annons:


Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

Om Barnsemester.se

Om oss
Kontakta oss
Cookies & Integiritet

Info

Barnsemesterkortet
Testfamiljer
Stora Barnsemesterpriset
Vanliga frågor och svar

För företag

Er info hos oss
Barnsemesterkortet
Annonsering och samarbeten
© Copyright 2003 - 2018 Barnsemester.se