Annons
Sommartipset

Så teambuildar du med din tonåring

Många föräldrar med tonåringar ber om tips på semesteraktiviteter som kan stärka banden i familjen. Här får du några idéer!

Tips 1: låt tonåringen ta med en kompis.

Tips 2: våga släppa loss du också. Bli lite skitig och svettig och var inte så himla vuxen – då kan ni få en riktigt rolig upplevelse tillsammans!


Tonårsäventyr
Kiteboarding finns på ställen där vinden är perfekt för denna sport. Denna bild är från Båstad

Tonårsäventyr
Man står på en surfbräda och lyfts iväg med en skärm. Det är lättare än det ser ut, faktiskt lättare att lära sig än att windsurfa.

Äventyr längs kusterna

Många av de svenska kuststäderna erjuder förutom sol och bad även lite mer fartfyllda aktiviteter.

Kiteboarding
Man står på en surfbräda och surfar på vågorna med hjälp av en skärm. Det sägs vara lätt att lära sig, mycket lättare än windsurfing. Tonåringar älskar kiteboarding!

Det finns endagskurser, weekendkurser och tjejkurser. De håller till på ställen där vinden är perfekt, och det är bland annat i Falsterbo, Skanör, Malmö, Lomma, Habo Ljung, Ystad, Båstad, Ängelholm, Landskrona, Halmstad, Varberg, Åsa Strand, Öland och Gotland. Mer om kiteboarding »

Gustav som driver kitesurfingskolan Gusty i Skåne delar gärna med sig av sina svar på vanliga frågor och funderingar som såväl nybörjare och mer erfarna kitesurfare ställs inför under deras kitesurfingkarriär. Tips & tricks »


Äventyr i Åre

Under de senaste åren har Åre snabbt utvecklats till en sommarort. Har du en aktiv familj finns det hur mycket som helst att göra. Här är några tips på aktiviteter som passar dig med aktiva barn mellan 10-17 år.

Forsränning i Åre
Det här är riktigt roligt! Forsränning är som ett häftigt åk i en nöjespark, fast i naturen. Hela familjen åker tillsammans i samma båt, och erfarna förare tar ansvar för äventyret.

Man kan säga att det är en blandning av ”häftigt äventyr att prata om när ni kommer hem”, och ”en vacker naturupplevelse”.

Tonårsäventyr
"Men är det inte farligt?"
Säkerheten är hög, och man har hjälm, våtdräkt och flytväst på sig. Du kan lugnt ta med dig familjen.


Tonårsäventyr
Efter halva sträckan pausar man och äter lunch. Sedan är det dags för den sista och tuffaste forsen.


Tonårsäventyr
Downhillcykling körs på gröna, blå, röda och svarta cykelleder. Ta lift upp med cykeln, och cykla ner.

Tonårsäventyr
Fiskeäventyr finns i hela Sverige. En guidad fisketur där tips och utrustning ingår är kul pch lärorik!

Tonårsäventyr
Det är lätt att hitta vandringsleder. I Skåne är det platt och frodigt, och i fjällen är det bergigt. All natur har sin charm, så välj det du gillar!


Tonårsäventyr
En överlevnadstur är spännande att gå, både för halvstora barn, stora tonåringar och oss föräldrar.


Tonårsäventyr
I en höghöjdsbana ska man vara både smidig och stark. Den är 6-12 meter över marken, och alla har säkerhetsutrustning och ledare.

Tonårsäventyr
UTFLYKTSTIPS FÖR SMÅSYSKON:
Har du både små och stora barn?

Väljer du Idre kan du ta med de små barnen till fäboden medan de stora sportar. Och du, de serverar våfflor med sylt och grädde...

Turen börjar i en blank sjö med snöklädda toppar som fond, och fortsätter sedan längs Indalsälven. Sträckan består av tre forsar, två nybörjarforsar och en tredje lite tuffare. Efter andra forsen stannar man, gör upp en eld och lagar lunch.

Turerna anpassas efter er familj och ridvana så det finns egentligen inte någon nedre åldersgräns, men från omkring sju år beroende på barnets vilja och kunnande.

Forspaddling i Åre
Du kan också välja att ta med din tonåring på forspaddlingskurs. Är ni bara lite smått nyfikna på forspaddling kan ni välja en ”prova-på-eftermiddag”.

Alternativet är att ge sig sjutton på att bli bra på forspaddling, då tar ni en 3-dagars grundkurs. Åldersgräns 13 år.

Downhillcykling i Åre
Man tar liften upp med hyrcykeln, njuter av utsikten, rättar till skydd och hjälm och cyklar nerför längs en led som är lagom svår.

Att åka mountainbike nerför är den mest populära aktiviteten i Åre på sommarhalvåret. Det finns 35 cykelleder och de är graderade på samma sätt som pisterna; gröna är nybörjarleder, blå lite krångligare, röda ännu lite svårare och de svarta är tuffast.

Det finns nybörjarkurser där man lär sig allt från grunden. Barn 10-12 år, ungdom 13-15 år och vuxengrupper. Åldersgräns 10 år.
Se mer om äventyren i Åre »


Äventyr i Funäsdalen

Fiskevecka
Vill du intressera din tonåring för fiske? Då kan ni åka till Funäsdalen och fiska tillsammans. Här ordnas sommarkurser där man lär sig grunderna i flera fisketekniker. Hur man binder flugor, när man använder olika drag m m. Även guidade fisketurer ingår. Åldergräns 10 år.

Vandring för nybörjare - "prova på"
Ni får följa med på enklare turer och övernatta i tält i fjällen. Ni får lära er att gå med karta och kompass, grunderna i fjällsäkerhet och lär er många tips på vägen. Ni väljer själv om ni vill vandra med eller utan fjällguide. Åldersgräns 10 år.

Äventyrsvecka i Funäsdalen
Den här veckan är äventyrlig. Ni får testa aktiviteter som klättring, forspaddling, kanot, vandring, MTB. Åldersgräns 10 år.

Djur & natur
Ledda vandringar i 3-4 dagar. Kommer att titta på fåglar, djur och natur. Titta på spår från järv och lo, se myskoxar och annat spännande. Åldersgräns 10 år.
Se mer om Funäsdalen


Äventyr i Småland

Här kan ni lära er fiske
I de fiskrika sjöarna runt Växjö kan familjer följa med ut och fiska. Fiskeguiden Kjell är en entusiast som kan det mesta om fiske. Dessutom är han författare av flera fiskeböcker, samt högstadielärare och van vid att lära ut till ungdomar. Kjell blir er privata fiskeguide och lär ut fiskeknep och tekniker från grunden.

Se mer om fisketurerna med Kjell »


Äventyr i Idre Fjäll

Överlevnadstur i Idre Fjäll
Många barn och tonåringar är fascinerade av överlevnadsutmaningar. Och visst är det intressant, för vad gör man när man inte bara kan vrida på kranen och få rent, gott vatten att dricka? Och hur vet man vad som är norr och söder?

Har du ett barn som gillar utmaningar kan du prova en sådan överlevnadstur i Idre Fjäll. Ni får lära er att rena vatten, bygga vindskydd, orientera med hjälp av naturen m m.

Höghöjdsbana i Idre Fjäll
En höghöjdsbana är en riktigt rolig utmaning. Den är placerad 6–12 meter upp i luften och har olika typer av hinder, till exempel en Indiana Jones-bro. Säkerhetsutrustning och ledare finns självklart.

Låghöjdsbana i Idre Fjäll
Det här passar de yngre barnen. Här handlar det mer om att hoppa, klättra och svinga sig fram över marken.
Se mer om Idre Fjäll »

Rida på Idre Fjäll
Vi har hittat ett weekendäventyr till häst som passar oss barnfamiljer. Även detta är på Idre Fjäll. Man rider i små grupper och ridturen anpassas efter er kunskapsnivå. Både vana ryttare och nybörjare kan vara med.

Man sitter i westernsadlar på fullstora hästar eller i engelska sadlar på ponnies. Hästarna är Nordsvenskar, American Quarterhorses och Haflinger. De flesta ponnies är Welshar. Ridturerna går genom fjällnatur, tillsammans med en erfaren guide.

Det blir minst en längre utflykt där man får prova att bada med hästen, eller bestiga ett fjäll. Man bor i Sofiastugans lägenheter som ligger högst av allt boende på Idre Fjäll, med panoramautsikt över fjällvärlden och på gångavstånd till stallet. Åldersgräns 10 år.

Läs mer om ridningen »

Fäboden – utflykt för småsyskon
När det stora syskonet åker mountainbike kan du ta med det lilla till en fäbod med gulliga lamm, mjuka kaniner och söta ponnyer. Där ordnas aktiviteter där man får lära sig om livet förr, smaka hemkärnat smör och liknande. Här finns även ett café med frasvåfflor.

Läs om fler sommaräventyr i fjällen »
 


Av: · · Senast uppdaterad 2020-01-12
Artikelkategori(er)
Relaterade artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2023 Barnsemester.se